Kolumne 03. ožujka 2017.

Slatka piramida od višanja najavljuje proljeće

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Uživanje u piramidi s višnjama, naša Kristina s bloga Cutie and Pie opisala je kao najavu toplih zraka sunca, cvijeća na stolu, vožnje biciklom i konačnog skidanja slojeva odjeće... Mi se baš veselimo, i piramidi i proljeću!

Nakon velike zainteresiranosti za štrudlu s grizom i jabukama, tu je i piramida od višanja koju sam ukrala iz mamine bilježnice. Izvor recepta ne znam točno, mama ga je dobila od prijateljice i naš je dugogodišnji favorit. Čiji god da recept bio, veliko mu hvala. Dobri recepti tu su da se dijele, zar ne?
 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie


Potrebno vam je:

  • 1 paket (500 g) lisnatog tijesta
  • 1 staklenka (340 g) višanja ili domaće zamrznute višnje

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 200° C.
  2. Pleh obložite papirom za pečenje (Tko je vidio prati pleh, zar ne?)
  3. Višnje ocijedite.
  4. Lisnato tijesto tanko razvaljajte na veličinu pleha koji ste dobili s pećnicom.
  5. Gusto poredajte jedan red višanja, zamotajte tijesto tek toliko da se tijesto spoji i odrežite.
  6. Rubove malo premažite vodom da se zalijepe.
  7. Ponavljajte tako postupak dok ne dobijete 10 rolica.
  8. Ili budite točniji i izmjerite širinu razvaljanog tijesta i podijelite s 10, pa ćete dobiti veličinu tijesta za jednu rolicu.
  9. Pecite rolice dok ne porumene.


Za punjenje vam je potrebno:

  • 1 l mlijeka
  • 7 žlica šećera
  • 3 pudinga od vanilije
  • 2 žlice gustina
  • 250 g maslaca
  • Petit keks
  • Čokolada za kuhanje

Priprema punjenja:

  1. Prosijte prašak za puding i gustin.
  2. U posudu na srednju vatru dodajte mlijeko i šećer.
  3. Od ukupnog mlijeka oduzmite nekoliko žlica mlijeka da razmutite prašak za puding.
  4. Kada mlijeko zakuha, dodajte razmućeni prašak za puding.
  5. Skuhani puding prelijte u posudu i prekrijte prozirnom folijom da se ne bi stvorila korica.
  6. U ohlađeni puding dodajte maslac sobne temperature.
  7. U posudu koja je iste dužine kao i pleh u kojem ste pekli rolice, poredajte tri petit keksa jedan uz drugi širinom keksa.
  8. Preko podloge od keksa premažite malo kreme da 'spojite' kekse kako vam ne bi klizali i razdvajali se.
  9. Položite četiri rolice na podlogu od keksa.
  10. Između i preko rolica premažite kremom.
  11. Položite tri rolice te između i preko rolica premažite kremom.
  12. Položite dvije rolice te između i preko rolica premažite kremom.
  13. Položite zadnju rolicu te preko rolice premažite kremom.
  14. Ostatkom kreme zaravnajte stranice da stvore pravilnu piramidu. Ili ako niste fan matematike, neka bude nepravilna i simpatična.
  15. Ukrasite naribanom čokoladom za kuhanje.
  16. Dobro ohladite prije serviranja. 

U slast!

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.