Od smokvina lista može se napraviti odličan sirup za razrjeđivanje, ali i sladoled koji oduševljava
Smokvin list odlična je namirnica koja jelima u kojima se koristi daje uistinu posebnu aromu. Pravi ljetni hit je sirup od smokvina lista čijim se razrjeđivanjem dobiva divan, osvježavajuć sok.
A još bolji nam je ovaj genijalan sladoled od smokvina lista. Priprema je vrlo jednostavna, a zatim, nakon 4-6 sati pripreme u aparatu za sladoled i zamrzavanja, na redu je uživanje u ovom genijalnom sladoledu.
Sladoled od smokvina lista možeš poslužiti uz svježe smokve, koje možeš razrezati na pola i kratko baciti na gril, ili primjerice uz šnitu kruha od smokava.
Sladoled od smokvina lista
foto: Belly Over Mind/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Sladoled od smokvina lista
10 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Smokvin list
6
kom
Slatko vrhnje
450
ml
Mlijeko
450
ml
Mahuna vanilije
1
kom
Žumanjak
6
kom
Šećer
100
g
Postupak
Operi i osuši smokvine listove koji moraju biti mladi i svježi. Nakon toga, ako imaš plinski plamenik, listove lagano zagrij jedan po jedan, ali pazi da se ne zapale. Ako nemaš plinski plamenik, onda istu stvar napravi na tavi, na jakoj vatri - zagrijavaj smokvine listove dok se potpuno ne osuše i ne počnu kovrčati.
Zagrij mlijeko, slatko vrhnje i razrezanu mahunu vanilije te postrugane sjemenke vanilije zajedno s listovima u posudi na srednjoj vatri. Kad krene kipjeti, makni s vatre i pusti da stoji sa strane 20-ak minuta da se infuzira.
Žumanjke izmiksaj zajedno sa šećerom dok ne dobiješ blijedu, pjenastu smjesu. Na to procijedi infuziranu smjesu vrhnja i mlijeka.
Smjesu vrati u posudu i zagrijavaj na slaboj vatri. Stalno miješaj, i zagrijavaj dok se smjesa na ugusti. Procijedi kremu i pusti da se potpuno ohladi, potom je ubaci u aparat za sladoled i prati upute proizvođača.
Ako nemaš aparat za sladoled, nemoj očajavati jer ovaj divan sladoled od smokvina lista može se pripremiti i bez njega. Jednostavno kremu zamrzni na 4 sata, a potom vilicom razbij kristaliće leda u sladoledu da dobiješ kremastu teksturu. Vrati u zamrzivač te još koji put vilicom razbij kristaliće leda.