Recepti 13. listopada 2014.

Savijača s koprivom i svježim sirom

Savijača s koprivom i svježim sirom
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Pamela pogodila je savršenu kombinaciju okusa

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 5

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 390

Tijesto

  • 500 g glatko brašno
  • 2 dl voda
  • 1 prstohvat sol
  • 1 žlica vinski ocat

Punjenje

  • 60 list kopriva,vrhovi
  • 200 g sir kravlji svježi, obrano mlijeko
  • 2 žlica vrhnje kiselo (12% masti)
  • 1.50 kom mladi luk
  • 1 prstohvat sol
  • 1 prstohvat papar

Priprema

  1. Punjenje: Na pari skuhajte koprivu, tj. poparite ju cca 5min, dok ne omekša, ali da ne izgubi potpuno svoju zelenu boju.
  2. Tijesto: U mlaku vodu dodajte sol i ocat, te počnite dodavati brašno, umješavajući ga. Dodajte toliko brašna da vam je tijesto glatko i više se ne lijepi za ruke, no i dalje je sočno.
  3. Tijesto podijelite u 3-4 dijela, koja oblikujte u diskove (lopte, no malo spljoštenije).
  4. Odvojite listove od stabljiki, te za punjenje koristite samo listove.
  5. Premažite tijesto s malo ulja, da se ne napravi korica, pokrijte protvanom ili tacnom i ostavite pola sata da odstoji.
  6. Iz koprive iscijedite dio vode koji je moguće, tako da je čvrsto stisnete rukama.
  7. Koprivu nasjeckajte na sitne komadiće te ju pomiješajte sa sirom, vrhnjem, kolutićima mladog luka po okusu, soli i paprom.
  8. Nakon stajanja, izvadite jedan disk (ostale ostavite pokrivene do korištenja) i za početak ga razvaljajte, a nakon toga nastavite razvlačiti rukama u svim smjerovima (pogotovo u dužinu), toliko tanko da tijesto postane prozirno.
  9. Sve umiješajte žlicom, tako da se sir razlomi na što sitnije komadiće. Razdijelite smjesu na onoliko dijelova koliko ste diskova tijesta napravili.
  10. Tijesto punite punjenjem i zarolajte u dugu roladu. Savijajte ga ili u krug ili kao zmiju te stavite u namašćeni protvan na pečenje, na temperaturu 180 C, 20-30 min, dok ne poprimi zlatnu koricu izvana.
  11. Prije pečenja, tijesto izvana možete i premazati kiselim vrhnjem u tankom sloju.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.