Recepti Salata 03. veljače 2025.

Salata ili kompletan zasitan ručak? Oboje!

salata
Salata s piletinom, kuskusom i narom
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Svestrana proteinska salata oduševljava okusom i hranjivim vrijednostima

Dobra salata mnogo je više od laganog priloga – uz prave sastojke i balans okusa, može postati cjelovit, zasitan obrok. Takva je i ova bogata salata s piletinom, koja spaja svježinu povrća, bogatstvo proteina i hrskave teksture u savršeno izbalansiranom jelu. Osim što obiluje hranjivim sastojcima, ima čak 49 grama proteina po porciji, što je čini odličnim izborom za održavanje energije tijekom dana.

2u1: Zasitna i zdrava

Piletina osigurava dugotrajan osjećaj sitosti, dok povrće poput špinata, rajčica i krastavaca donosi obilje vlakana, vitamina i minerala. Feta sir pridonosi bogatstvu okusa, a suncokretove sjemenke, ljubičasti luk i pepperoncini papričice dodaju zanimljivu teksturu i blagu pikantnost.

Možda vas zanima... Bogata salata s tjesteninom - idealno ljetno jelo za meal prep Native sadržaj

Ova moćna salata ima mnogo zajedničkog s povijesnim jelom poznatim kao salmagundi, slojevitom salatom koja se služila kao glavno jelo još u 16. stoljeću. Kroz stoljeća se prilagođavala dostupnim sastojcima, baš kao što i danas ova verzija omogućuje bezbroj varijacija. Jedna od njezinih najvećih prednosti je prilagodljivost.

Salata ili kompletan zasitan ručak? Oboje! | Author: Jcomp / Freepik Piletinu možeš zamijeniti nekim steakom foto: Jcomp / Freepik

Složi svoju verziju

Umjesto piletine, možeš koristiti pečeni losos, tunu, tvrdo kuhana jaja ili tofu. Pečeni slanutak, bučine sjemenke ili orasi mogu zamijeniti suncokretove sjemenke i unijeti dodatnu hrskavost.

Brzo ukiseljeni ljubičasti luk ili rotkvice daju blagu pikantnost i svježinu, dok queso fresco može biti odlična alternativa feti za one koji preferiraju blaži okus i manje soli.

ukiseljeni luk Možda vas zanima... Kako ukiseliti luk za samo 10 minuta Špajza

Aromatičan preljev čini čuda

Ono što ovu salatu čini posebno ukusnom jest jednostavan, ali aromatičan preljev. Svježe naribani češnjak, limunov sok, maslinovo ulje i origano daju joj mediteransku notu koja savršeno povezuje sve sastojke

Iako bi se ti moglo učiniti da je češnjak preintenzivan, u kombinaciji s limunom i uljem postaje ugodno blag i dodaje dubinu okusu. Sastojci se mogu unaprijed pripremiti i čuvati u hladnjaku, što omogućuje brzo slaganje obroka u bilo kojem trenutku.

Možda vas zanima... Topla salata s pancetom, batatom i prokulicama Recepti salata, tuna, jaja Možda vas zanima... Kad nema vremena: Brza salata od tune s jajima Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.