Britanski chefovi Henry Firth i Ian Theasby čine kuhanje s namirnicama biljnog podrijetla lakim, ukusnim i zabavnim. Ovaj chefovski dvojac iz Sheffielda poznat je i kao BOSH!, a ljubitelji veganske prehrane i oni koji će to tek postati prate ih zbog odličnih, edukativnih i zabavnih vida o takvom načinu kuhanja!
Momci su do sada izdali 6 kuharica, a zadnja 'BOSH! na proračunu' donosi brojne savjete i recepte, ali i odlične ideje kako uštedjeti novac pri nabavci namirnica. Knjiga je puna sočnih recepata za brzu pripremu tijekom tjedna, a ima i onih za deserte koji će oduševiti ljubitelje slatkog.
"Neki naši deserti su zapravo i najjeftinija jela u ovoj knjizi", objašnjava Firth i dodaje: "Za nas je bilo iznenađujuće saznati koliko jeftini mogu biti ako ih napraviš kako treba."
Theasby i Firth kažu da smo u zlatnom dobu biljnih sastojaka i žele da svi to iskoristimo tražeći i eksperimentirajući s alternativama. "Kada smo počeli raditi prije pet ili šest godina, niste mogli pronaći vrhnje na biljnoj bazi, niste mogli pronaći alternative za jaja na biljnoj bazi, niti mljeveno meso na biljnoj bazi. Ali sada sve što želite skuhati možete pronaći u biljnoj verziji", objašnjava Firth.
Ovi veganski entuzijasti otkrili su koja su njihova 3 omiljena sastojka za pripremu hrane od namirnica biljnog podrijetla - ukusne, jednostavne i jeftine. Svi su dostupni u supermarketima i imaju razumnu cijenu ako želiš dodati više biljnih obroka u svoj tjedni meni.
1. Gljive
Jedna od najboljih namirnica s kojom bi netko mogao kuhati ako želi jesti više biljne hrane su upravo gljive. One su svestran sastojak, i mogu se pripremiti na razne načine. U ustima imaju istu teksturu kao mljevena govedina.
Primjerice, chefovski dvojac BOSH! bukovače rado poha i prži te tako od njih pravi 'veganska pileća krilca', a znaju ih koristiti i kao zamjenu za slaninu, svinjetinu ili trganu piletinu.
2. Sušeni grah, slanutak i leća
BOSH! dečki su veliki ljubitelji zaliha sušenog graha, slanutka i leće. Tvrde kako su ove mahunarke super jeftine, jako zdrave, traju apsolutno dugo i stvarno su svestrane. Ako u smočnici imaš nekoliko vrsta sušene leće ili graha plus rižu ili tjesteninu, od tih namirnica možeš pripremiti brojna jela.
Firth je, primjerice, veliki obožavatelj sušenog slanutka, a kuhanje slanutka umjesto kupnje konzerviranog je sjajan način da podigneš svoje vegansko kuhanje na višu razinu i uštediš dosta novca. Primjerice, od slanutka možeš napraviti nevjerojatno jednostavan curry ili najbolji humus.
3. Prehrambeni kvasac
Odmakni se od parmezana, prehrambeni kvasac, također poznat i kao jestivi kvasac veganska je superhrana koju svima preporučuju. To je nevjerojatan sastojak jer daje okus sira svemu s čime ga spajaš, ali isto tako možeš određeno jelo učiniti mesnatijim i postići omiljeni umami okus, ako koristiš nutritivni kvasac.
"Moj apsolutno omiljeni trik je dodavanje malo kvasca i malo limunovog soka na vrh tjestenine i dobit ćeš prekrasnu, živahnu kiselost od limuna, ali također i sir i umami", kaže Firth o omiljenoj namirnici - pahuljastom, deaktiviranom kvascu koji je pun vitamina B12.