Recepti 13. prosinca 2022.

Špageti sa šunkom i komoračem - pravi zimski izvor energije

osvježavajući komorač
Specifičan okus komorača odlično se sljubljuje sa svima omiljenom šunkom foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Ušuškaj se i uživaj u velikoj zdjeli ove ukusne kremaste tjestenine. Špageti sa šunkom, maslacem i komoračem vrhunsko su comfort food jelo za hladne zimske noći

Lagano, ali jače začinjeno jelo od tjestenine i povrća jedno je od onih koje možeš iznijeti na stol u svim mogućim prigodama, od svakodnevnih ručaka do večera za prijatelje. Ili ih pripremiti sebi za večeri kada se želiš ušuškati ispred televizora i gledati omiljeni program, uz fine zalogaje ukusnog jela.

 

Možda vas zanima... Piletina u mirisnom zagrljaju komorača i limuna Recepti

 

Komorač je, inače, vrsta povrća koje se ili voli ili mrzi. Naime, njegov prilično aromatičan okus koji podsjeća na sirup za kašalj ili biljni liker, mnogima ne godi. I dok njegovo lišće ima nešto blaži okus, u gastronomiji se često koriste i sjemenke koje su puno intenzivnijeg okusa. Iskusni kuhari savjetuju da se sjemenke komorača prije korištenja malo preprže na tavici kako bi otpustile slatkastu aromu.

 

komorač | Author: Thinkstock Komorač je savršen dodatak ovom umaku za špagete te mu donosi svježinu foto: Thinkstock

Špageti sa šunkom i komoračem

Sastojci za 4 osobe:

  • 4 manja komorača
  • 150 g kuhane šunke
  • 2 žlice maslaca
  • 250 ml povrtnog temeljca
  • sol i papar
  • 350 g špageta
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica limunova soka
  • nekoliko grančica peršina

Priprema:

  1. Komorač očisti, operi i nareži na rezance. Šunku također nareži na rezance. Maslac zagrij u tavi i pirjaj komorač 3 minute. Ulij povrtni temeljac te ostavi da lagano ključa na umjerenoj temperature 10-tak minuta. Posoli i popapri.
  2. Špagete skuhaj u dosta slane vode prema uputama s pakiranja. Istresi ih u cjediljku i ostavi da se ocijede.
  3. Komorač ocijedi, ostavi 1 šalicu tekućine te je pomiješaj sa šunkom i tjesteninom. Začini solju, paprom, uljem i limunovim sokom. Peršin operi i protresi te natrgaj listiće. Tjesteninu s komoračem razdijeli na tanjure ili manje duboke zdjele. Pospi listićima peršina i posluži. Odličan dodatak uz ovo jelo je zelena salata.

Savjet više:

Jelo će poprimiti drugačiju aromu ako umiješaš 100 g kiselog vrhnja s tekućinom od kuhanja. Prelij po tijestu!

 

Možda vas zanima... Morate probati: Komorač na talijanski način Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:41 13. Prosinac 2022.

    Ma super su