Recepti 08. studenoga 2023.

Raskoš na brzinu: Gratinirani šampinjoni

Gratinirani šampinjoni
Punjeni zapačeni šampinjoni bogati su okusima foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Gratinirane šampinjone obožava i popularni chef Jamie Oliver koji zapečene gljive intenzivna okusa voli servirati na tostiranoj ciabatti ili uz jednostavnu salatu od rukole

Po obliku i veličini smeđi šampinjoni iz uzgoja posve su nalik bijelim šampinjonima, no potrebno im je nešto dulje vrijeme zriobe kako bi razvili svoju puniju, lagano orašastu aromu. Budući da sadrže manje vode, manje se i skupljaju pri prženju i što će posebno oduševiti sve ljubitelje gljiva.

Gratinirane šampinjone obožava i popularni chef Jamie Oliver koji intenzivne, pečene gljive voli servirati na tostiranoj ciabatti ili uz jednostavnu salatu od rukole. Ovo jelo možete pripremati tijekom cijele godine u pećnici, ali svakako ga isprobajte pripremiti i na otvorenom, čim počne sezona roštilja. 

 

gljive Možda vas zanima... Zašto iskusni chefovi ne peru gljive? Špajza

 

Savjet više

Znaš li da se svježi šampinjoni mogu čuvati do 3 dana u ladici u hladnjaku. Lijepo ih složi u posudu i pazi da se ne potrgaju.
Nepisano je pravilo da se gljive ne smiju podgrijavati. Jedino ako jela sa svježim šampinjonima nakon pripreme brzo ohladiš, možeš ih podgrijavati - važno je samo da ih zagrijemo na minimalno 70 stupnjeva.

 | Author: Shutterstock Smeđi šampinjoni imaju puno više okusa od bijelih foto: Shutterstock

Gratinirani smeđi šampinjoni

(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 8 velikih smeđih šampinjona
  • 2 žlice maslaca
  • 50 g pinjola
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 g crnih maslina bez koštica
  • 250 g svježeg kozjeg sira
  • 100 g ribanog parmezana
  • 1 žličica listića timijana
  • sol i papar
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice krušnih mrvica

 

Možda vas zanima... Danas kuhamo: Gratinirani njoki s gorgonzolom Recepti

 

Postupak:

  1. Gljive očisti, prebriši, otrgni im stapke i nasitno ih nasjeckaj, a klobuke nakratko poprži u tavi na zagrijanom maslacu. U drugoj tavi nasuho poprži pinjole da porumene. 
  2. Oljušteni češnjak i masline nasitno nasjeckaj pa ih pomiješaj s kozjim sirom, pinjolima, parmezanom, timijanom i narezanim stapkama. Smjesu posoli i popapri.
  3. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Pripremljenim nadjevom napuni popržene klobuke, složi ih u namašćenu vatrostalnu posudu i pokapaj maslinovim uljem.
  4. Pospi gljive mrvicama i zapeci ih u pećnici 15-20 minuta. Po želji, prije posluživanja ih pospi timijanom. Ponudi uz svježi baguette.

 | Author: Shutterstock Gratinirani šampinjoni foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Kremasto: Gratinirana brokula s bademima Recepti Gljive Možda vas zanima... Otkrivamo 3 fine, a jeftine zamjene za meso i sir Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.