Lagano, ali jače začinjeno jelo od tjestenine i povrća jedno je od onih koje možeš iznijeti na stol u svim mogućim prigodama, od svakodnevnih ručaka do večera za prijatelje. Ili ih pripremiti sebi za večeri kada se želiš ušuškati ispred televizora i gledati omiljeni program, uz fine zalogaje ukusnog jela.
Komorač je, inače, vrsta povrća koje se ili voli ili mrzi. Naime, njegov prilično aromatičan okus koji podsjeća na sirup za kašalj ili biljni liker, mnogima ne godi. I dok njegovo lišće ima nešto blaži okus, u gastronomiji se često koriste i sjemenke koje su puno intenzivnijeg okusa. Iskusni kuhari savjetuju da se sjemenke komorača prije korištenja malo preprže na tavici kako bi otpustile slatkastu aromu.
Špageti sa šunkom i komoračem
Sastojci za 4 osobe:
- 4 manja komorača
- 150 g kuhane šunke
- 2 žlice maslaca
- 250 ml povrtnog temeljca
- sol i papar
- 350 g špageta
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žlica limunova soka
- nekoliko grančica peršina
Priprema:
- Komorač očisti, operi i nareži na rezance. Šunku također nareži na rezance. Maslac zagrij u tavi i pirjaj komorač 3 minute. Ulij povrtni temeljac te ostavi da lagano ključa na umjerenoj temperature 10-tak minuta. Posoli i popapri.
- Špagete skuhaj u dosta slane vode prema uputama s pakiranja. Istresi ih u cjediljku i ostavi da se ocijede.
- Komorač ocijedi, ostavi 1 šalicu tekućine te je pomiješaj sa šunkom i tjesteninom. Začini solju, paprom, uljem i limunovim sokom. Peršin operi i protresi te natrgaj listiće. Tjesteninu s komoračem razdijeli na tanjure ili manje duboke zdjele. Pospi listićima peršina i posluži. Odličan dodatak uz ovo jelo je zelena salata.
Savjet više:
Jelo će poprimiti drugačiju aromu ako umiješaš 100 g kiselog vrhnja s tekućinom od kuhanja. Prelij po tijestu!