gastro postao
Pečena guska je klasik među božićnim jelima, a s rafiniranim nadjevom i primamljivo poslužena zadovoljit će i najveće gurmane u tvojoj obitelji ili među tvojim prijateljima
Premda je purica daleko nadmašila gusku kao omiljena božićna ptica na blagdanskom stolu, ipak je guska posebnija. Za ljubitelje ukusnog tamnog mesa ništa se ne može usporediti s guskom uz dodatak jabuka i kestena koji zvuče kao uistinu primamljiva klombinacija
Pečenu gusku serviraj s keljom koji će na najljepši način zaokružiti čaroliju sljubljenih okusa i tvoji će gosti sasvim sigurno tražiti tanjur više!
Guska punjena jabukama i kestenima
Sastojci za 8 osoba:
Za gusku:
- 1 očišćena guska (5 – 6 kg)
- 3 jabuke
- 2 luka
- 200 skuhanih kestena
- 2 paketića okruglica
- sol i papar
- po 1 žličica majčine dušice i mažurana
- 500 ml mlijeka
- 1 žličica suhog pelina
- 2 – 3 žličice instant umaka za pečenje
- 200 ml soka od jabuke
- 2 žlice jabukovače
Za povrće:
- 1 glavica kelja (oko 1 kg)
- 30 g maslaca
- 20 g brašna
- 200 ml vrhnja
- sol i papar
- naribani muškatni oraščić
Priprema:
- Jabuke oguli i ukloni im koštice. Luk oljušti te ga, kao i jabuke, nareži na kockice. Kestene raščetvori. Zatim trećinu nasjeckanih jabuka, a pola količine luka i kestena te okruglice od kruha pomiješaj u posudi. Smjesu začini majčinom dušicom, mažuranom, solju i paprom. Prelij vrućim mlijekom, promiješaj te ostavi da smjesa odstoji 5 minuta kako bi se okusi proželi.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Gusku operi iznutra i izvana te je posuši. Ukloni iz nje svu masnoću. Zatim je iznutra i izvana natrljaj solju, paprom i pelinom. Potom je napuni nadjevom i zatvori drvenim čačkalicama ili kocem. Stavi gusku s prsima okrenutima prema gore u veliku posudu za pečenje i ulij 500 ml vruće vode. Peci oko 2,5 sata, često je zalijevajući sokom od pečenja. Nakon prvih sat vremena pečenja, u pleh dodaj preostale jabuke i kockice luka.
- Kelj očisti, operi i nareži na veće komade. Pirjaj ga u 375 ml kipuće vode 15-tak minuta. Zatim ga istresi u cjedilo, ostavi da se ocijedi, a tekućinu makni sa strane.
- U loncu ugrij maslac te napravi zapršku od brašna. Zatim ulij 250 ml tekućine od povrća i vrhnje. Miješajući kuhaj oko 5 minuta. Začini solju, paprom i muškatnim oraščićem. Dodaj kelj i još jednom sve ugrij.
- Kad guska bude ispečena, izvadi je i stavi na toplo mjesto. Ukloni masnoću od umaka koji je ostao od pečenja, a umak procijedi u lonac. Umiješaj instant umak za pečenje te sok od jabuke. Zakuhaj pa po potrebi zgusni škrobom. Začini solju, paprom i rakijom jabukovačom. Iz guske izvadi nadjev. Zatim nareži meso i posluži ga s nadjevom, keljom i umakom. Ukrasi sve začinskim biljem.