gastro postao
Jednostavne okuse gljiva i krumpira spojite u slasnom složencu koji će biti odličan prilog, ali i sjajno samostalno jelo.
Dok se krumpir kuha, pirjajte gljive, dodajte im slanine za dodatnu aromu, a zatim sve zajedno posložite u posudu za pečenje i zapecite s finim ribanim sirom. Složenac možete poslužiti samog, uz kakvu dobru, jednostavnu sezonsku salatu ili pak kao prilog odrescima i raskošnim mesnim umacima.
Potrebno vam je:
- 300 g šampinjona
- 1 luk
- 100 ml povrtnog temeljca
- 700 g krumpira
- 2 žlica sitno sjeckanog lista peršina
- 70 g sitno sjeckane slanine
- 1 žlica brašna
- 2 žlice vrhnja
- 2 žlice mlijeka
- 50 g parmezana
- 1 žlica maslaca
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema:
- Očišćene krumpire narežite na kockice i do pola skuhajte u posoljenoj vodi.
- Šampinjone očistite i narežite.
- Luk nasjeckajte na sitno i pirjajte na ulju dok ne postane staklast. Dodajte sitno sjeckanu slaninu.
- Dodajte gljive te pirjajte 5 min.
- Podlijte juhom te posolite i popaprite. Pirjajte dok gljive ne omekšaju, a pri kraju dodajte brašno.
- Krumpire zgnječite, dodajte mlijeko, vrhnje i maslac koji ste prethodno otopili te dobro promiješajte.
- U nauljenu vatrostalnu posudu stavite pirjane gljive, smjesu od krumpira pa opet od gljive i pospite ribanim sirom.
- Pecite 20-ak min na 200°c.
Dobar tek!