Recepti 01. rujna 2023.

Slatki recept Marine Brekalo inspiriran mirisima Dalmacije

Marina Brekalo, autorica bloga Brekalicious
Marina Brekalo, autorica bloga Brekalicious foto: Marina Brekalo - Brekalicious
gastro postao gastro.24sata.hr
Popularna raw food blogerica Marina Brekalo, autorica bloga Brekalicious, otkriva nam priču o svojim počecima i razvoju brenda, te odaje recept za njoj omiljeni zarolani kolač - desert koji je jednostavan za pripremiti

Sirova hrana u Hrvatskoj je još uvijek priča koja tek počinje živjeti, jer je tek zadnjih godina plant based prehrana uzela maha i krenula putem svjetskog trenda. Ljudi napokon počinju osvještavati što jedu i koliko hrana ima utjecaj na njihovo zdravlje, zdravlje planeta i svih živih bića na njemu te sveukupne održivosti. 

Priča nam to Marina Brekalo, autorica bloga Brekalicious i velika zagovornica sirove hrane u gastronomiji. 

Smoothie više nije samo trend iz američkih filmova

"Kako smo po utjecajem balkanske tradicije i odgoja moramo prihvatiti da kod nas jela bez mesa i mliječnih proizvoda te rafiniranih proizvoda ipak teže prolaze, odnosno da za to treba dodatno vrijeme. Rekla bih da je sjeme zdravijeg i održivijeg načina prehrane posijano prije više od 20 godina da bi tek danas ljudi na našim prostorima počeli razumijevati i prihvaćati ideju o načinu prehrane koja djeluje dalje od vlastitog tanjura.

Primjećujem da ljudi raw food ne vežu više isključivo sa slasticama i salatama uz glavni obrok, nego ipak znaju više. No kako su slastice najbrži put da se šarmiraju i najveći skeptici, najviše priča ide u tom slatkom smjeru. Tako da sam ja od ideje da radim i sirove i slatke obroke vrlo brzo došla do zaključka da je ovo vrijeme kada ću raditi samo slastice, a po čemu me danas ljudi i najviše poznaju“, objašnjava nam Marina.

 

Možda vas zanima... Skratite muke: Potpuno sirovi kolač od mrkve Kolumne

 

Marina svoj posao gleda kroz prizmu pomaganja, bilo da se radi o zdravlju, pojašnjavanju recepta i eventualnim zamjenama namirnica, te o savjetima i pomoći oko izbora kućanskih aparata koji bi pomogli izradu kako slastica tako i same pripreme sirovih obroka.

Sve više upita dobiva i o dehidratoru koji kao mali kućanski aparat danas još uvijek nije standard hrvatskih kuhinja, ali se nada da će to budućnost promijeniti jer raste informiranost o važnosti unošenja žive hrane u organizam.

Prije nekoliko godina smoothie je, primjerice, bio tek trend iz američkih filmova, a danas gotovo da nema kuhinje bez blendera. Tako naša sugovornica vjeruje i da će dehidrator biti dio hrvatskih kuhinja budućnosti.

 | Author: Marina Brekalo - Brekalicious Marina Brekalo, autorica bloga Brekalicious foto: Marina Brekalo - Brekalicious  | Author: Marina Brekalo - Brekalicious Marina Brekalo, autorica bloga Brekalicious foto: Marina Brekalo - Brekalicious

Kako je sve počelo

"Kvalitetna namirnica je najvažnija karika, početak na kojemu sve ostalo počiva. To je organski uzgojena, po mogućnosti svježa i lokalna namirnica koju ćete konzumirati sukladno sezonskoj ponudi.

Kako je teško zadovoljiti sve faktore, ipak je najvažnije da namirnica nije podvrgnuta tretiranju koje bi kao rezultat imalo loš učinak na naše zdravlje. Moja je sreća što imam privatno dva izvora iz kojih nabavljam povrće, a sve ostalo kupujem u trgovinama zdrave hrane“, kaže naša sugovornica.

Marina je veganka već više od 20 godina, tijekom kojih je o pripremanju sirovih recepata, prvo skupljala povjerenja svoje obitelji i prijatelja, a zatim i kolega, a potom su se preporuke samo širile dalje. Kada je prije tri godine krenula profesionalno u ovaj posao već je imala i dosta ljudi koji su je podržavali, naručivali njezine slastice, a broj pratitelja na društvenim mrežama je stalno rastao. 

