Špajza 22. ožujka 2023.

Zbog zdravlja je naučila sve o kefiru, a sada od njega pravi najukusnije slastice

Vedrana Orlović
Vedrana Orlović zna sve o kefiru i kako ga ukomponirati u slastice foto: Vedrana Orlović
gastro postao gastro.24sata.hr
Vedrana Orlović autorica je bloga Kefirolicious, na kojem se može pronaći sve o domaćem kefiru i dobrim bakterijama. Dala nam je puno informacija kako ga koristiti te otkrila čaroban recept za prefini bezglutenski kolač od orahova brašna

Među gastro blogerima koji pokrivaju razne teme ipak postoji nekoliko blogera i blogerica koji se ipak izdvajaju po svojoj niši, odnosno posebnom odabiru pojedinih grana gastronomije. Jedna od njih je definitivno i Vedrana Orlović, autorica bloga Kefirolicious, na kojem se može pronaći (gotovo) sve o domaćem kefiru i dobrim bakterijama.

Premda je po struci profesorica, a radi u financijskom sektoru, u slobodno vrijeme uživa u kreiranju bezglutenskih jela u koja voli dodati i domaći kefir, a strast su joj fotografiranje i stiliziranje hrane. I isprobavanje istih, naravno!

 | Author: Vedrana Orlović Vedrana Orlović foto: Vedrana Orlović

Zbog zdravlja počela istraživati sve o domaćem kefiru

"Moja gastro-foto-video avantura počela je s otkrićem domaćeg kefira, i to prije otprilike 17 godina. Naime, imala sam određene zdravstvene probleme, koji doduše nisu bili toliko alarmantni niti stalni, ali su ipak narušavali kvalitetu mog života. Anemija, bolovi u crijevima, intolerancija na laktozu i grahorice, crvenilo na laktovima i koljenima pojavljivali su se periodično.

Tada sam počela svjesnije promatrati kako namirnice koje konzumiram utječu na te simptome (da li ih povećavaju ili uklanjaju). Počela sam s reduciranjem mliječnih proizvoda i primijetila poboljšanje. Iako sam počela konzumirati 'zdravije' žitarice, oporavak nije bio potpun. S prestankom konzumiranja žitarica, primijetila sam veći oporavak, no ne potpuni.

Nakon što mi je utvrđena celijakija počela sam paziti na gluten i shvatila koliko namirnica ima tragove glutena iako ih po prirodi nemaju. Važan izvor informacija bila mi je  Udruga CeliVita - Život s celijakijom, čiji sam član, gdje sam dobila sve potrebne smjernice kako živjeti bezglutenski život", priča nam Vedrana. 

 

Kefir Možda vas zanima... Pet razloga zašto kefir trebate piti svakodnevno None

 

Kroz razdoblje eksperimentiranja s namirnicama dodatno je i istraživala o nutrijentima, probavi i važnosti dobrih bakterija za naš organizam te dala priliku domaćem mliječnom kefiru. Tada se susrela s pojmovima kao što su probiotici, prebiotici, mikrobiom i kako su povezani naša probava i mozak. Kombinacijom bezglutenskog načina života i uz domaći kefir, priča nam, potpuno se zdravstveno oporavila.

Kako domaći kefir ukomponirati u jela

"Nisam niti sanjala kako će ta mala zrnca postati važan dio mog života. Što sam više istraživala o domaćem kefiru, to sam sve više bila oduševljena tako malom, ali moćnom namirnicom. Fascinirala me činjenica da se kefirna zrnca ne mogu sintetizirati u laboratoriju, da su puna dobrih bakterija (probiotika), B vitamina i mineralnih tvari. Također, osim što je blagotvoran za naše zdravlje, domaći kefir se može koristiti u jelima, kao samostalni obrok ili u dodacima obroku", objašnjava nam.

U tom trenutku se rodila ideja o njezinom blogu jer je željela svoja saznanja podijeliti sa svima koji su se pitali ista pitanja kao i ona ili imali slične simptome. Želja joj je bila kroz slasne fotografije i recepte dati prijedloge kako domaći kefir ukomponirati u jela i obogatiti ih dobrim bakterijama. Kroz razvoj recepata s domaćim kefirom rodila se i ljubav prema fotografiranju i snimanju hrane, a 2018. je objavila prvi članak na blogu kefirolicious.com.

"Uvijek naglašavam kako nisam nutricionist niti liječnik nego svojim iskustvom mogu posvjedočiti o putu mog oporavka kroz promjenu prehrane i uvođenjem domaćem kefira. Također, ne mogu tvrditi da je domaći kefir lijek za apsolutno sve, ali zašto ne probati?", kaže Vedrana.

