Uz neodoljivu hrskavu koricu i slatki preljev od javorovog sirupa, ove meke i sočne palačinke s borovnicama prava su poslastica za doručak
Miris svježe pečenih palačinki ujutro definitivno je raj za sva osjetila. Posebno ako ti ih netko pripremi, a ti samo - uživaš. A kad su još pahuljaste, pune zrelih borovnica i prelivene toplim javorovim sirupom, znaš da je dan započeo na pravi način.
Borovnice
foto: Joanna Kosinska/Unsplash
Priprema ovih palačinki ne zahtijeva nikakve posebne kulinarske vještine, a rezultati su spektakularni. Ključ njihove pahuljastosti je u jednostavnim sastojcima i nekoliko trikova u pripremi. Mješavina mlijeka i octa, koja zamjenjuje mlaćenicu, daje tijestu laganu i prozračnu teksturu, a borovnice slatkoću i punoću.
Alternativa borovnicama
Ako nemaš borovnice, slobodno ih zamijeni svježim malinama, nekim drugim voćem, orašastim plodovima ili komadićima čokolade. Možeš koristiti i gotovu mlaćenicu, ali i kombinacija mlijeka i octa iz ovog recepta izvrsno će poslužiti kao zamjena.
Ne gasi ekran dok kuham
Palačinke s borovnicama
10 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Mlijeko
0,75
šalica
Ocat
2
žlica
Brašno
1
šalica
Šećer
2
žlica
Prašak za pecivo
1
žličica
Soda bikarbona
0,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Jaje
1
kom
Borovnice
1
šalica
Maslac
Postupak
Priprema mlaćenice: pomiješaj mlijeko i ocat te pusti da odstoji minutu-dvije kako bi se smjesa usirila.
U velikoj zdjeli izmiješaj suhe sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
U smjesu brašna dodaj jaje, pripremljeno mlijeko s octom i rastopljeni maslac. Lagano umiješaj dok se sastojci ne povežu, pazeći da previše ne miješaš tijesto.
Zagrij neljepljivu tavu na srednje jakoj vatri. Dodaj malo maslaca na tavu kako bi se otopio i dobio zlatnu boju. Ulij otprilike 1/3 šalice tijesta na vruću tavu i lagano ga razmaži. Na tijesto pospi nekoliko borovnica.
Peci dok se na površini palačinke ne počnu pojavljivati mjehurići, a rubovi ne postanu čvrsti. Okreni palačinku i peci još 1-2 minute dok ne postane pahuljasta i potpuno pečena.
Posluži palačinke s maslacem i javorovim sirupom ili same jer su toliko ukusne da dodatni preljev nije potreban.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
509 kcal
25 %
MASTI
16,60 g
23 %
KOLESTEROL
0,13 g
0 %
UH
77,90 g
28 %
PROTEINI
13,30 g
26 %
Kada na površini palačinki vidiš mjehuriće, vrijeme je da ih okreneš.