Ovaj recept kombinira mekane kekse od mrkve s ukusnom kremom od sira, stvarajući savršene sendvič kekse
Svaki zalogaj ovoga deserta oduševljava kombinacijom klasičnih okusa torte od mrkve, ali u praktičnom obliku keksa. Kremasti nadjev od sira čini ove kolačiće neodoljivima.
Naribana mrkva ovima sendvič keksima od mrkve daje mekoću, a zobene pahuljice i zaslađeni kokos finu teksturu. Ako imaš muškatni oraščić pri ruci, naribaj malo uz cimet i đumbir za dodatnu toplinu i okus u tijestu.
Naribana mrkva keksima daje savršenu mekoću
foto: Freepik
Hlađenje tijesta prije pečenja je ključno jer omogućava zobenim pahuljicama da se hidriraju, a maslacu da se ponovno stvrdne, čime se sprječava širenje keksa u pećnici. Priprema ovih keksa zahtijeva malo truda, ali rezultat je vrijedan svake minute provedene u kuhinji.
Posluži uz čaj ili kavu
Kekse možeš napraviti unaprijed i pohraniti u hladnjaku, što ih čini izvrsnima za različite događaje. Osim što su ukusni, i vizualno su privlačni, s nježnim narančastim mrvicama mrkve i bijelim slojem kreme. Posluži ih s toplim napitkom poput čaja ili kave za potpuni užitak.
Ne gasi ekran dok kuham
Sendvič keksi od mrkve
60 MIN
pripreme
90 MIN
kuhanja
18
porcija
SREDNJE
Sastojci
Oštro brašno
2,50
šalica
Prašak za pecivo
2
žličica
Cimet
1,50
žlica
Đumbir u prahu
1
žličica
Sol
0,50
žličica
Maslac
250
g
Šećer
0,75
šalica
Smeđi šećer
0,75
šalica
Jaje
2
kom
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Zobene pahuljice
1,50
šalica
Mrkva
1
šalica
Naribani kokos
1
šalica
Maslac
0,25
šalica
Krem sir
120
g
Ekstrakt vanilije
0,50
žličica
Sol
1
prstohvat
Šećer u prahu
2
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C s rešetkama u gornjoj i donjoj trećini. Obloži dva velika pleha papirom za pečenje.
Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir i sol u srednjoj zdjeli. U velikoj zdjeli miksaj maslac, kristal šećer i smeđi šećer električnim mikserom na srednje visokoj brzini dok ne postanu svijetli i pahuljasti, oko 4 minute. Umuti jaja i vaniliju.
Na niskoj brzini polako dodaj smjesu brašna u smjesu s maslacem, miksajući dok se ne sjedini. Umiješaj zobene pahuljice, naribanu mrkvu i kokos. Pokrij i hladi tijesto oko 1 sat.
Podijeli tijesto na 36 glatkih kuglica promjera 3,8 cm. Radi u serijama, rasporedi kuglice na 5 cm razmaka na pripremljene plehove. Nježno ih spljošti dnom mjerne čaše.
Peci kekse dok ne počnu smeđiti oko rubova, oko 12 minuta. Izvadi iz pećnice i ostavi da se hlade na plehu 5 minuta. Prebaci na rešetku da se potpuno ohlade.
Za pripremu kreme miksaj maslac i krem sir električnim mikserom na srednje visokoj brzini dok ne postanu glatki, oko 2 minute.
Dodaj vaniliju i sol. Polako dodaj šećer u prahu, miksajući na niskoj brzini dok ne postane glatko, oko 2 minute.
Namaži 1 žlicu kreme na ravnu stranu polovice ohlađenih keksa. Poklopi preostalim keksima i napravi sendviče.