gastro postao
Bogat i ukusan složenac idealan za zimske dane kad nam je potrebno puno energije
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 2
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1213
Potrebno vam je
- 300 g kukuruzno brašno ili krupica
- 250 g grah, šareni
- 300 g mljeveno meso
- 1 kom luk ,crveni
- 1 režanj češnjak
- 250 g pelati
- 7 kom masline, crne
- 1 žlica kapari
- sol
- papar
Priprema
- Grah preko noći namočite. Sutradan ga skuhajte i procijedite.
- Popržite sitno sjeckani luk, protisnuti češnjak i dodajte mljeveno meso. Umiješajte pelate, posolite i popaprite. Pustite neka se poklopljeno krčka dok meso ne omekša. Prema potrebi, dolijevajte vodom, a možete dodati i pola mesne kocke za juhu.
- Pri kraju umiješajte skuhani grah, crne masline bez koštica narezane na kolutiće i kapare. Skuhajte palentu i izlijte je u široku dublju zdjelu za pečenje koju ste pethodno premazali uljem il maslacem. Ostavite je neka se desetak mnuta malo ohladi i stisne te na nju ravnomjerno stavite pripremljeni umak od mljevenog mesa i graha. Stavite zdjelu u pećnicu na 200°c i pecite 15-ak minuta da se sve dobro zapeče.
Palenta će biti ukusnija skuhate li je u mesnom ili povrtnom temeljcu sa začinima i malo maslaca ili maslinova ulja. Prije stavljanja u pećnicu složenac možete posuti ribanim sirom poput gaude ili ementalera.
Izvor Skuhatćute