gastro postao
Cassoulet je izdašno jelo s grahom i mesom podrijetlom s jugozapada Francuske
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1411
Potrebno vam je
- 350 g grah, šareni
- 1 žlica ulje maslinovo
- 8 kom kobasice svinjske
- 250 g panceta
- 2 kom luk ,crveni
- 1 kom mrkva, crvena
- 4 režanj češnjak
- 1 grančica majčina dušica
- 1 list lovorov list
- sol
- svježe mljeveni papar
- 2 žlica pasirana rajčica (passata)
- 400 g rajčica, crvena
- 2 dl vino bijelo
- 1 kom pecivo, bijelo
- 1 žlica peršin, list
- 4 kom pačji bataci
Priprema
- Pancetu narežemo na komade. Luk i češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. Mrkvu ogulimo i narežemo na kolute. Rajčicu nasjeckamo.
- Grah stavimo u lonac, prelijemo ga s mnogo hladne vode, ostavimo da zavre i kuha se 10 minuta. Sklonimo s vatre i ostavimo da se 2 – 3 sata natapa u vodi, pa ocijedimo.
- U tavi zagrijemo maslinovo ulje i pržimo kobasice 7 – 8 minuta, povremeno ih okrećući. Izvadimo ih iz tave i odložimo. U tavu stavimo pancetu i pržimo je 5 minuta. Izvadimo i odložimo s kobasicama.
- Stavimo luk i mrkvu i lagano pirjamo 10 minuta. Zatim dodamo 3 češnja češnjaka i pirjamo 1 minutu.
- Pećnicu zagrijemo na 220 °C. Pačje batke izbodemo vilicom te ih pečemo 30 minuta. Izvadimo iz pećnice. Sačuvamo masnoću od pečenja i smanjimo temperaturu pećnice na 140 °C.
- U tešku vatrostalnu zdjelu položimo sastojke u slojevima, počevši s polovicom graha, lukom, mrkvom, kobasicama, pancetom, pačjim batcima te, na kraju, preostalim grahom. U sredinu uguramo grančicu majčine dušice i lovorov list te posolimo i popaprimo.
- Pomiješamo 9 dl vruće vode s pireom od rajčice, rajčicama i vinom, pa tu mješavinu ulijemo u zdjelu. Poklopimo i pečemo u pećnici 3 sata, po potrebi dodajući još vode.
- Odrežemo koru s peciva (baguette star jedan dan), natrgamo ga i s preostalim češnjakom stavimo u multipraktik. Izmiksamo u grube mrvice. U tavi zagrijemo 2 žlice pačje masti, pa na vatri srednje jačine pržimo mrvice 7 – 8 minuta. Ocijedimo na kuhinjskom papiru i umiješamo začinsko bilje.
- Složenac izvadimo iz pećnice i promiješamo.
Cassoulet je izdašno jelo s grahom i mesom podrijetlom s jugozapada Francuske
Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata