Recepti 21. studenoga 2017.

Ultimativni recept za savršene kroasane

Kroasani
foto: Igor Kralj/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz ovaj recept moći ćete napraviti kroasane kao nikad prije. Malo će potrajati, ali vjerujte nam - itekako se isplati!

Vrijeme pripreme: više od 180 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 5

 

Možda vas zanima... Croffle - slasni spoj waffla i kroasana koji nas je oduševio Špajza

 

Kroasan | Author: Stockfood foto: Stockfood

Potrebno vam je

  • 4.50 mala žlica suhi kvasac
  • 0.25 šalica šećer, kristal
  • 6 žlica voda
  • 2 mala žlica sol
  • 2 šalica mlijeko kravlje, punomasno
  • 5 šalica pšenično brašno, bijelo
  • 1 kom jaje kokošje
  • 2 šalica maslac, neslani

 

Možda vas zanima... Kroasani i višnje u složencu popularnog chefa Recepti

 

 

Priprema

  1. Otopite kvasac u toploj vodi s malo šećera. Ostavite da se zapjeni, od pet do deset minuta. U velikoj posudi pomiješajte šećer, sol, 4 žlice otopljenog maslaca, mlijeko i smjesu s kvascem. Dodajte pola šalice brašna i promiješajte drvenom kuhačom. Polako dodajte po pola šalice brašna dok ne potrošite sve i oblikujte tijesto u kuglu. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine oko jednog cm i omotajte ga u foliju pa ostavite u hladnjaku na 40 minuta. Dok se hladi, izvadite hladni maslac i razvaljajte ga u oblik pravokutnika stranica duljine oko 15 i 20 cm.
  2. Stavite maslac u hladnjak da se stisne. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto u pravokutnik duljine stranica 40x50 cm. Okrenite kraću stranicu prema sebi i u sredinu tijesta stavite maslac. Zamotajte kao pismo pa okrenite. Preklopite gornju polovicu preko maslaca i utisnite pa preklopite donju polovicu i utisnite.
  3. Ponovno okrenite tijesto da je kraća strana krenuta vama te valjkom lagano razvaljajte u pravokutnik stranica 25 i 40 cm. Opet preklopite kao pismo. Prema sebi okrenite kraću stranicu pa preklopite donju trećinu tijesta te gornju. Zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 45 minuta. Stavite ohlađeno tijesto na pobrašnjenu površinu pa još tri puta ponovite postupak s valjanjem, preklapanjem i hlađenjem.
  4. Na kraju ostavite u hladnjaku na najmanje četiri sata, a najbolje preko noći. Kako biste oblikovali kroasane, prerežite tijesto na pola i polovicu ostavite u hladnjaku dok drugom radite. Razvaljajte polovicu u pravokutnik pa izrežite na pola po duljini, a zatim narežite na trokute. Zarolajte. Stavite trokute u lim za pečenje odmaknute oko pet centimetara. Prekrijte vlažnom krpom i ostavite sat, dva na toplome mjestu da se dižu.

Dobar tek!

 

Kroasani Možda vas zanima... Tjeraju oblake! Kroasani s kremom od vanilije i višanja Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.