Recepti Riba 11. listopada 2024.

Riblji kolačići s umakom od pečene paprike

Riba
5 MIN
15 MIN
4
SREDNJE
riblji kolačići
Slasni riblji kolačići
foto: Olive & Mango/Unsplash
Uz salatu ili povrće ili u mekanom pecivu kao ukusan riblji burger, riblji popečci postat će omiljeno jelo na tvome ribljem meniju. I to svim generacijama!

Bilo da koristiš filete bijele ribe, poput oslića i bakalara, račiće ili konzervirani losos, dobit ćeš hrskave, sočne popečke koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Savršeni su za ručak, večeru ili čak kao zdrava alternativa sendvičima, a možeš ih poslužiti uz osvježavajući umak od pečene paprike koji donosi dozu slatkoće i blage paprene note.

jeffrey vella, oslić Možda vas zanima... RECEPTI S OSLIĆEM Od pita, preko uštipaka do finih juha Recepti

U fritezi na vrući zrak ili pećnici

Priprema ovih popečaka, odnosno ribljih kolačića je jednostavna i brza – potrebna ti je samo friteza na vrući zrak ili pećnica. Kako bi zadržali oblik i teksturu, koristi panko mrvice koje osiguravaju savršenu hrskavost izvana, a dodatak majoneze, senfa i limunova soka obogatit će okus riblje smjese. Uz dodatak začina i svježeg peršina, ovi popečci bit će užitak za sva osjetila.

Za ljubitelje laganije i zdravije prehrane, riblji popečci idealna su opcija. Pripremaš ih bez dubokog prženja, čime smanjuješ unos ulja, a zadržavaš bogatstvo okusa. Ovaj recept je prilagodljiv – možeš koristiti svježu ili konzerviranu ribu, zamijeniti panko mrvicama bez glutena te dodati začine po želji.

riblji kolačići | Author: Olive & Mango/Unsplash Riblji kolačići foto: Olive & Mango/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Riblji kolačići
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
UMAK OD PEČENE PAPRIKE
Sastojci
  • Pečena paprika 0,25 šalica
  • Češnjak 1 režanj
  • Paprika 0,50 žlica
  • Majoneza 0,25 šalica
Postupak
  1. Usitni pečene paprike, češnjak i slatku papriku u prahu u blenderu i pomiješaj s majonezom te ostavi sa strane.


RIBLJI POPEČCI
Sastojci
  • Fileti bijele ribe 450 g
  • Panko mrvice 1,25 šalica
  • Celer 0,25 šalica
  • Majoneza 2 žlica
  • Senf 0,50 žlica
  • Sok od limuna 1,50 žlica
  • Jaje 2 kom
  • Svježi peršin 0,25 šalica
  • Mladi luk 3 kom
  • Sol 0,25 žličica
  • Papar
  • Maslinovo ulje
  • Limun
Postupak
  1. Priprema u fritezi na vrući zrak: Stavi ribu u košaru friteze i peci na 200°C 6 minuta, dok se ne skuha i lako se razdvaja vilicom. Prebaci u veliku zdjelu, pusti da se ohladi pa usitni na komadiće. Obriši košaru friteze.


  2. Dodaj ribu u veliku zdjelu zajedno sa 1/2 šalice panko mrvica, nasjeckanim celerom, majonezom, senfom, sokom od limuna, jednim jajetom, nasjeckanim peršinom, mladim lukom (nasjeckani samo zeleni dijelovi), solju i crnim paprom. Dobro promiješaj dok se sve ne sjedini.


  3. Podijeli smjesu na 8 dijelova, otprilike 1/4 šalice svaki, i oblikuj ih u pljeskavice. Ako se raspadaju, dodaj još malo panko mrvica.


  4. Umuti preostalo jaje u zdjeli. Lagano umoči pljeskavice u jaje, zatim ih uvaljaj u preostale panko mrvice i otresi višak. Poškropi ih s obje strane maslinovim uljem.


  5. Peci pljeskavice u fritezi na vrući zrak na 200°C 8 minuta, okreni na pola vremena, u nekoliko serija, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Posluži s kriškama limuna i umakom od crvene paprike.


  6. Priprema u pećnici: Peci ribu u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C u posudi za pečenje dimenzija 23 x 30 cm dok se ne bude lako razdvajala vilicom, oko 10 minuta.


  7. Nakon što oblikuješi pljeskavice, poškropi ih maslinovim uljem i peci u pećnici dok ne postanu hrskave, 5-6 minuta sa svake strane.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

277 kcal

13 %

MASTI

9,50 g

13 %

KOLESTEROL

0,15 g

0 %

UH

19,50 g

7 %

PROTEINI

29,00 g

58 %

Isprobaj i ove riblje recepte!

riblji uštipci Možda vas zanima... Riblji uštipci za kojima će poludjeti i mali gurmani Recepti riblji tacosi Možda vas zanima... Brzi i ukusni riblji tacosi Recepti David Skoko: Motor, loza, kuhača Možda vas zanima... Jednostavni i jako fini riblji recepti Davida Skoke Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.