Uz salatu ili povrće ili u mekanom pecivu kao ukusan riblji burger, riblji popečci postat će omiljeno jelo na tvome ribljem meniju. I to svim generacijama!
Bilo da koristiš filete bijele ribe, poput oslića i bakalara, račiće ili konzervirani losos, dobit ćeš hrskave, sočne popečke koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Savršeni su za ručak, večeru ili čak kao zdrava alternativa sendvičima, a možeš ih poslužiti uz osvježavajući umak od pečene paprike koji donosi dozu slatkoće i blage paprene note.
Priprema ovih popečaka, odnosno ribljih kolačića je jednostavna i brza – potrebna ti je samo friteza na vrući zrak ili pećnica. Kako bi zadržali oblik i teksturu, koristi panko mrvice koje osiguravaju savršenu hrskavost izvana, a dodatak majoneze, senfa i limunova soka obogatit će okus riblje smjese. Uz dodatak začina i svježeg peršina, ovi popečci bit će užitak za sva osjetila.
Za ljubitelje laganije i zdravije prehrane, riblji popečci idealna su opcija. Pripremaš ih bez dubokog prženja, čime smanjuješ unos ulja, a zadržavaš bogatstvo okusa. Ovaj recept je prilagodljiv – možeš koristiti svježu ili konzerviranu ribu, zamijeniti panko mrvicama bez glutena te dodati začine po želji.
Riblji kolačići
foto: Olive & Mango/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Riblji kolačići
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
UMAK OD PEČENE PAPRIKE
Sastojci
Pečena paprika
0,25
šalica
Češnjak
1
režanj
Paprika
0,50
žlica
Majoneza
0,25
šalica
Postupak
Usitni pečene paprike, češnjak i slatku papriku u prahu u blenderu i pomiješaj s majonezom te ostavi sa strane.
RIBLJI POPEČCI
Sastojci
Fileti bijele ribe
450
g
Panko mrvice
1,25
šalica
Celer
0,25
šalica
Majoneza
2
žlica
Senf
0,50
žlica
Sok od limuna
1,50
žlica
Jaje
2
kom
Svježi peršin
0,25
šalica
Mladi luk
3
kom
Sol
0,25
žličica
Papar
Maslinovo ulje
Limun
Postupak
Priprema u fritezi na vrući zrak: Stavi ribu u košaru friteze i peci na 200°C 6 minuta, dok se ne skuha i lako se razdvaja vilicom. Prebaci u veliku zdjelu, pusti da se ohladi pa usitni na komadiće. Obriši košaru friteze.
Dodaj ribu u veliku zdjelu zajedno sa 1/2 šalice panko mrvica, nasjeckanim celerom, majonezom, senfom, sokom od limuna, jednim jajetom, nasjeckanim peršinom, mladim lukom (nasjeckani samo zeleni dijelovi), solju i crnim paprom. Dobro promiješaj dok se sve ne sjedini.
Podijeli smjesu na 8 dijelova, otprilike 1/4 šalice svaki, i oblikuj ih u pljeskavice. Ako se raspadaju, dodaj još malo panko mrvica.
Umuti preostalo jaje u zdjeli. Lagano umoči pljeskavice u jaje, zatim ih uvaljaj u preostale panko mrvice i otresi višak. Poškropi ih s obje strane maslinovim uljem.
Peci pljeskavice u fritezi na vrući zrak na 200°C 8 minuta, okreni na pola vremena, u nekoliko serija, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Posluži s kriškama limuna i umakom od crvene paprike.
Priprema u pećnici: Peci ribu u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C u posudi za pečenje dimenzija 23 x 30 cm dok se ne bude lako razdvajala vilicom, oko 10 minuta.
Nakon što oblikuješi pljeskavice, poškropi ih maslinovim uljem i peci u pećnici dok ne postanu hrskave, 5-6 minuta sa svake strane.