Po obliku i veličini smeđi šampinjoni iz uzgoja posve su nalik bijelim šampinjonima, no potrebno im je nešto dulje vrijeme zriobe kako bi razvili svoju puniju, lagano orašastu aromu. Budući da sadrže manje vode, manje se i skupljaju pri prženju i što će posebno oduševiti sve ljubitelje gljiva.
Gratinirane šampinjone obožava i popularni chef Jamie Oliver koji intenzivne, pečene gljive voli servirati na tostiranoj ciabatti ili uz jednostavnu salatu od rukole. Ovo jelo možete pripremati tijekom cijele godine u pećnici, ali svakako ga isprobajte pripremiti i na otvorenom, čim počne sezona roštilja.
Savjet više
Znaš li da se svježi šampinjoni mogu čuvati do 3 dana u ladici u hladnjaku. Lijepo ih složi u posudu i pazi da se ne potrgaju.
Nepisano je pravilo da se gljive ne smiju podgrijavati. Jedino ako jela sa svježim šampinjonima nakon pripreme brzo ohladiš, možeš ih podgrijavati - važno je samo da ih zagrijemo na minimalno 70 stupnjeva.
Gratinirani smeđi šampinjoni
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 8 velikih smeđih šampinjona
- 2 žlice maslaca
- 50 g pinjola
- 2 češnja češnjaka
- 50 g crnih maslina bez koštica
- 250 g svježeg kozjeg sira
- 100 g ribanog parmezana
- 1 žličica listića timijana
- sol i papar
- 4 žlice maslinova ulja
- 2 žlice krušnih mrvica
Postupak:
- Gljive očisti, prebriši, otrgni im stapke i nasitno ih nasjeckaj, a klobuke nakratko poprži u tavi na zagrijanom maslacu. U drugoj tavi nasuho poprži pinjole da porumene.
- Oljušteni češnjak i masline nasitno nasjeckaj pa ih pomiješaj s kozjim sirom, pinjolima, parmezanom, timijanom i narezanim stapkama. Smjesu posoli i popapri.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Pripremljenim nadjevom napuni popržene klobuke, složi ih u namašćenu vatrostalnu posudu i pokapaj maslinovim uljem.
- Pospi gljive mrvicama i zapeci ih u pećnici 15-20 minuta. Po želji, prije posluživanja ih pospi timijanom. Ponudi uz svježi baguette.