gastro postao
Uz ovaj recept moći ćete napraviti kroasane kao nikad prije. Malo će potrajati, ali vjerujte nam - itekako se isplati!
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 5
Potrebno vam je
- 4.50 mala žlica suhi kvasac
- 0.25 šalica šećer, kristal
- 6 žlica voda
- 2 mala žlica sol
- 2 šalica mlijeko kravlje, punomasno
- 5 šalica pšenično brašno, bijelo
- 1 kom jaje kokošje
- 2 šalica maslac, neslani
Priprema
- Otopite kvasac u toploj vodi s malo šećera. Ostavite da se zapjeni, od pet do deset minuta. U velikoj posudi pomiješajte šećer, sol, 4 žlice otopljenog maslaca, mlijeko i smjesu s kvascem. Dodajte pola šalice brašna i promiješajte drvenom kuhačom. Polako dodajte po pola šalice brašna dok ne potrošite sve i oblikujte tijesto u kuglu. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine oko jednog cm i omotajte ga u foliju pa ostavite u hladnjaku na 40 minuta. Dok se hladi, izvadite hladni maslac i razvaljajte ga u oblik pravokutnika stranica duljine oko 15 i 20 cm.
- Stavite maslac u hladnjak da se stisne. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto u pravokutnik duljine stranica 40x50 cm. Okrenite kraću stranicu prema sebi i u sredinu tijesta stavite maslac. Zamotajte kao pismo pa okrenite. Preklopite gornju polovicu preko maslaca i utisnite pa preklopite donju polovicu i utisnite.
- Ponovno okrenite tijesto da je kraća strana krenuta vama te valjkom lagano razvaljajte u pravokutnik stranica 25 i 40 cm. Opet preklopite kao pismo. Prema sebi okrenite kraću stranicu pa preklopite donju trećinu tijesta te gornju. Zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 45 minuta. Stavite ohlađeno tijesto na pobrašnjenu površinu pa još tri puta ponovite postupak s valjanjem, preklapanjem i hlađenjem.
- Na kraju ostavite u hladnjaku na najmanje četiri sata, a najbolje preko noći. Kako biste oblikovali kroasane, prerežite tijesto na pola i polovicu ostavite u hladnjaku dok drugom radite. Razvaljajte polovicu u pravokutnik pa izrežite na pola po duljini, a zatim narežite na trokute. Zarolajte. Stavite trokute u lim za pečenje odmaknute oko pet centimetara. Prekrijte vlažnom krpom i ostavite sat, dva na toplome mjestu da se dižu.
Dobar tek!