Kefir Možda vas zanima... Domaće je najbolje: Napravite sami svoj kefir! Špajza

Eksperimentiranje s bezglutenskim brašnima

Kod kreiranja recepata vodi se logikom i 'zrnom soli' jer joj nije cilj u sve gurati domaći kefir. Naravno, važno je da je jelo ukusno! Zanimljivo je kako je Vedrana prvo mliječni kefir koristila kao bazu za smoothieje, chia puding i uz domaću granolu, a onda je eksperimentirala s palačinkama, kolačima, umacima i dipovima. Inspiracija su joj svakako i jela drugih kolega blogera, a pogotovo onih koji i sami fermentiraju namirnice i svakodnevno koriste domaći kefir.

Od domaćeg mliječnog kefira se može, primjerice, izraditi i kremasti sir pa ga naša sugovornica koristi za slatke i slane namaze. Također, domaći mliječni kefir se može koristiti u jelima umjesto jogurta.

"Rekla bih da je jednostavno ukomponirati i mliječni i vodeni kefir uz neko jelo. Potrebno je samo malo istraživanja oko sljubljivanja okusa. Primjerice, ovisno kakvu salatu radite, možete joj dodati umak, a tu birate željenu bazu - mliječni ili vodeni kefir i začine te dodatke koji odgovaraju salati. Dok mliječni kefir više koristim za jela iz tave ili pećnice, vodeni kefir koristim za pesta, koktele i žele deserte", objašnjava nam Vedrana.

Samo za naše čitatelje i čitateljice otkriva nam recept za kolač od orahovog brašna. Ovaj recept je nastao vođen istom logikom - kako ukusan kolač obogatiti dobrim bakterijama, a u njemu je koristila sir od mliječnog kefira.

 

O.Da Bar Možda vas zanima... O.Da Bar – šibenska oaza finih i zdravih zalogaja Špajza

 

"Kako sam odlučila 2023. obilježiti kao godinu eksperimentiranja s bezglutenskim brašnima, ovaj put je na red došlo brašno od oraha. Ovaj kolač je gust, pun okusa đumbira i oraha i baš mu odlično paše krema od sira i banane. Ako ne volite kiselkasti okus sira od kefira ili općenito sireve, možete uz kolač kombinirati vašu najdražu kremu za torte ili čokoladni ganache, a paše odlično i domaći džem od marelica", savjetuje Vedrana Orlović, čije recepte i savjete te lijepe fotografije možeš pronaći na blogu Kefirolicious i na istoimenom Instagram profilu.

 | Author: Vedrana Orlović Kolač od orahovog brašna sa sirom od kefira i bananama foto: Vedrana Orlović

Kolač od orahovog brašna

Sastojci - za kolač:

  • 125 g brašna od oraha ili sitno samljevenih oraha
  • 6 jaja
  • 9 jušnih žlica meda
  • 3 jušne žlice svježeg naribanog đumbira

Sastojci - za kremu:

  • 300 g sira od kefira ili svježeg posnog sira
  • 1 veća banana
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
  • 1/3 čajne žlice cimeta

 

Možda vas zanima... Kad ti ponestane kruha, napravi kruščiće s kefirom! Recepti

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 185 °C. Posudu za pečenje veličine 20 cm x 14 cm obloži papirom za pečenje tako da dva ruba vise preko strane posude (za lakše vađenje i rezanje).
  2. Naribaj đumbir i pomiješaj ga s medom. Podijeli žumanjke i bjelanjke u zasebne posude pa bjelanjke dobro izradi mikserom u čvrsti snijeg. Zatim pjenasto umuti žumanjke pa im dodaj med s đumbirom i opet sve dobro umuti.
  3. U zasebnu posudu dodaj brašno od oraha, žumanjke i med pa sve dobro izmiješaj sa špatulom/kuhačom u jednoličnu smjesu. Smjesa će biti gušća. Zatim dodaj dio po dio bjelanjaka pa sve dobro izmiješaj u jednoličnu smjesu.
  4. Smjesu ravnomjerno rasporedi u pripremljenu posudu za pečenje. Peci 30 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
  5. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi. Za to vrijeme napravi kremu. Sve sastojke za kremu izradi s mikserom u kremastu smjesu. Posluži šnitu kolača uz kremu od banane i sira.
  6. Također, uz ovu kombinaciju odlično paše kava, čaj ili šalica domaćeg kefira!

 | Author: Vedrana Orlović Kolač od orahovog brašna foto: Vedrana Orlović  | Author: Vedrana Orlović Kolač od orahovog brašna foto: Vedrana Orlović

 

Tihana Kelin Modrić - Svijet čudesa Možda vas zanima... Zbog zdravlja je promijenila prehranu, a sada kreira sve uspješniji blog Svijet čudesa Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.