Recepti 13. listopada 2014.

Profiteroli

Profiteroli
gastro postao gastro.24sata.hr
Uživat ćete u okruglicama od choux (kuhanog) tijesta, prelivenim čokoladnim umakom

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 20

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 150

Kuhano tijesto

  • 60 g pšenično brašno, bijelo
  • 50 g maslac, neslani
  • 2 kom jaje kokošje

Nadjev i preljev

  • 4 dl vrhnje za šlag
  • 200 g tamna čokolada
  • 25 g maslac, neslani

Šećerni sirup

  • 1.20 dl voda
  • 150 g šećer, kristal

Priprema

  1. Za šećerni sirup stavimo šećer sa 1,2 ml vode u lončić i pustimo da zavre i naglo vrije 5 minuta dok mješavina ne postane gusta i nalikuje sirupu. Čokoladu natrgamo na komade. Pećnicu zagrijemo na 220 °C. Obložimo 2 velika lima za pečenje papirom za pečenje. U zaseban komad papira za pečenje prosijemo brašno.
  2. U lončić stavimo maslac i 1,5 dcl vode pa lagano zagrijemo dok se ne otopi. Pustimo da zavre, sklonimo s vatre i uspemo brašno. Brzo istučemo drvenom žlicom u gustu i glatku smjesu u obliku lopte u sredini lončića. Hladimo 10 minuta.
  3. Postupno dodajemo jaja, dobro ih umiješavši nakon svakog dodavanja. Smjesom napunimo slastičarsku vrećicu s nastavkom od 1 cm. U pripremljen lim za pečenje, s dosta razmaka, istisnemo krugove veličine oraha. Pečemo ih 20 minuta. Izvadimo iz pećnice, pa jednu stranu svake okruglice zarežemo kako bi izišla para.
  4. Vratimo u pećnicu 2 minute da se zapeku, pa ih prebacimo na rešetku da se potpuno ohlade.
  5. Prije posluživanja u lonac ulijemo 1 dcl vrhnja te ga istučemo u šlag. Šlagom napunimo slastičarsku vrećicu s nastavkom od 5 mm. U lonac s vrhnjem dodamo čokoladu, maslac i šećerni sirup, pa smjesu lagano podgrijemo, često miješajući, dok se ne otopi.
  6. Šlagom napunimo svaku okruglicu pa ih složite na pladanj za posluživanje. Kad se otopi, umak dobro promiješamo i prelijemo ga preko okruglica. Odmah poslužimo.

Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.