gastro postao
Od sorbeta do komadića čokolade s mentom, proslavi sve svoje omiljene okuse sladoleda ovog ljeta uz ove zabavne i jednostavne sladoledne sendviče. I djeca i odrasli zavoljet će ove lako prilagodljive okuse osvježavajućih poslastica koje će biti savršen dodatak vašem sljedećem pikniku ili druženju s prijateljima
Recept za sendvič sladoled Oreo-Mint
Sastojci:
- 1 pakiranje čokoladnih sendvič keksa kao što je Oreo
- 2/3 šalice pripremljenog preljeva
- 1 litra omekšanog sladoleda s komadićima čokolade
Priprema:
- Stavi sendvič kolačiće u zdjelu procesora hrane. Miksaj dok se ne počnu stvarati grube mrvice. Ne pretjeruj u miksanju jer ti je potrebna mješavina velikih i malih komada kolačića. Prebaci mrvice kolačića u veliku zdjelu. U zdjelu dodaj čokoladni preljev i miješaj dok se ne sjedini.
- Obloži četvrtasti pleh od 20 cm pergamentnim papirom, pazeći da rubovi papira prelaze preko stranica pleha. Čvrsto utisni 1/2 smjese za kolačiće u ravnomjeran sloj na dnu posude. Stavi još jedan sloj pergamentnog papira preko sloja kolačića. Pritisni preostalu polovicu smjese kolačića u ravnomjeran sloj preko papira na vrhu. Potom stavi i treći sloj pergamentnog papira preko drugog sloja kolačića za prekrivanje; čvrsto pritisni da prianja. Zamrzni na najmanje 3 sata.
- Podigni strane drugog sloja papira i ukloni gornji sloj kolačića iz posude; ostavi ga na stranu na trenutak. Omekšali sladoled rasporedi u ravnomjernom sloju preko donjeg sloja kolačića u kalupu pomoću gumene lopatice. Skini oba sloja papira s gornjeg sloja kolačića i nježno stavi na sloj sladoleda, pa ga čvrsto pritisni. Zamrzni na 4 sata ili dok se sladoled ne stisne.
- Nareži veliki sendvič na 9 ploški i odmah posluži, a sve preostale sendviče vrati u zamrzivač. Sendviči se mogu pojedinačno zamotati u plastičnu foliju i držati u zamrzivaču do 10 dana.
Savjet više: Za stvaranje ravnomjernih slojeva lagano navlaži prste vodom kako se se smjesa lakše razmazala.
Sendvič sladoled 'Chocolate overload'
Sastojci za kolačiće:
- 390 g čokoladnih mix kolačića
- 125 g maslaca sobne temperature
- 1 extra large ili jumbo jaje, na sobnoj temperaturi
- Sastojci za čokoladni sladoled:
- 310 ml hladne vode
- 310 g čokoladni mix keksića
- 500 ml ohlađenog svježeg vrhnja
- ribana čokolada – za ukrašavanje
Priprema:
- Namjesti rešetku pećnice na jedan utor iznad srednje police. Zagrij pećnicu na 180°C, a dva pleha obloži papirom za pečenje.
- Pomiješaj kolačiće prema uputama na pakiranju, ali žlicom izvucite 10 ml suhe smjese za kolačiće koju ćeš koristiti kada vilicom ravnaš kolačiće. Zaobljene žličice smjese za kolačiće razvaljaj u kuglice. Stavi ih na 5 cm razmaka na pripremljene plehove.
- Kuglice pritisni vrlo čvrsto dok ne postanu debele oko ¼ cm. Ne zaboravi umočiti vilicu nakon svakog kolačića, inače će se tijesto zalijepiti za vrhove vilice. Peci 10 -12 minuta, dok ne porumene. Izvadi lim za pečenje iz pećnice i ostavi kolačiće da se stvrdnu prije nego ih lagano podigneš na rešetku za hlađenje.
- Pusti kolačiće da se potpuno ohlade prije spremanja u hermetički zatvorenu posudu.
- Izmjeri vodu u zdjelu srednje veličine. Pospi mješavinu čokoladnog moussea vodom i tuci dok se dobro ne sjedini. Prekrij prozirnom folijom i ostavi u hladnjaku 5 minuta.
- U manjoj zdjeli za miješanje umuti vrhnje dok ne postane mekano. Izvadi smjesu za mousse iz hladnjaka i istim miješalicama ponovno umuti smjesu dok ne bude glatka. Nježno umiješaj tučeno vrhnje u smjesu pjene pomoću lopatice ili metalne žlice i miješaj dok se ne ujednači. Prebaci u pravokutnu posudu veličine 29 cm x 20 cm, a smjesa mora biti visoka 2,5 cm. Stavi u zamrzivač najmanje 4 sata ili preko noći.
- Serviraj na sljedeći način: Izvadi tvrdi, smrznuti sladoled iz zamrzivača 10 minuta prije rezanja. Rezač za sladoled ili okrugli kalup za kekse kratko uroni u vruću vodu i izreži krugove promjera 5,5 cm. Složi sladoled između 2 kolačića s komadićima čokolade. Lagano pospi naribanom čokoladom za posluživanje.
Sendvič sladoled Banana Split
Sastojci:
- 1,8 sladoleda od vanilije
- 2 male zrele banane
- 1 žlica limunovog soka
- 1/2 žličice paste od mahune vanilije
- 200 g keksa s mliječnom čokoladom
- 1 1/2 žlica sirupa od rižinog slada
- 1 1/2 žličice sirovog kakaa u prahu
- 2 žlice badema u listićima, prženih
- 10 trešanja, za posluživanje
Priprema:
- Namasti kalup promjera 16 x 26 cm (osnovna mjera). Obloži papirom za pečenje, tako da viri iznad robova kalupa. Stavi sladoled u veliku zdjelu. Ostavi sa strane 10 minuta da omekša.
- U međuvremenu stavi banane, limunov sok i pastu od mahune vanilije u malu zdjelu. Vilicom izgnječi gotovo glatku smjesu.
- Presavij preko sladoleda. Raširi u pripremljeni pleh i prekrij plastičnom folijom. Zamrzni 8 sati ili preko noći dok se ne stisne.
- Pleh obloži papirom za pečenje. Stavi 10 keksa, čokoladnom stranom prema gore, na pripremljeni pleh. Izvadi sladoled iz posude i stavi na čistu dasku za rezanje. Radeći brzo, pomoću okruglog rezača od 5 cm izrežite 10 krugova od ploče sladoleda. Na svaki biskvit stavi 1 krug sladoleda. Na vrh stavi drugi biskvit, čokoladnom stranom prema dolje i lagano pritisni da se zatvori. Stavi u zamrzivač na 4 sata ili dok se ne stisne.
- U međuvremenu, za čokoladni umak, stavi prvo sirup od rižinog slada i kakao prah u zdjelu. Miješaj dok ne postane glatko i sjedinjeno.
- Svaki sladoledni sendvič prelij žlicom čokoladnog umaka. Pospi prženim bademima i vrh ukrasi trešnjama.