gastro postao
Tajna sočne puretine krije se u niskoj temperaturi pećnice
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1225
Potrebno vam je
- 4 kg puretina (cijeli, prosjek)
- 1 vezica celer, list
- 1 kom luk ,crveni
- 1 kom mrkva, crvena
- 6 šalica kruh pšenični, bijeli
- 4 žlica maslac, slani
- 1 šalica celer, korijen
- 2 režanj češnjak
- 0.50 šalica peršin, list
- 1 mala žlica kadulja
- 0.50 mala žlica ružmarin
- 0.50 mala žlica majčina dušica
- 1 kom jabuka (cijela)
- 0.50 šalica brusnice
- 1 šalica pureći temeljac
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Noć prije kuhanja napunite lonac vodom pa dodajte iznutrice, osim jetrica, celer, luk, mrkvu, sol i papar. Kuhajte nekoliko sati dok iznutrice ne omekšaju i sve dobro nasjeckajte.
- Prepržite kruh nasjeckan na kockice u pećnici na 180°c oko pet minuta.
- U velikoj tavi otopite maslac, dodajte luk, celer i češnjak te pržite dok ne omekšaju. Začinite pa dodajte nasjeckanu jabuku i brusnice.
- Lagano namastite lim za pečenje pa smjesu iz tave prebacite u lim. Ulijte temeljac i promiješajte. Začinite solju i paprom pa pecite 30 minuta na 180°c.
- Ponovno vratite u lonac i kuhajte na laganoj vatri uz dodatak još malo temeljca. Kad je sve mekano, dodajte sve ostale sastojke te napunite puricu smjesom. Pecite je na 180°c sat i pol za svaki kilogram purice.
Izvor Skuhatćute