Recepti Desert 27. veljače 2025.

Prozračna i osvježavajuća limun pita

Desert
60 MIN
32 MIN
8
JEDNOSTAVNO
Prozračna i osvježavajuća limun pita
foto: lifeforstock / Freepik
Spoji lagani biskvit, limun i kremasti puding i dobit ćeš savršenu pitu koja se topi u ustima

Puding pite su pravo malo čudo među desertima – s bogatim i slojevitim okusom. Inače su čokoladne verzije uvijek u centru pažnje, ali, vjeruj nam, ova limunasta varijanta donosi osvježavajući zaokret.

Priprema je jednostavna: smjesa od limuna, jaja i maslaca lagano se miješa, a zatim joj se dodaje snijeg od bjelanjaka. Ključ savršene teksture krije se u pečenju u vodenoj kupelji, što stvara čarobni efekt – gornji sloj pite postaje mekan i pjenast, dok se na dnu stvara bogati puding.

limun | Author: Allison Saeng/Unsplash Limun foto: Allison Saeng/Unsplash

Savjet za čuvanje

Najbolje je uživati u ovoj piti dok je topla, ali ako ostane viška, prekrij je folijom i čuvaj u hladnjaku do dva dana. Možeš je poslužiti hladnu, ostaviti da se ugrije na sobnoj temperaturi ili lagano podgrijati u pećnici na 95 °C oko 10-15 minuta. Za bržu opciju, zagrij je u mikrovalnoj na 20-25 sekundi.

Ne gasi ekran dok kuham

Limun pita s pudingom
60 MIN
pripreme
32 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Suncokretovo ulje
  • Žumanjak 4 kom
  • Bjelanjak 4 kom
  • Šećer 1 šalica
  • Mlijeko 0,75 šalica
  • Limunova korica 0,50 kom
  • Sok od limuna 0,50 šalica
  • Maslac 2 žlica
  • Ekstrakt vanilije 0,50 žličica
  • Sol 0,25 žličica
  • Brašno 0,33 šalica
  • Šećer u prahu
  • Limunova korica
  • Tučeno slatko vrhnje
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 160 °C. Dno velikog kalupa za pečenje (23×33 cm) obloži malim kuhinjskim ručnikom. Uljem lagano premaži 8 ramekina od 180 ml ili četvrtasti kalup od 20 cm i stavi ih u pripremljeni veći kalup. U kuhalu za vodu ili loncu zagrij oko 7 šalica vode, ali nemoj dopustiti da zavrije.


  2. U velikoj zdjeli umuti žumanjke, 1 šalicu šećera, mlijeko, limunovu koricu i sok, otopljeni maslac, vaniliju i sol dok ne postane glatko. Dodaj brašno i umuti dok smjesa ne postane potpuno glatka, bez grudica.


  3. U zasebnoj zdjeli miksaj bjelanjke dok ne postanu pjenasti, zatim dodaj preostalu 1 žlicu šećera i nastavi miksati dok ne dobiješ meke vrhove, oko 2,5-5 minuta.


  4. Polovicu snijega od bjelanjaka nježno umiješaj u smjesu sa žumanjcima, pazeći da zadržiš prozračnost. Dodaj preostali snijeg i opet lagano promiješaj. Smjesu prebaci u četvrtasti kalup ili ravnomjerno rasporedi u ramekine (otprilike 2/3 šalice smjese u svaki).


  5. Pažljivo postavi kalup za pečenje na izvlačnu rešetku pećnice i ulij vruću vodu u veći kalup tako da dođe do polovice visine ramekina ili manjeg kalupa. Pazi da voda ne uđe u smjesu!


  6. Peci dok se sredina lagano ne stisne i dok čačkalica umetnuta do pola ne izađe čista. Ako koristiš četvrtasti kalup, pečenje traje 35-40 minuta, a ako limun pitu pečeš u malim posudicama za souffle, potrebne su 32-34 minute.


  7. Pažljivo izvadi male kalupe iz vodene kupelji i prebaci ih na rešetku za hlađenje. Pusti da odstoje barem 15 minuta prije posluživanja. Po želji pospi šećerom u prahu, limunovom koricom ili posluži uz šlag.


Sastojci
Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

216 kcal

10 %

MASTI

6,80 g

9 %

KOLESTEROL

0,05 g

0 %

UH

35,20 g

12 %

PROTEINI

4,60 g

9 %

Limun pitu posluži toplu, posutu šećerom u prahu ili uz malo svježeg šlaga i bobičastog voća.

Pite su uvijek dobra ideja. A ove su prefine!

banoffee pita Možda vas zanima... Banoffee pita: Kad spojiš bananu i karamelu... Recepti michelle obama Možda vas zanima... Pita od jabuka Michelle Obame peče se čak 3 sata! Recepti Sladoledna pita s kikirikijem i karamelom Možda vas zanima... Sladoledna pita s kikirikijem i karamelom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.