Zvjezdice s cimetom jedan su od onih kolača koji vam neće stvoriti predbožićnu strku jer se mogu pripremiti i nekoliko dana prije Božića! Dapače, čak je i poželjno da ih pripremite barem 2-3 dana prije nego što će te ih poslužiti kako bi omekšali!
Zvjezdice s cimetom tj. Zimtsterne tradicionalni su njemački kolačići koji su se udomaćili i na našim blagdanskim tanjurima, a dolaze u raznim varijantama – s orasima, bademima ili lješnjacima, s brašnom ili bez.
Ovdje pogledajte jednostavan recept sa slikama za pripremu ukusnih zvjezdica s cimetom, bademima i lješnjacima.
SASTOJCI
- 2 bjelanjka
- 150 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 2 žličice cimeta
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 100 g mljevenih badema
- 50 g glatkog brašna
PRIPREMA
- Bjelanjke uz prstohvat soli izmiksajte u čvrsti snijeg. Postupno dodajte šećer u prahu i vanilin šećer pa nastavite miskati dok ne potrošite sav šećer.
- Dvije žlice smjese od bjelanjaka odvojite za dekoraciju zvjezdica i ostavite sa strane.
- U smjesu od bjelanjaka i šećera malo po malo dodajte mljevene lješnjake i bademe, cimet te brašno. Kuhačom sve lagano izmiješajte pa rukama formirajte kuglu.
- Pripremljeno, ljepljivo tijesto stavite na radnu površinu koju ste posipali šećerom u prahu. Tijesto razvaljajte na debljinu od 0,5 do 1 cm pa kalupima izrezujte zvjezdice i slažite ih u lim za pečenje prekriven masnim papirom.
- Na svaku zvjezdicu stavite malo smjese od bjelanjaka koju ste sačuvali i razmažite ju u obliku zvjezdice – pomozite si prstima!
- Zvjezdice sušite 10 -12 minuta na temperaturi od 140 °C.
Jannette Razum pratite na njenoj stranici, facebooku i instagramu! Dobar vam tek...