gastro postao
Neodoljiva francuska slastica s karamelom ostavit će vas bez daha
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 15
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 269
Tijesto
- 125 ml voda
- sol
- 60 g maslac, neslani
- 80 g pšenično brašno, bijelo
- 2 kom jaje kokošje
Krema
- 0.50 žlica zelatina
- 2 šalica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- ekstrakt vanilije
- 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 žlica voda
- 0.50 šalica pšenično brašno, bijelo
- 1 dl vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 2 žlica šećer, kristal
- sol
Karamela
- 1 šalica šećer, kristal
- 0.50 dl voda
- 1 dl vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 0.25 šalica maslac, neslani
Priprema
- Vodu, sol i maslac kuhajte dok ne provriju. Smanjite vatru pa dodajte brašno i brzo miješajte dok se sve ne sjedini. Maknite s vatre i u mlaku smjesu umiješajte jaja. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje pa oblikujte loptice. Pecite 20 min na 200°c.
- Zavrijte mlijeko, vrhnje i vanilijin ekstrakt u jednoj posudi, a u drugoj promiješajte žumanjke, šećer, brašno i sol. Toj smjesi sa žumanjcima dodajte onu s mlijekom. Miješajte sve na laganoj vatri pa dodajte mješavinu vode i želatine. Ostavite da se hladi pa smjesom napunite profiterole.
- Za karamelu zagrijte šećer u vodi pa mu dodajte vrhnje i maslac. Kad se sve zgusne, umakom prelijte profiterole.
Izvor Skuhatćute