Recepti 03. listopada 2014.

Profiteroli preliveni karamelom

gastro postao gastro.24sata.hr
Neodoljiva francuska slastica s karamelom ostavit će vas bez daha

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 15

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 269

Tijesto

  • 125 ml voda
  • sol
  • 60 g maslac, neslani
  • 80 g pšenično brašno, bijelo
  • 2 kom jaje kokošje

Krema

  • 0.50 žlica zelatina
  • 2 šalica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • ekstrakt vanilije
  • 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 1 žlica voda
  • 0.50 šalica pšenično brašno, bijelo
  • 1 dl vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 2 žlica šećer, kristal
  • sol

Karamela

  • 1 šalica šećer, kristal
  • 0.50 dl voda
  • 1 dl vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 0.25 šalica maslac, neslani

Priprema

  1. Vodu, sol i maslac kuhajte dok ne provriju. Smanjite vatru pa dodajte brašno i brzo miješajte dok se sve ne sjedini. Maknite s vatre i u mlaku smjesu umiješajte jaja. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje pa oblikujte loptice. Pecite 20 min na 200°c.
  2. Zavrijte mlijeko, vrhnje i vanilijin ekstrakt u jednoj posudi, a u drugoj promiješajte žumanjke, šećer, brašno i sol. Toj smjesi sa žumanjcima dodajte onu s mlijekom. Miješajte sve na laganoj vatri pa dodajte mješavinu vode i želatine. Ostavite da se hladi pa smjesom napunite profiterole.
  3. Za karamelu zagrijte šećer u vodi pa mu dodajte vrhnje i maslac. Kad se sve zgusne, umakom prelijte profiterole.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.