gastro postao
Isprobajte varijaciju starih ribarskih recepata iz Pesara, iz pokrajine Marche koje se služe na posteljici od palente
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 231
Potrebno vam je
- 1500 g sipa
- 1 kom luk ,srebrenac (proljetni)
- 400 g pelati
- 3 režanj češnjak
- peršin, stabljika
- komorač, list
- 1 kom ljuta paprika
- 0.50 dl vino bijelo
- 1 žlica vinski ocat
- 0.50 dl ulje maslinovo
- 400 g grašak zeleni (smrznuti)
Priprema
- Sipe dobro očistite od crnila, po mogućnosti otrgnite kožicu na tijelu. Isperite i narežite na tanje trakice ili kockice.
- U posudu stavite fino nasjeckani luk srebrenac, komadić ljute paprike i na laganoj vatri pustite da luk obamre.
- Dodajte sipe, isjeckan češnjak i peršin i na jačoj vatri vrlo kratko popržite da sa svih strana uhvati boju. Zalijte sa mješavinom vina i octa, pustite da alkohol ispari i tek tada dodajte propasirane pelate.
- Pustite da se sve zajedno kuha, na vrlo laganoj vatri, poklopljeno, dok sipa ne omekša. Tada dodajte grašak (ako nemate svježeg, onda smrznutog, nikada iz konzerve), promiješajte i dolijte vode da sve obilato pliva.
- Nastavite kuhati, na laganoj vatri dok se grašak ne skuha. Probajte, sipu je vrlo lako presoliti i zato pažljivo dodajte soli i papra, neposredno pred posluživanjem.
- Prilikom izbora vrste palente treba napomenuti da je mnogo ukusnija kukuruzna krupica (griz) koju morate kuhati od 20-30 minuta, nego instant palenta. Skuhajte malo rijeđu palentu u omjeru 1:4,5 (palenta naspram vode). U vodu stavite i žlicu maslinovog ulja.