Recepti Desert 15. lipnja 2024.

Ispeci starinsku pitu od višanja i razveseli ukućane

Pita od višanja
Starinska pita od višanja
foto: Mateja Krvarić
Ništa ne vraća u djetinjstvo kao miris domaće pite od višanja. Savršeno prhko tijesto, puno maslaca s par žlica kiselog vrhnja koje daje onaj poseban okus... A što tek reći o divnim višnjama?!

Sezona je višanja i ne odustajemo od njih! Uživamo u njima u raznim kolačima - od štrudli, preko biskvita do klasičnih bakinih pita. A upravo recept za divnu pitu od višanja donosimo iz bogate riznice recepata blogerice Mateje Krvarić, autorice bloga Uvijek gladna.

"Priprema je jako jednostavna i brza; u ovom slučaju je najveći posao zapravo očistiti višnje. Pitu uvijek pečem od kile voća, malo teže se reže, ali bogati okus nadoknađuje malo neuredan izgled", poručuje Mateja.

Sada kada uživamo u raznom sezonskom voću, počasti se ovom divnom domaćom pitom, ako nemaš višnje - ubaci voće koje imaš i razveseli ukućane. Za začinjavanje nadjeva može se koristiti i tonka, a burbon vanilin šećer možeš dodati i u tijesto...

Ledeni vjetar s jagodama Možda vas zanima... Ledeni vjetar s jagodama pravi je slatki spektakl! Recepti Inspiraciju potraži na blogu #uvijekgladna i pratećem Instagram profilu!  | Author: Mateja Krvarić Starinska pita od višanja foto: Mateja Krvarić

Ne gasi ekran dok kuham

Pita od višanja
30 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Oštro brašno 400 g
  • Maslac 200 g
  • Šećer kristal 100 g
  • Sol 1 prstohvat
  • Prašak za pecivo 1 kom
  • Žumanjak 2 kom
  • Kiselo vrhnje 2 žlica
  • Limunova korica
  • Višnja 1 kg
  • Šećer kristal 80 g
  • Cimet 1 žličica
  • Burbon vanilin šećer 1 kom
  • Krušne mrvice 3 žlica
Postupak
  1. U brašno dodaj hladan maslac narezan na kockice pa ga utrljaj prstima dok ne dobiješ smjesu nalik krušnim mrvicama. Možeš napraviti tijesto i pomoću miksera. Dodaj ostale suhe sastojke i žumanjke, a kada se smjesa spoji dodaj i vrhnje pa umijesi tijesto.


  2. Tijesto podijeli na dva dijela; neka jedan bude veći od drugoga. Oba zamotaj u prozirnu foliju, manji stavi u zamrzivač, a veći u hladnjak na 15-ak minuta.


  3. Lim za pečenje, manji od onoga za pećnicu (ja uvijek koristim starinski emajlirani na točkice jer tako je najslađe), premaži maslacem i malo pobrašni.

    Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.


  4. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljaj tijesto iz hladnjaka pa prebaci u lim. Neka ti krajevi tijesta dođu do sredine stranica lima kako bi nadjev ostao u tijestu. 


  5. Za nadjev višnje očisti i dodaj im šećer, začine i krušne mrvice.


  6. Rasporedi nadjev i naribaj ostatak tijesta koji je bio u zamrzivaču. Peci 40-ak minuta, dok kolač ne poprimi lijepu zlaćanu boju.


 | Author: Mateja Krvarić foto: Mateja Krvarić

Možda vas zanima... Jednostavna rolada s jagodama i šlagom Kolumne Možda vas zanima... Odličan recept za pahuljastu kukuruznu zlevku Kolumne

 

Komentari 3
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar AshaWright
    AshaWright 21:57 15. Lipanj 2024.

    PRIDRUŽITE NAM SE U današnje vrijeme zaraditi novac je vrlo lako i jednostavno. 2024. je godina zarađivanja putem interneta. Ovdje sam da vam kažem da je tako lako zaraditi više od 15 tisuća dolara svaki mjesec radeći na mreži. Pridružio ... prikaži još! sam se ovom poslu prije 3 mjeseca i prvog dana rada bez ikakvog iskustva s online poslovima zaradio sam 524 dolara. Ovo je jednostavno nevjerojatno. Pridružite se ovome sada do Slijedite upute ovdje.............www.new.cash67.com

  • amando 09:14 15. Lipanj 2024.

    fino

  • Riki 16:00 21. Studeni 2023.

    Ajme izgleda bas bas savrseno. I to debelo punjenje, totalno moj stil ❤️