Riža, piletina i limun u savršenoj su ravnoteži, pećnica radi posao umjesto tebe, a ti uživaš u bogatom i laganom jelu. Zvuči sjajno, zar ne?
U Milanu se priprema sa šafranom, u Veneciji s plodovima mora, a ovdje limun daje laganu i svježu varijantu koja paše u svako doba godine. Rižoto je jedno od najpoznatijih talijanskih jela – kremast, topao i pun okusa. Ipak, mnogi ga izbjegavaju jer traži stalno miješanje i dolijevanje temeljca.
Upravo zato ovaj rižoto s piletinom i limunom iz pećnice djeluje kao mali trik: složiš sastojke, poklopiš i pustiš da pećnica odradi posao.
Limunov sok ne daje samo svježinu, njegova kiselina lijepo uravnotežuje maslac i parmezan, a riža arborio prirodno otpušta škrob i tako stvara kremastu teksturu bez dodatnog vrhnja. Na kraju te čeka tanjur mekanih zrna riže obavijenih kremastim umakom s piletinom. Uz malo parmezana i listiće bosiljka, dobiješ jelo koje će voljeti i ukućani i gosti.
U nastavku je recept za sjajan rižoto s piletinom i limunom - iz pećnice.
Rižoto s limunom
foto: The Recipe Mingle/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Rižoto s piletinom i limunom
5 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslinovo ulje
1
žlica
Maslac
2
žlica
Luk
1
kom
Češnjak
2
režanj
Pileći zabatak - otkošteni
450
g
Sol
0,50
žličica
Crni papar
0,50
žličica
Arborio riža
1,50
šalica
Bijelo vino
120
ml
Pileći temeljac
850
ml
Limunova korica
1
žlica
Sok od limuna
1
žlica
Parmezan
0,33
šalica
Svježi bosiljak
0,25
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C.
Na srednje jakoj vatri zagrij vatrostalnu posudu s poklopcem.
Dodaj maslinovo ulje i 1 žlicu maslaca.
Umiješaj nasjeckani luk i zgnječeni češnjak te pirjaj 3 minute.
Dodaj piletinu narezanu na kockice, posoli i popapri.
Kuhaj 3 minute, samo da meso pobijeli izvana.
Dodaj rižu i kratko je poprži u masnoći, oko 1 minutu.
Ulij vino i vrući pileći temeljac.
Dobro promiješaj i poklopi posudu.
Stavi u pećnicu i peci 25-30 minuta.
Izvadi iz pećnice.
Umiješaj preostali maslac, limunovu koricu i sok te ribani parmezan. Kušaj i po potrebi doradi začinima.
Posluži posuto nasjeckanim bosiljkom i dodatnim parmezanom.