Recepti Desert 15. lipnja 2024.

Ispeci starinsku pitu od višanja i razveseli ukućane

Pita od višanja
Starinska pita od višanja
foto: Mateja Krvarić
Ništa ne vraća u djetinjstvo kao miris domaće pite od višanja. Savršeno prhko tijesto, puno maslaca s par žlica kiselog vrhnja koje daje onaj poseban okus... A što tek reći o divnim višnjama?!

Sezona je višanja i ne odustajemo od njih! Uživamo u njima u raznim kolačima - od štrudli, preko biskvita do klasičnih bakinih pita. A upravo recept za divnu pitu od višanja donosimo iz bogate riznice recepata blogerice Mateje Krvarić, autorice bloga Uvijek gladna.

"Priprema je jako jednostavna i brza; u ovom slučaju je najveći posao zapravo očistiti višnje. Pitu uvijek pečem od kile voća, malo teže se reže, ali bogati okus nadoknađuje malo neuredan izgled", poručuje Mateja.

Sada kada uživamo u raznom sezonskom voću, počasti se ovom divnom domaćom pitom, ako nemaš višnje - ubaci voće koje imaš i razveseli ukućane. Za začinjavanje nadjeva može se koristiti i tonka, a burbon vanilin šećer možeš dodati i u tijesto...

Ledeni vjetar s jagodama Možda vas zanima... Ledeni vjetar s jagodama pravi je slatki spektakl! Recepti Inspiraciju potraži na blogu #uvijekgladna i pratećem Instagram profilu!  | Author: Mateja Krvarić Starinska pita od višanja foto: Mateja Krvarić

Ne gasi ekran dok kuham

Pita od višanja
30 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Oštro brašno 400 g
  • Maslac 200 g
  • Šećer 100 g
  • Sol 1 prstohvat
  • Prašak za pecivo 1 kom
  • Žumanjak 2 kom
  • Kiselo vrhnje 2 žlica
  • Limunova korica
  • Višnja 1 kg
  • Šećer 80 g
  • Cimet 1 žličica
  • Burbon vanilin šećer 1 kom
  • Krušne mrvice 3 žlica
Postupak
  1. U brašno dodaj hladan maslac narezan na kockice pa ga utrljaj prstima dok ne dobiješ smjesu nalik krušnim mrvicama. Možeš napraviti tijesto i pomoću miksera. Dodaj ostale suhe sastojke i žumanjke, a kada se smjesa spoji dodaj i vrhnje pa umijesi tijesto.


  2. Tijesto podijeli na dva dijela; neka jedan bude veći od drugoga. Oba zamotaj u prozirnu foliju, manji stavi u zamrzivač, a veći u hladnjak na 15-ak minuta.


  3. Lim za pečenje, manji od onoga za pećnicu (ja uvijek koristim starinski emajlirani na točkice jer tako je najslađe), premaži maslacem i malo pobrašni.

    Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.


  4. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljaj tijesto iz hladnjaka pa prebaci u lim. Neka ti krajevi tijesta dođu do sredine stranica lima kako bi nadjev ostao u tijestu. 


  5. Za nadjev višnje očisti i dodaj im šećer, začine i krušne mrvice.


  6. Rasporedi nadjev i naribaj ostatak tijesta koji je bio u zamrzivaču. Peci 40-ak minuta, dok kolač ne poprimi lijepu zlaćanu boju.


 | Author: Mateja Krvarić foto: Mateja Krvarić

Možda vas zanima... Jednostavna rolada s jagodama i šlagom Kolumne Možda vas zanima... Odličan recept za pahuljastu kukuruznu zlevku Kolumne

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:14 15. Lipanj 2024.

    fino

  • Riki 16:00 21. Studeni 2023.

    Ajme izgleda bas bas savrseno. I to debelo punjenje, totalno moj stil ❤️