Recepti 03. kolovoza 2022.

Sendvič sladoledi za ljubitelje hrskavih i ledenih zalogaja

Sendviči sladoledi foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Od sorbeta do komadića čokolade s mentom, proslavi sve svoje omiljene okuse sladoleda ovog ljeta uz ove zabavne i jednostavne sladoledne sendviče. I djeca i odrasli zavoljet će ove lako prilagodljive okuse osvježavajućih poslastica koje će biti savršen dodatak vašem sljedećem pikniku ili druženju s prijateljima

Recept za sendvič sladoled Oreo-Mint

Sastojci:

  •  1 pakiranje čokoladnih sendvič keksa kao što je Oreo
  •  2/3 šalice pripremljenog preljeva
  •  1 litra omekšanog sladoleda s komadićima čokolade

Priprema:

  1. Stavi sendvič kolačiće u zdjelu procesora hrane. Miksaj dok se ne počnu stvarati grube mrvice. Ne pretjeruj u miksanju jer ti je potrebna mješavina velikih i malih komada kolačića. Prebaci mrvice kolačića u veliku zdjelu. U zdjelu dodaj čokoladni preljev i miješaj dok se ne sjedini.
  2. Obloži četvrtasti pleh od 20 cm pergamentnim papirom, pazeći da rubovi papira prelaze preko stranica pleha. Čvrsto utisni 1/2 smjese za kolačiće u ravnomjeran sloj na dnu posude. Stavi još jedan sloj pergamentnog papira preko sloja kolačića. Pritisni preostalu polovicu smjese kolačića u ravnomjeran sloj preko papira na vrhu. Potom stavi i treći sloj pergamentnog papira preko drugog sloja kolačića za prekrivanje; čvrsto pritisni da prianja. Zamrzni na najmanje 3 sata.
  3. Podigni strane drugog sloja papira i ukloni gornji sloj kolačića iz posude; ostavi ga na stranu na trenutak. Omekšali sladoled rasporedi u ravnomjernom sloju preko donjeg sloja kolačića u kalupu pomoću gumene lopatice. Skini oba sloja papira s gornjeg sloja kolačića i nježno stavi na sloj sladoleda, pa ga čvrsto pritisni. Zamrzni na 4 sata ili dok se sladoled ne stisne.
  4. Nareži veliki sendvič na 9 ploški i odmah posluži, a sve preostale sendviče vrati u zamrzivač. Sendviči se mogu pojedinačno zamotati u plastičnu foliju i držati u zamrzivaču do 10 dana.

Savjet više: Za stvaranje ravnomjernih slojeva lagano navlaži prste vodom kako se se smjesa lakše razmazala.

 | Author: Shutterstock Sendviči sladoledi foto: Shutterstock

 

Sendvič sladoled 'Chocolate overload'

Sastojci za kolačiće:

  • 390 g čokoladnih mix kolačića
  • 125 g maslaca sobne temperature
  • 1 extra large ili jumbo jaje, na sobnoj temperaturi
  • Sastojci za čokoladni sladoled:
  • 310 ml hladne vode
  • 310 g čokoladni mix keksića
  • 500 ml ohlađenog svježeg vrhnja
  • ribana čokolada – za ukrašavanje

Priprema:

  1. Namjesti rešetku pećnice na jedan utor iznad srednje police. Zagrij pećnicu na 180°C, a dva pleha obloži papirom za pečenje.
  2. Pomiješaj kolačiće prema uputama na pakiranju, ali žlicom izvucite 10 ml suhe smjese za kolačiće koju ćeš koristiti kada vilicom ravnaš kolačiće. Zaobljene žličice smjese za kolačiće razvaljaj u kuglice. Stavi ih na 5 cm razmaka na pripremljene plehove.
  3. Kuglice pritisni vrlo čvrsto dok ne postanu debele oko ¼ cm. Ne zaboravi umočiti vilicu nakon svakog kolačića, inače će se tijesto zalijepiti za vrhove vilice. Peci 10 -12 minuta, dok ne porumene. Izvadi lim za pečenje iz pećnice i ostavi kolačiće da se stvrdnu prije nego ih lagano podigneš na rešetku za hlađenje.
  4. Pusti kolačiće da se potpuno ohlade prije spremanja u hermetički zatvorenu posudu.
  5. Izmjeri vodu u zdjelu srednje veličine. Pospi mješavinu čokoladnog moussea vodom i tuci dok se dobro ne sjedini. Prekrij prozirnom folijom i ostavi u hladnjaku 5 minuta.
  6. U manjoj zdjeli za miješanje umuti vrhnje dok ne postane mekano. Izvadi smjesu za mousse iz hladnjaka i istim miješalicama ponovno umuti smjesu dok ne bude glatka. Nježno umiješaj tučeno vrhnje u smjesu pjene pomoću lopatice ili metalne žlice i miješaj dok se ne ujednači. Prebaci u pravokutnu posudu veličine 29 cm x 20 cm, a smjesa mora biti visoka 2,5 cm. Stavi u zamrzivač najmanje 4 sata ili preko noći.
  7. Serviraj na sljedeći način: Izvadi tvrdi, smrznuti sladoled iz zamrzivača 10 minuta prije rezanja. Rezač za sladoled ili okrugli kalup za kekse kratko uroni u vruću vodu i izreži krugove promjera 5,5 cm. Složi  sladoled između 2 kolačića s komadićima čokolade. Lagano pospi naribanom čokoladom za posluživanje.
Sendvič sladoled Možda vas zanima... Sendvič sladoled s keksićima koji se topi u ustima Recepti

Sendvič sladoled Banana Split

Sastojci:

  • 1,8 sladoleda od vanilije
  • 2 male zrele banane
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1/2 žličice paste od mahune vanilije
  • 200 g keksa s mliječnom čokoladom
  • 1 1/2 žlica sirupa od rižinog slada
  • 1 1/2 žličice sirovog kakaa u prahu
  • 2 žlice badema u listićima, prženih
  • 10 trešanja, za posluživanje

Priprema:

  1. Namasti kalup promjera 16 x 26 cm (osnovna mjera). Obloži papirom za pečenje, tako da viri iznad robova kalupa. Stavi sladoled u veliku zdjelu. Ostavi sa strane 10 minuta da omekša.
  2. U međuvremenu stavi banane, limunov sok i pastu od mahune vanilije u malu zdjelu. Vilicom izgnječi gotovo glatku smjesu.
  3. Presavij preko sladoleda. Raširi u pripremljeni pleh i prekrij plastičnom folijom. Zamrzni 8 sati ili preko noći dok se ne stisne.
  4. Pleh obloži papirom za pečenje. Stavi 10 keksa, čokoladnom stranom prema gore, na pripremljeni pleh. Izvadi sladoled iz posude i stavi na čistu dasku za rezanje. Radeći brzo, pomoću okruglog rezača od 5 cm izrežite 10 krugova od ploče sladoleda. Na svaki biskvit stavi 1 krug sladoleda. Na vrh stavi drugi biskvit, čokoladnom stranom prema dolje i lagano pritisni da se zatvori. Stavi u zamrzivač na 4 sata ili dok se ne stisne.
  5. U međuvremenu, za čokoladni umak, stavi prvo sirup od rižinog slada i kakao prah u zdjelu. Miješaj dok ne postane glatko i sjedinjeno.
  6. Svaki sladoledni sendvič prelij žlicom čokoladnog umaka. Pospi prženim bademima i vrh ukrasi trešnjama.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.