Špajza 01. veljače 2023.

Otkrivamo 3 fine, a jeftine zamjene za meso i sir

Gljive
Gljive su odlična zamjena za meso foto: Thanh Soledas/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Britanski chefovski dvojac BOSH! čine Henry Firth i Ian Theasby, veganski su entuzijasti koje na društvenim mrežama prati skoro milijun fanova. Otkrivaju 3 omiljene namirnice koje su jeftine, ukusne i s kojima se mogu napraviti fantastična veganska jela

Britanski chefovi Henry Firth i Ian Theasby čine kuhanje s namirnicama biljnog podrijetla lakim, ukusnim i zabavnim. Ovaj chefovski dvojac iz Sheffielda poznat je i kao BOSH!, a ljubitelji veganske prehrane i oni koji će to tek postati prate ih zbog odličnih, edukativnih i zabavnih vida o takvom načinu kuhanja!

Momci su do sada izdali 6 kuharica, a zadnja 'BOSH! na proračunu' donosi brojne savjete i recepte, ali i odlične ideje kako uštedjeti novac pri nabavci namirnica. Knjiga je puna sočnih recepata za brzu pripremu tijekom tjedna, a ima i onih za deserte koji će oduševiti ljubitelje slatkog.

"Neki naši deserti su zapravo i najjeftinija jela u ovoj knjizi", objašnjava Firth i dodaje: "Za nas je bilo iznenađujuće saznati koliko jeftini mogu biti ako ih napraviš kako treba."

 

Možda vas zanima... Med nije veganski, ali ovih 6 alternativa jesu! Špajza

 

Theasby i Firth kažu da smo u zlatnom dobu biljnih sastojaka i žele da svi to iskoristimo tražeći i eksperimentirajući s alternativama. "Kada smo počeli raditi prije pet ili šest godina, niste mogli pronaći vrhnje na biljnoj bazi, niste mogli pronaći alternative za jaja na biljnoj bazi, niti mljeveno meso na biljnoj bazi. Ali sada sve što želite skuhati možete pronaći u biljnoj verziji", objašnjava Firth.

Ovi veganski entuzijasti otkrili su koja su njihova 3 omiljena sastojka za pripremu hrane od namirnica biljnog podrijetla - ukusne, jednostavne i jeftine. Svi su dostupni u supermarketima i imaju razumnu cijenu ako želiš dodati više biljnih obroka u svoj tjedni meni.

 | Author: Kristina Paukshtite/Pexels Gljive su bogate bjelančevinama pa su izvrsna zamjena za meso, a jako su svestrane foto: Kristina Paukshtite/Pexels

1. Gljive

Jedna od najboljih namirnica s kojom bi netko mogao kuhati ako želi jesti više biljne hrane su upravo gljive. One su svestran sastojak, i mogu se pripremiti na razne načine. U ustima imaju istu teksturu kao mljevena govedina.

Primjerice, chefovski dvojac BOSH! bukovače rado poha i prži te tako od njih pravi 'veganska pileća krilca', a znaju ih koristiti i kao zamjenu za slaninu, svinjetinu ili trganu piletinu.

 | Author: Shutterstock Leća - jeftina, zdrava i svestrana mahunarka foto: Shutterstock

2. Sušeni grah, slanutak i leća

BOSH! dečki su veliki ljubitelji zaliha sušenog graha, slanutka i leće. Tvrde kako su ove mahunarke super jeftine, jako zdrave, traju apsolutno dugo i stvarno su svestrane. Ako u smočnici imaš nekoliko vrsta sušene leće ili graha plus rižu ili tjesteninu, od tih namirnica možeš pripremiti brojna jela. 

 

Firth je, primjerice, veliki obožavatelj sušenog slanutka, a kuhanje slanutka umjesto kupnje konzerviranog je sjajan način da podigneš svoje vegansko kuhanje na višu razinu i uštediš dosta novca. Primjerice, od slanutka možeš napraviti nevjerojatno jednostavan curry ili najbolji humus.

 

Možda vas zanima... Prehrambeni kvasac je lako zavoljeti, a reći ćemo ti zašto je to dobro Špajza

 

3. Prehrambeni kvasac

Odmakni se od parmezana, prehrambeni kvasac, također poznat i kao jestivi kvasac veganska je superhrana koju svima preporučuju. To je nevjerojatan sastojak jer daje okus sira svemu s čime ga spajaš, ali isto tako možeš određeno jelo učiniti mesnatijim i postići omiljeni umami okus, ako koristiš nutritivni kvasac.

 | Author: Shutterstock Prehrambeni kvasac odlična je zamjena za ribani parmezan foto: Shutterstock

"Moj apsolutno omiljeni trik je dodavanje malo kvasca i malo limunovog soka na vrh tjestenine i dobit ćeš prekrasnu, živahnu kiselost od limuna, ali također i sir i umami", kaže Firth o omiljenoj namirnici - pahuljastom, deaktiviranom kvascu koji je pun vitamina B12.

 

Ove namirnice uspješno će zamijeniti vrhnje za kuhanje Možda vas zanima... Ove namirnice uspješno će zamijeniti vrhnje za kuhanje Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.