Dobro je poznato da tajna dobrog roštilja nije samo u odabiru kvalitetnog mesa, već i u sastojcima u kojima se ono marinira. Priznali ili ne, to je ključna stvar za slastan roštilj! Baš kao i pivo! Osim što je nezamislivo roštiljati i ne osvježiti se uz gutljaj piva, tako je i nezamislivo ne iskoristiti pivo kao dodatak mesu, i to u obliku marinade.
Jeste li već probali marinirati meso u pivu? Kombiniranje hrane i piva postalo je umjetnost, a kad pričamo o roštilju, pivo je postalo nezamjenjiv sastojak jedne odlične marinade. Meso marinirano u pivu bit će sočnije, bogatijeg okusa i poboljšane teksture. Osim toga, sastojci piva štite od nastanka štetnih spojeva tijekom pečenja mesa na roštilju.
Daruvarski craft izvrstan je za marinadu mesa
Linija daruvarskog crafta 5th Element osvježava i svojim bogatim aromama pruža pravi pivski užitak. Ova piva su stvorena za sljubljivanje s raznim vrstama hrane, od roštilja do deserata, te će tako oplemeniti svaki obrok, a zahvaljujući zanimljivim kombinacijama različitih začina pojačavaju doživljaj prilikom blagovanja.
Nefiltrirano pivo dobro je za marinadu jer enzimi, alkohol i CO2 omekšavaju meso i omogućuju začinima da uđu u strukturu mesa. Ipak, treba birati piva koja imaju više sladnog karaktera. Primjerice, iz linije crafta 5th Element lagani pilsner BONNER, svijetlo, dugo odležano pivo sa češkim štihom, izvrstan je za mariniranje mesa za roštilj. Također, i STOUT 4.2 by 5th element odličan je izbor za pivsku marinadu jer tamno pivo zbog velike količine slada daje moćan okus mesu.
Recept za marinadu od tamnog piva U suradnji s Marinom Obradović, gastro blogericom koja se krije pod imenom Priče jedne kuhače otkrivamo recept za Roštilj marinadu od tamnog piva.
Potrebno vam je:
- 1,5 dcl Stout 4.2 piva by 5th Element
- 1/2 dcl ulja po želji
- 2 žlice meda
- 4 režnja sitno sjeckanog češnjaka ili 1 žlica češnjaka u prahu
- 1/2 žličice papra
- 1 žličica crvene paprike
- 1/2 dcl soya sosa
- Sok od pola limuna
- Ribana korica 1/2 limuna
Postupak pripreme:
- Pomiješajte sve sastojke, dodajte meso te ostavite da se marinira minimalno 24 sata prije pečenja.
- Za vrijeme pečenja meso lagano premazujte preostalom marinadom.
- Ova marinada može poslužiti i za pečenje mesa u pećnici u kom slučaju marinirano meso prekrijte folijom, lagano pecite na 150°C i svakih pola sata zalijevajte marinadom u kojoj se meso peče.
- U ovom slučaju prije mariniranja napravite nekoliko rupa na površini mesa kako bi pivo ušlo u unutrašnjost.
Dobar tek!