Sicilijanski keksići s bademima savršen su spoj tradicije i jednostavnosti. I gotovo nemoguće je stati na samo jednom. Idealni su uz kavu, za blagdanski stol ili kao slatki dar
Ima tih nekih recepata koji nemaju potrebu za puno priče – oni točno znaju tko su, odakle dolaze i zašto im se uvijek vraćamo. Sicilijanski keksići s bademima jedan su od njih. Jednostavni za pripremu, ali bogati okusom i teksturom.
Mekani iznutra, lagano hrskavi izvana, sa svježinom limuna i aromom badema, ovi keksi izvrstan su primjer kako osnovni sastojci mogu stvoriti nešto zaista posebno.
Ovi keksi potječu iz sicilijanske tradicije, gdje bademi imaju posebno mjesto u slasticama. Često ih se priprema za blagdane, ali dovoljno su jednostavni da postanu dio svakodnevice.
Osim što su izuzetno ukusni, prirodno su bez glutena, pa odgovaraju različitim prehrambenim navikama. A uz to savršeno podnose zamrzavanje, pa ih možeš pripremiti unaprijed i uživati u njima kad god poželiš.
Probaj koristiti domaće bademe
foto: Cocarinne/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Sicilijanski keksići s bademima
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
18
porcija
SREDNJE
Sastojci
Šećer
1
šalica
Limunova korica
1
žlica
Bademovo brašno
2,25
šalica
Bjelanjak
2
kom
Ekstrakt badema
1
žličica
Šećer u prahu
0,25
šalica
Listići badema
Bademi
Postupak
Zagrij pećnicu na 165 °C.
Obloži lim za pečenje papirom za pečenje ili silikonskom podlogom i ostavi sa strane.
U velikoj zdjeli pomiješaj šećer i limunovu koricu. Vrhovima prstiju utrljaj koricu u šećer dok sve ne zamiriši.
Umiješaj bademovo brašno u šećer i limun te sve dobro promiješaj.
U drugoj zdjeli električnim mikserom izmiksaj bjelanjke dok ne postanu pjenasti. Dodaj ekstrakt badema i nastavi miksati dok ne dobiješ mekane vrhove.
Lagano umiješaj bjelanjke u smjesu s bademovim brašnom koristeći silikonsku lopaticu, dok se ne formira gusta, ljepljiva smjesa.
Uz pomoć srednje velike žlice za kekse uzimaj dijelove tijesta i uvaljaj ih u šećer u prahu, tek toliko da dobiju lagani, snježni sloj.
Složi kuglice na pripremljeni lim za pečenje, ostavljajući razmak između njih. Po želji, na svaki keksić utisni listić badema, cijeli badem.
Peci od 15-17 minuta, dok ne poprime blagu zlatnu boju.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.