Spoji lagani biskvit, limun i kremasti puding i dobit ćeš savršenu pitu koja se topi u ustima
Puding pite su pravo malo čudo među desertima – s bogatim i slojevitim okusom. Inače su čokoladne verzije uvijek u centru pažnje, ali, vjeruj nam, ova limunasta varijanta donosi osvježavajući zaokret.
Priprema je jednostavna: smjesa od limuna, jaja i maslaca lagano se miješa, a zatim joj se dodaje snijeg od bjelanjaka. Ključ savršene teksture krije se u pečenju u vodenoj kupelji, što stvara čarobni efekt – gornji sloj pite postaje mekan i pjenast, dok se na dnu stvara bogati puding.
Limun
foto: Allison Saeng/Unsplash
Savjet za čuvanje
Najbolje je uživati u ovoj piti dok je topla, ali ako ostane viška, prekrij je folijom i čuvaj u hladnjaku do dva dana. Možeš je poslužiti hladnu, ostaviti da se ugrije na sobnoj temperaturi ili lagano podgrijati u pećnici na 95 °C oko 10-15 minuta. Za bržu opciju, zagrij je u mikrovalnoj na 20-25 sekundi.
Ne gasi ekran dok kuham
Limun pita s pudingom
60 MIN
pripreme
32 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Suncokretovo ulje
Žumanjak
4
kom
Bjelanjak
4
kom
Šećer
1
šalica
Mlijeko
0,75
šalica
Limunova korica
0,50
kom
Sok od limuna
0,50
šalica
Maslac
2
žlica
Ekstrakt vanilije
0,50
žličica
Sol
0,25
žličica
Brašno
0,33
šalica
Šećer u prahu
Limunova korica
Tučeno slatko vrhnje
Postupak
Zagrij pećnicu na 160 °C. Dno velikog kalupa za pečenje (23×33 cm) obloži malim kuhinjskim ručnikom. Uljem lagano premaži 8 ramekina od 180 ml ili četvrtasti kalup od 20 cm i stavi ih u pripremljeni veći kalup. U kuhalu za vodu ili loncu zagrij oko 7 šalica vode, ali nemoj dopustiti da zavrije.
U velikoj zdjeli umuti žumanjke, 1 šalicu šećera, mlijeko, limunovu koricu i sok, otopljeni maslac, vaniliju i sol dok ne postane glatko. Dodaj brašno i umuti dok smjesa ne postane potpuno glatka, bez grudica.
U zasebnoj zdjeli miksaj bjelanjke dok ne postanu pjenasti, zatim dodaj preostalu 1 žlicu šećera i nastavi miksati dok ne dobiješ meke vrhove, oko 2,5-5 minuta.
Polovicu snijega od bjelanjaka nježno umiješaj u smjesu sa žumanjcima, pazeći da zadržiš prozračnost. Dodaj preostali snijeg i opet lagano promiješaj. Smjesu prebaci u četvrtasti kalup ili ravnomjerno rasporedi u ramekine (otprilike 2/3 šalice smjese u svaki).
Pažljivo postavi kalup za pečenje na izvlačnu rešetku pećnice i ulij vruću vodu u veći kalup tako da dođe do polovice visine ramekina ili manjeg kalupa. Pazi da voda ne uđe u smjesu!
Peci dok se sredina lagano ne stisne i dok čačkalica umetnuta do pola ne izađe čista. Ako koristiš četvrtasti kalup, pečenje traje 35-40 minuta, a ako limun pitu pečeš u malim posudicama za souffle, potrebne su 32-34 minute.
Pažljivo izvadi male kalupe iz vodene kupelji i prebaci ih na rešetku za hlađenje. Pusti da odstoje barem 15 minuta prije posluživanja. Po želji pospi šećerom u prahu, limunovom koricom ili posluži uz šlag.
Sastojci
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
216 kcal
10 %
MASTI
6,80 g
9 %
KOLESTEROL
0,05 g
0 %
UH
35,20 g
12 %
PROTEINI
4,60 g
9 %
Limun pitu posluži toplu, posutu šećerom u prahu ili uz malo svježeg šlaga i bobičastog voća.