Nakon velike zainteresiranosti za štrudlu s grizom i jabukama, tu je i piramida od višanja koju sam ukrala iz mamine bilježnice. Izvor recepta ne znam točno, mama ga je dobila od prijateljice i naš je dugogodišnji favorit. Čiji god da recept bio, veliko mu hvala. Dobri recepti tu su da se dijele, zar ne?
Potrebno vam je:
- 1 paket (500 g) lisnatog tijesta
- 1 staklenka (340 g) višanja ili domaće zamrznute višnje
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200° C.
- Pleh obložite papirom za pečenje (Tko je vidio prati pleh, zar ne?)
- Višnje ocijedite.
- Lisnato tijesto tanko razvaljajte na veličinu pleha koji ste dobili s pećnicom.
- Gusto poredajte jedan red višanja, zamotajte tijesto tek toliko da se tijesto spoji i odrežite.
- Rubove malo premažite vodom da se zalijepe.
- Ponavljajte tako postupak dok ne dobijete 10 rolica.
- Ili budite točniji i izmjerite širinu razvaljanog tijesta i podijelite s 10, pa ćete dobiti veličinu tijesta za jednu rolicu.
- Pecite rolice dok ne porumene.
Za punjenje vam je potrebno:
- 1 l mlijeka
- 7 žlica šećera
- 3 pudinga od vanilije
- 2 žlice gustina
- 250 g maslaca
- Petit keks
- Čokolada za kuhanje
Priprema punjenja:
- Prosijte prašak za puding i gustin.
- U posudu na srednju vatru dodajte mlijeko i šećer.
- Od ukupnog mlijeka oduzmite nekoliko žlica mlijeka da razmutite prašak za puding.
- Kada mlijeko zakuha, dodajte razmućeni prašak za puding.
- Skuhani puding prelijte u posudu i prekrijte prozirnom folijom da se ne bi stvorila korica.
- U ohlađeni puding dodajte maslac sobne temperature.
- U posudu koja je iste dužine kao i pleh u kojem ste pekli rolice, poredajte tri petit keksa jedan uz drugi širinom keksa.
- Preko podloge od keksa premažite malo kreme da 'spojite' kekse kako vam ne bi klizali i razdvajali se.
- Položite četiri rolice na podlogu od keksa.
- Između i preko rolica premažite kremom.
- Položite tri rolice te između i preko rolica premažite kremom.
- Položite dvije rolice te između i preko rolica premažite kremom.
- Položite zadnju rolicu te preko rolice premažite kremom.
- Ostatkom kreme zaravnajte stranice da stvore pravilnu piramidu. Ili ako niste fan matematike, neka bude nepravilna i simpatična.
- Ukrasite naribanom čokoladom za kuhanje.
- Dobro ohladite prije serviranja.
U slast!