Recepti Rižoto 16. rujna 2025.

Rižoto s piletinom i limunom bez muke i puno miješanja

Rižoto
5 MIN
35 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Rižoto s piletinom i limunom iz pećnice
Rižoto s piletinom i limunom iz pećnice
foto: Wahyu_t/Freepik
Riža, piletina i limun u savršenoj su ravnoteži, pećnica radi posao umjesto tebe, a ti uživaš u bogatom i laganom jelu. Zvuči sjajno, zar ne?

U Milanu se priprema sa šafranom, u Veneciji s plodovima mora, a ovdje limun daje laganu i svježu varijantu koja paše u svako doba godine. Rižoto je jedno od najpoznatijih talijanskih jela – kremast, topao i pun okusa. Ipak, mnogi ga izbjegavaju jer traži stalno miješanje i dolijevanje temeljca.

Upravo zato ovaj rižoto s piletinom i limunom iz pećnice djeluje kao mali trik: složiš sastojke, poklopiš i pustiš da pećnica odradi posao.

rižoto Možda vas zanima... Sveto trojstvo za pravi talijanski rižoto Recepti

Kremast, mirisan i raskošan

Limunov sok ne daje samo svježinu, njegova kiselina lijepo uravnotežuje maslac i parmezan, a riža arborio prirodno otpušta škrob i tako stvara kremastu teksturu bez dodatnog vrhnja. Na kraju te čeka tanjur mekanih zrna riže obavijenih kremastim umakom s piletinom. Uz malo parmezana i listiće bosiljka, dobiješ jelo koje će voljeti i ukućani i gosti.

U nastavku je recept za sjajan rižoto s piletinom i limunom - iz pećnice.

rižoto s limunom | Author: The Recipe Mingle/Pinterest Rižoto s limunom foto: The Recipe Mingle/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Rižoto s piletinom i limunom
5 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Maslac 2 žlica
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Pileći zabatak - otkošteni 450 g
  • Sol 0,50 žličica
  • Crni papar 0,50 žličica
  • Arborio riža 1,50 šalica
  • Bijelo vino 120 ml
  • Pileći temeljac 850 ml
  • Limunova korica 1 žlica
  • Sok od limuna 1 žlica
  • Parmezan 0,33 šalica
  • Svježi bosiljak 0,25 šalica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C.


  2. Na srednje jakoj vatri zagrij vatrostalnu posudu s poklopcem.


  3. Dodaj maslinovo ulje i 1 žlicu maslaca.


  4. Umiješaj nasjeckani luk i zgnječeni češnjak te pirjaj 3 minute.


  5. Dodaj piletinu narezanu na kockice, posoli i popapri.


  6. Kuhaj 3 minute, samo da meso pobijeli izvana.


  7. Dodaj rižu i kratko je poprži u masnoći, oko 1 minutu.


  8. Ulij vino i vrući pileći temeljac.


  9. Dobro promiješaj i poklopi posudu.


  10. Stavi u pećnicu i peci 25-30 minuta.


  11. Izvadi iz pećnice.


  12. Umiješaj preostali maslac, limunovu koricu i sok te ribani parmezan. Kušaj i po potrebi doradi začinima.


  13. Posluži posuto nasjeckanim bosiljkom i dodatnim parmezanom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

647 kcal

32 %

MASTI

19,90 g

27 %

KOLESTEROL

0,13 g

0 %

UH

70,80 g

25 %

PROTEINI

37,50 g

75 %

A kad smo već kod rižota, uživaj i u ovim jelima!

Rižoto s lignjama Možda vas zanima... Kremasti rižoto s lignjama i aromatičnim biljem Recepti zeleni rižoto Možda vas zanima... Zeleni rižoto koji ide uz sve – začinjen, mirisan i prefin Recepti rižoto od bundeve recept Možda vas zanima... Obožavat ćeš ovaj pravi talijanski rižoto od bundeve Recepti Možda vas zanima... Slasan kremasti rižoto s zapečenim batatom i špinatom! Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.