Recepti 13. listopada 2014.

Ribarska gozba od sipe i graška

gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobajte varijaciju starih ribarskih recepata iz Pesara, iz pokrajine Marche koje se služe na posteljici od palente

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 231

Potrebno vam je

  • 1500 g sipa
  • 1 kom luk ,srebrenac (proljetni)
  • 400 g pelati
  • 3 režanj češnjak
  • peršin, stabljika
  • komorač, list
  • 1 kom ljuta paprika
  • 0.50 dl vino bijelo
  • 1 žlica vinski ocat
  • 0.50 dl ulje maslinovo
  • 400 g grašak zeleni (smrznuti)

Priprema

  1. Sipe dobro očistite od crnila, po mogućnosti otrgnite kožicu na tijelu. Isperite i narežite na tanje trakice ili kockice.
  2. U posudu stavite fino nasjeckani luk srebrenac, komadić ljute paprike i na laganoj vatri pustite da luk obamre.
  3. Dodajte sipe, isjeckan češnjak i peršin i na jačoj vatri vrlo kratko popržite da sa svih strana uhvati boju. Zalijte sa mješavinom vina i octa, pustite da alkohol ispari i tek tada dodajte propasirane pelate.
  4. Pustite da se sve zajedno kuha, na vrlo laganoj vatri, poklopljeno, dok sipa ne omekša. Tada dodajte grašak (ako nemate svježeg, onda smrznutog, nikada iz konzerve), promiješajte i dolijte vode da sve obilato pliva.
  5. Nastavite kuhati, na laganoj vatri dok se grašak ne skuha. Probajte, sipu je vrlo lako presoliti i zato pažljivo dodajte soli i papra, neposredno pred posluživanjem.
  6. Prilikom izbora vrste palente treba napomenuti da je mnogo ukusnija kukuruzna krupica (griz) koju morate kuhati od 20-30 minuta, nego instant palenta. Skuhajte malo rijeđu palentu u omjeru 1:4,5 (palenta naspram vode). U vodu stavite i žlicu maslinovog ulja.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.