gastro postao
Naša blogerica Pamela pogodila je savršenu kombinaciju okusa
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 5
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 390
Tijesto
- 500 g glatko brašno
- 2 dl voda
- 1 prstohvat sol
- 1 žlica vinski ocat
Punjenje
- 60 list kopriva,vrhovi
- 200 g sir kravlji svježi, obrano mlijeko
- 2 žlica vrhnje kiselo (12% masti)
- 1.50 kom mladi luk
- 1 prstohvat sol
- 1 prstohvat papar
Priprema
- Punjenje: Na pari skuhajte koprivu, tj. poparite ju cca 5min, dok ne omekša, ali da ne izgubi potpuno svoju zelenu boju.
- Tijesto: U mlaku vodu dodajte sol i ocat, te počnite dodavati brašno, umješavajući ga. Dodajte toliko brašna da vam je tijesto glatko i više se ne lijepi za ruke, no i dalje je sočno.
- Tijesto podijelite u 3-4 dijela, koja oblikujte u diskove (lopte, no malo spljoštenije).
- Odvojite listove od stabljiki, te za punjenje koristite samo listove.
- Premažite tijesto s malo ulja, da se ne napravi korica, pokrijte protvanom ili tacnom i ostavite pola sata da odstoji.
- Iz koprive iscijedite dio vode koji je moguće, tako da je čvrsto stisnete rukama.
- Koprivu nasjeckajte na sitne komadiće te ju pomiješajte sa sirom, vrhnjem, kolutićima mladog luka po okusu, soli i paprom.
- Nakon stajanja, izvadite jedan disk (ostale ostavite pokrivene do korištenja) i za početak ga razvaljajte, a nakon toga nastavite razvlačiti rukama u svim smjerovima (pogotovo u dužinu), toliko tanko da tijesto postane prozirno.
- Sve umiješajte žlicom, tako da se sir razlomi na što sitnije komadiće. Razdijelite smjesu na onoliko dijelova koliko ste diskova tijesta napravili.
- Tijesto punite punjenjem i zarolajte u dugu roladu. Savijajte ga ili u krug ili kao zmiju te stavite u namašćeni protvan na pečenje, na temperaturu 180 C, 20-30 min, dok ne poprimi zlatnu koricu izvana.
- Prije pečenja, tijesto izvana možete i premazati kiselim vrhnjem u tankom sloju.