Recepti Salata 27. kolovoza 2025.

Produlji ljeto uz ukusnu Dakos salatu

Salata
15 MIN
0 MIN
4
JEDNOSTAVNO
dakos salata
Dakos salata
foto: thetravelbite.com/Pinterest
Hrskavi sourdough kruh, sočne zrele rajčice, crne masline, kapare, feta sir... U jednoj zdjeli stiže ti Mediteran u najfinijem obliku

Dakos je tradicionalna kretska salata koja se priprema na bazi od ječmenog dvopeka. Na njega se slažu sočna mješavina rajčica, maslina, kapara, luka i sira – u Kreti se koristi mekani mizithra, a izvan Grčke najčešće feta.

Dakos salata se poslužuje kao lagani samostalni obrok, ali i kao prilog uz ribu i meso. U ovoj verziji koristiš sourdough kruh jednostavno zato što ga možeš kupiti u svakoj craft pekarnici.

Možda vas zanima... Grčka salata osvježit će i najtopliji dan Recepti

Zašto je posebna

U ovom "ljetnom jelu bez kuhanja" sve se svodi na kvalitetu sastojaka – rajčice moraju biti zrele i mirisne, maslinovo ulje odlično, a sir kremast i slankast.

Upravo ta jednostavnost daje mu snagu: svaka namirnica dolazi do izražaja, a zajedno stvaraju harmoničan, pun okus Mediterana. Dodaj i svježe začinsko bilje – peršin ili bosiljak, a origano nikako nemoj izostaviti. 

dakos salata | Author: thetravelbite.com/Pinterest Dakos salata foto: thetravelbite.com/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Dakos salata
15 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Rajčica 450 g
  • Crveni luk 2 žlica
  • Crne masline 0,25 šalica
  • Kapari 1 žlica
  • Svježi peršin 0,50 šalica
  • Svježi bosiljak 0,50 šalica
  • Origano 1 žličica
  • Vinski ocat 2 žlica
  • Maslinovo ulje 4 žlica
  • Sol 0,33 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Sourdough kruh 2 kriška
  • Feta sir 0,50 šalica
Postupak
  1. U velikoj zdjeli pomiješaj zrele rajčice narezane na veće komade, sitno nasjeckani crveni luk, grubo nasjeckane masline bez koštica, grubo nasjeckane kapare, nasjeckane peršin i bosiljak, sušeni origano, crni vinski ocat, maslinovo ulje, sol i papar.


  2. Kruh natrgaj na komade veličine zalogaja i dodaj u zdjelu. Silikonskom lopaticom lagano izmiješaj da se poveže. Ostavi 10 minuta da kruh omekša u soku rajčice.


  3. Preko salate pospi izmrvljenu fetu.


  4. Kušaj i po potrebi dodaj još soli ili papra. Završno pokapaj maslinovim uljem i posluži.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

294 kcal

14 %

MASTI

19,00 g

26 %

KOLESTEROL

0,17 g

0 %

UH

24,00 g

8 %

PROTEINI

7,00 g

14 %

Dakos salatu možeš pripremiti sat vremena unaprijed – kruh će još bolje upiti sokove rajčice. Najbolje je pojesti isti dan, dok su rajčice svježe i mirisne.

Ove salate poželjet ćeš pripremiti...

salata od piletine i bresaka Možda vas zanima... Piletina, breskve, kukuruz... Ovaj spoj slatkog i slanog u salati ćeš obožavati Recepti salata od tjestenine Možda vas zanima... Hladna salata od tjestenine idealan je ljetni ručak Recepti blueberry burrata Možda vas zanima... Burrata s borovnicama – nova ideja za ljetnu salatu Recepti Mediteranska salata s kus-kusom i pečenim povrćem Možda vas zanima... Mediteranska salata s kus-kusom i pečenim povrćem Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.