Najmilije razveseli domaćim pudingom koji garantirano popravlja raspoloženje. Sastojci su dovoljni za pet porcija, a priprema će ti oduzeti samo deset minuta.
Puding posluži uz tučeno vrhnje, granolu, svježe voće ili pak ušećerene orašaste plodove. Imaj na umu da ni karamel ili čokoladni preljev nisu loša ideja.
Ako pri ruci imaš mahunu vanilije, nemoj je baciti nakon štob iz nje ostružeš sjemenke. Stavi je u posudicu s kristal šećerom, pusti da odstoji nekoliko tjedana i napravi domaći vanilin šećer. Također je možeš ubaciti u votku ili bijeli rum i uživati u domaćem ekstraktu od vanilije.
U slučaju da ti mahuna vanilije nije dostupna, možeš je zamijeniti kvalitetnim ekstraktom. Žličicu do dvije umiješaj nakon što puding skuhaš, tik prije dodavanja maslaca, kako bi okus bio intenzivniji.
Domaći puding od vanilije
Sastojci:
- 150 g šećera
- 3 žlice kukuruznog škroba
- ¼ žličice soli
- 450 ml mlijeka
- 120 ml slatkog vrhnja
- 2 velika žutanjka
- 1 mahuna vanilije
- 3 žlice maslaca
Priprema:
- Razreži mahunu po duljini i ostruži sjemenke vanilije.
- Pomiješaj šećer, sol i kukuruzni škrob. Dodaj mlijeko, slatko vrhnje, žumanjke i vaniliju pa dobro umuti sastojke.
- Stavi na laganu vatru pa kuhaj i miješaj dok se smjesa ne zgusne.
- Energično miješaj dok se ne pojave mjehurići pa makni s vatre.
- Postepeno dodaj listiće maslaca i miješaj dok puding ne bude gladak i sjajan.
- Prelij u posudice i pusti da se 20-ak minuta hladi na sobnoj temperaturi. Povremeno promiješaj kako se ne bi napravila opna.
- Pokrij posudice plastičnom folijom i stavi u hladnjak na barem dva sata, poželjno i preko noći. No sasvim je legitimno domaći puding pojesti i mlak, ako ne možeš dočekati da se potpuno ohladi...
- Serviraj uz tučeno vrhnje.