Recepti 10. veljače 2023.

Razveseli najmilije domaćim pudingom od vanilije

foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Domaći puding od vanilije - zvuči kao dobar plan kada kod kuće nemaš ništa slatko, a baš ti se jede...

Najmilije razveseli domaćim pudingom koji garantirano popravlja raspoloženje. Sastojci su dovoljni za pet porcija, a priprema će ti oduzeti samo deset minuta. 

Puding posluži uz tučeno vrhnje, granolu, svježe voće ili pak ušećerene orašaste plodove. Imaj na umu da ni karamel ili čokoladni preljev nisu loša ideja. 

 

Možda vas zanima... Brz i jednostavan kolač s jabukama i pudingom Kolumne

 

Ako pri ruci imaš mahunu vanilije, nemoj je baciti nakon štob iz nje ostružeš sjemenke. Stavi je u posudicu s kristal šećerom, pusti da odstoji nekoliko tjedana i napravi domaći vanilin šećer. Također je možeš ubaciti u votku ili bijeli rum i uživati u domaćem ekstraktu od vanilije.

U slučaju da ti mahuna vanilije nije dostupna, možeš je zamijeniti kvalitetnim ekstraktom. Žličicu do dvije umiješaj nakon što puding skuhaš, tik prije dodavanja maslaca, kako bi okus bio intenzivniji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Budget Bytes (@budgetbytes)

Domaći puding od vanilije

Sastojci:

  • 150 g šećera
  • 3 žlice kukuruznog škroba
  • ¼ žličice soli
  • 450 ml mlijeka
  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 2 velika žutanjka
  • 1 mahuna vanilije
  • 3 žlice maslaca

 

Možda vas zanima... Kemasti puding s bananom i medom Recepti

 

Priprema:

  1. Razreži mahunu po duljini i ostruži sjemenke vanilije. 
  2. Pomiješaj šećer, sol i kukuruzni škrob. Dodaj mlijeko, slatko vrhnje, žumanjke i vaniliju pa dobro umuti sastojke.
  3. Stavi na laganu vatru pa kuhaj i miješaj dok se smjesa ne zgusne. 
  4. Energično miješaj dok se ne pojave mjehurići pa makni s vatre. 
  5. Postepeno dodaj listiće maslaca i miješaj dok puding ne bude gladak i sjajan.
  6. Prelij u posudice i pusti da se 20-ak minuta hladi na sobnoj temperaturi. Povremeno promiješaj kako se ne bi napravila opna.
  7. Pokrij posudice plastičnom folijom i stavi u hladnjak na barem dva sata, poželjno i preko noći. No sasvim je legitimno domaći puding pojesti i mlak, ako ne možeš dočekati da se potpuno ohladi...
  8. Serviraj uz tučeno vrhnje. 

 

savijača od višanja, griza i pudinga Možda vas zanima... Jednostavna savijača od višanja, griza i pudinga Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.