gastro postao
Kolači iz davnina oživljavaju mirise djetinjstva
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 554
Tijesto
- 10 g kvasac, svježi
- 500 g glatko brašno
- 3 dl mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 1 dl ulje suncokretovo
- šećer, kristal
- sol
Prvi nadjev
- 4 kom luk ,crveni
- mlijeko kravlje (1.8% masti )
- voda
- 100 g slanina suha, masna
- sol
- papar
- 1 mala žlica mast svinjska, nesoljena
Drugi nadjev
- 2 dl vrhnje kiselo (10% masti )
- 2 kom jaje kokošje
- sol
- svježe mljeveni papar
- 500 g svježi kravlji sir
Priprema
- Izradite kvasac s malo šećera, brašna i toplog mlijeka te ostavite da se digne. Zamijesite glatko tijesto i ostavite da se diže na toplom dok se ne udvostruči. Razvaljajte tijesto prema želji - okruglo ili četvrtasto.
- Pirjajte luk na malo masti i vode, pred kraj dodajte špek izrezan na kockice. Izmiješajte sastojke za drugi nadjev.
- Razvaljajte tijesto i stavite u namašćen lim. Na tijesto najprije rasporedite nadjev od luka, tako da pet centimetara od ruba tijesto ostane prazno. Na to se stavi fila od sira. Rubove tijesta preklopite na nadjev.
- Pecite 30-40 minuta na 200°C. Nakon pečenja rub putice prema želji namažite s malo ulja ili margarina. Poslužite toplo.
Izvor Skuhatćute