gastro postao
Brzi preokrenuti kolač možete pripremiti u baš svako doba godine jer koristi višnje iz kompota i jednostavne namirnice koje zasigurno već imate kod kuće
Posve drugačiji, a opet tako poznat kolač od višanja priprema se bez muke da bi zatim dao najsočnije rezultate. Višnje je najprije potrebno zapeći kako bi se fino karamelizirale sa šećerom i limunovim sokom. Smjesa za biskvit dodaje se karameliziranom voću pa se zatim sjedinjuju na najljepši mogući način.
U pripremi možete koristiti i svježe ili smrznute višnje, ovisno o mogućnostima. Konačan rezultat bit će isti - sočan, sladak i osvježavajuć kolač kojem je tako teško odoljeti.
Potrebno vam je:
- 120 g maslaca
- 1 staklenka kompota od višanja
- 2 žlice šećera
- 2 žlice limunovog soka
- 250 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 3 jaja
- 2 šalice jogurta ili vrhnja
- Korica jednog limuna
Priprema:
- Pećnicu upalite na 200 stupnjeva pa sa žlicom maslaca premažite kalup.
- U posudi pomiješajte staklenku kompota od višanja, žlicu šećera i dvije žlice limunovog soka.
- Kombinaciji dodajte i dvije žlice otopljenog maslaca pa ubacite na dno kalupa.
- Stavite u pećnicu i pustite da se peče oko pola sata, dok se višnje ne karameliziraju i počnu se stvarati mjehurići.
- U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, ostatak šećera, a zatim u sredini napravite rupu i dodajte razmućena jaja, jogurt ili vrhnje, koricu jednog limuna i ostatak otopljenog maslaca.
- Dobro povežite sastojke kako se ne bi pojavile grudice pa prebacite smjesu na višnje koje su se prethodno ispekle.
- Prebacite u pećnicu i pustite da se peče oko 45 minuta.
- Preokrenite i izvadite iz kalupa.
- Prije posluživanja ohladite barem desetak minuta.
U slast!