 

Možda vas zanima... Sirova torta sa sirom i šumskim voćem Kolumne

 

"Koncept Brekalicious na početku je krenuo čisto kao podjela recepata, ali se počeo razvijati u smjeru održavanja radionica, a potom je nastala i kuharica 'Veganski sirevi' te se počela razvijati ideja o veganskom cateringu koja je do danas najsnažnija priča mojih sirovih slastica, jer uz narudžbe koje su stizale nisam mogla raditi ništa drugo. A jedino kako mogu raditi je biti u potpunosti posvećena i predana svakoj narudžbi koju dobijem.

Brekalicious priča se nastavlja bez nekih posebnih planova u budućnosti, nego više vođena energijom u kojoj raste potreba sve većeg broja ljudi za promjenama u svojoj prehrani i želji da i sami nauče kroz recepte i edukacije kako sami samostalno pripremiti obroke. Tu negdje u tom prostoru nadalje raste i razvija se Brekalicious“, optimistično nam objašnjava Marina Brekalo.

 | Author: Marina Brekalo - Brekalicious Marina Brekalo, autorica bloga Brekalicious foto: Marina Brekalo - Brekalicious

Traže je zbog slatkih recepata, iako su njezin izbor slano i ljuto!

S obzirom na to da mnogi njezino ime vežu uz slatko, iako je zapravo slani i ljuti okus osobno njezin prvi izbor, za missGASTRO Marina je pripremila desert na način kakav najviše voli. 

"Ako jedem slatko uvijek ću prije izabrati suhe raw slastice, one bez krema, slastice koje brzinom pripreme i u kratkom roku već mogu biti servirane. One koje dugo mogu odstajati u hladnjaku te na prvi pogled i zalogaj ne odaju da je riječ o sirovom kolaču, a namirnice od kojih je pripremljen moraju biti poznate u okusu i atraktivne ljudima koji nikada nisu ni probali sirovu slasticu te jednako prihvaćen od ljudi koji sirove slastice redovito biraju i pripremaju sami.

 | Author: Marina Brekalo - Brekalicious Marina Brekalo foto: Marina Brekalo - Brekalicious

Kako sam proteklo vrijeme provela na našoj prekrasnoj obali, ovaj recept inspiriran je mirisima Dalmacije i ljeta. Kako je riječ o kategoriji mog idealnog slatkiša naravno da je riječ o zarolanom kolaču.

Riječ je o desertu koji je jednostavan za pripremiti bez posebne aparature, bez nepoznatih namirnica, idealan 'to go' slatkiš, punog okusa koji u sebi isprepliće mirise bijele čokolade, badema, naranče, pistacije i lavande. Uživajte“, za kraj poručuje naša poznata raw food blogerica.

 | Author: Marina Brekalo - Brekalicious Pistacija lavanda rolo keks foto: Marina Brekalo - Brekalicious
 

Pistacija lavanda rolo keks

Sastojci - za tijesto:

  • 2 šalice sitnog bademovog brašna (1 šalica = 250 ml)
  • ¼ šalice javorovog sirupa
  • 2 žlice otopljenog kakao maslaca (1 žlica = 15 ml)
  • korica jedne naranče

Sastojci - za nadjev:

  • ½ šalice nesoljene pistacije
  • ½ žličice cvjetova lavande
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • prstohvat soli

 

O.Da Bar Možda vas zanima... O.Da Bar – šibenska oaza finih i zdravih zalogaja Špajza

 

Postupak:

  1. Sve sastojke za tijesto izmiješaj u jednoj posudi. Formiraj kuglu tijesta i razvuci ju pomoću razvijača za tijesto. Pri radu koristi silikonsku podlogu ili masni papir, podlogu za dehidriranje te ako se razvijač za tijesto lijepi, omotaj ga papirom ili prozirnom folijom.
  2. Za nadjev stavi sve sastojke osim javorovog sirupa u mužar i zdrobi u što sitniju formu. Slobodno ostavi tu i tamo veći komadić pistacije, lijepo će hrskati pod zubima. Kada si zadovoljan/na teksturom, dodaj javorov sirup i promiješaj. Cijeli postupak pripreme možeš napraviti i u električnom aparatu koji za tu svrhu inače koristiš - poput multipraktika ili sjeckalice.
  3. Gotov nadjev cilindrično položi na tijesto, poravnaj i čvrsto pomoću podloge zarolaj kolač. Utisni dobro krajeve i stavi hladiti sat vremena ili duže. Potom izreži kolač i serviraj.
  4. Čuvajte ga u zatvorenoj posudi u hladnjaku do kraja konzumacije.

Ostale Marinine recepte potraži na blogu Brekalicious te na njezinu Instagramu...

 

 

Vedrana Orlović Možda vas zanima... Zbog zdravlja je naučila sve o kefiru, a sada od njega pravi najukusnije slastice Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.