gastro postao
Lagana pita s graškom može se poslužiti kao glavno jelo ili predjelo
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 400
Tijesto
- 150 g pšenično brašno, bijelo
- 3 žlica voda
- 75 g margarin, slani (bilj.+živ.masti )
- sol
Nadjev
- 150 g šunka dimljena, kuhana
- 2 kom luk ,crveni
- 450 g grašak zeleni (smrznuti)
- sol
- svježe mljeveni papar
- 2 kom jaje kokošje
- 180 g vrhnje kiselo (10% masti )
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
Priprema
- Zamijesite tijesto dodajući pet žlica vode.
- Dok se tijesto “odmara” u hladnjaku, narežite luk i popržite ga sa šunkom izrezanom na kockice. Dodajte grašak, malo vode, sol i papar. pirjajte poklopljeno oko pola sata (dok grašak ne bude mekan).
- Tijesto tanko razvaljajte i utisnite u kalup. Grašku dodajte vrhnje pomiješano s jajima te nadjev stavite na tijesto.
- Premažite umućenim žumanjkom i pecite pola sata na 175°c. Poslužite toplo.
Izvor Skuhatćute