Hrskavi sourdough kruh, sočne zrele rajčice, crne masline, kapare, feta sir... U jednoj zdjeli stiže ti Mediteran u najfinijem obliku
Dakos je tradicionalna kretska salata koja se priprema na bazi od ječmenog dvopeka. Na njega se slažu sočna mješavina rajčica, maslina, kapara, luka i sira – u Kreti se koristi mekani mizithra, a izvan Grčke najčešće feta.
Dakos salata se poslužuje kao lagani samostalni obrok, ali i kao prilog uz ribu i meso. U ovoj verziji koristiš sourdough kruh jednostavno zato što ga možeš kupiti u svakoj craft pekarnici.
U ovom "ljetnom jelu bez kuhanja" sve se svodi na kvalitetu sastojaka – rajčice moraju biti zrele i mirisne, maslinovo ulje odlično, a sir kremast i slankast.
Upravo ta jednostavnost daje mu snagu: svaka namirnica dolazi do izražaja, a zajedno stvaraju harmoničan, pun okus Mediterana. Dodaj i svježe začinsko bilje – peršin ili bosiljak, a origano nikako nemoj izostaviti.
Dakos salata
foto: thetravelbite.com/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Dakos salata
15 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Rajčica
450
g
Crveni luk
2
žlica
Crne masline
0,25
šalica
Kapari
1
žlica
Svježi peršin
0,50
šalica
Svježi bosiljak
0,50
šalica
Origano
1
žličica
Vinski ocat
2
žlica
Maslinovo ulje
4
žlica
Sol
0,33
žličica
Svježe mljeveni crni papar
Sourdough kruh
2
kriška
Feta sir
0,50
šalica
Postupak
U velikoj zdjeli pomiješaj zrele rajčice narezane na veće komade, sitno nasjeckani crveni luk, grubo nasjeckane masline bez koštica, grubo nasjeckane kapare, nasjeckane peršin i bosiljak, sušeni origano, crni vinski ocat, maslinovo ulje, sol i papar.
Kruh natrgaj na komade veličine zalogaja i dodaj u zdjelu. Silikonskom lopaticom lagano izmiješaj da se poveže. Ostavi 10 minuta da kruh omekša u soku rajčice.
Preko salate pospi izmrvljenu fetu.
Kušaj i po potrebi dodaj još soli ili papra. Završno pokapaj maslinovim uljem i posluži.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
294 kcal
14 %
MASTI
19,00 g
26 %
KOLESTEROL
0,17 g
0 %
UH
24,00 g
8 %
PROTEINI
7,00 g
14 %
Dakos salatu možeš pripremiti sat vremena unaprijed – kruh će još bolje upiti sokove rajčice. Najbolje je pojesti isti dan, dok su rajčice svježe i mirisne.