gastro postao
Glazura od crnog vina na savršen će način upotpuniti jelo kao što je mesna štruca. Vrijedi isprobati!
Bogata mesna štruca idealno će se složiti s pire ili pečenim krumpirom. Uz navedene sastojke, začinite je začinima baš po svojoj želji, a zatim sve skupa zaokružite finom glazurom od crnog vina. Iako zvuči komplicirano, ovo se jelo priprema u jednom dahu. Nestaje još brže!
Potrebno vam je:
- 500 g mljevenog mesa
- 2 kriške kruha
- 100 ml mlijeka
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 1 glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice krušnih mrvica
- 300 ml crnog vina
- 100 g sitno ribanog sira
- 1 rajčica
- 2 žlice sjeckanog peršina
- 1 žličica timijana
- Prstohvat šećera
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Sol, papar
Priprema:
- Kruh nasjeckajte na manje kockice i ubacite ga u posudu.
- Dodajte mlijeko pa pustite da kruh upije mlijeko.
- Pretvorite sve zajedno u pastu.
- Dodajte jaje, žumanjak, sjeckani peršin i timijan.
- Začinite soli i paprom, dodajte muškatni oraščić pa sve dobro povežite.
- Ubacite i sitno ribani sir i krušne mrvice dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Na tavi otopite malo maslaca, dodajte sitno sjeckani luk pa kuhajte dok ne omekša.
- Dodajte i protisnuti češnjak, kuhajte oko jednu minutu i maknite s vatre.
- Ubacite luk i češnjak u mješavinu s kruhom, a na kraju dodajte mljeveno meso.
- Prebacite dobivenu smjesu u kalup za kruh koji ste premazali maslacem.
- Stavite u pećnicu i pustite da se peče oko 40 minuta do sat vremena na 180 stupnjeva.
- Za to vrijeme pripremite glazuru.
- Vino stavite u posudu i dodajte šećer i nasjeckanu rajčicu.
- Kuhajte dok se šećer ne rastopi, a glazura postane gušća i nalik na sirup, oko 15 minuta.
- Kada se mesna štruca pekla oko 20 minuta, izvadite je iz pećnice i premažite glazurom od crnog vina.
- Premažite je još jednom tijekom pečenja i zadnji put odmah po vađenju iz pećnice.
- Pustite da štruca kratko odmori pa je poslužite toplu.
Dobar tek!