gastro postao
Ovaj poznati alzaški recept u Francuskoj se priprema od Westfalskog mira 1648. kada su joj pripojene pokrajine Lorrainea i Alzas
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1246
Potrebno vam je
- 3 žlica ulje suncokretovo
- 250 g šunka dimljena ,soljena sušena
- 500 g svinjska rebrica
- 2 kom luk ,crveni
- 2 kom jabuka (cijela)
- 1 režanj češnjak
- 6 kom papar u zrnu
- 6 kom borovnice
- 1 grančica majčina dušica
- 2 list lovorov list
- 600 g kupus kiseli (glave, sirove svj.)
- 3 dl pivo
- 5 dl pileći temeljac
- 350 g kobasice svinjske
- sol
- svježe mljeveni papar
- 12 kom krumpir, mladi
Priprema
- Šunku i rebrica narežemo na kockice. Luk i češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. Zelenim jabukama izvadimo koštice i narežemo na komadiće. Papar i borovice zgnječimo u mužaru. Kupus isperemo i ocijedimo. Dimljenu kobasicu debelo narežemo.
- U zdjeli zagrijemo 2 žlice guščje masti (ili suncokretovog ulja) i, okrećući, pržimo šunku i svinjetinu, 3 – 4 minute. Izvadimo meso i stavimo na toplo. U zdjelu dodamo luk i pržimo ga 2 – 3 minute.
- Dodamo jabuke, češnjak, papar u zrnu, borovnicu, majčinu dušicu i lovorove listove. Umiješamo kiseli kupus, u zdjelu vratimo šunku i svinjetinu pa ulijemo pivo i temeljac.
- Čvrsto poklopimo i ostavimo da lagano vrije 2 sata na jako slaboj vatri. Uspemo krumpir pa poklopimo i kuhamo na slaboj vatri 50 – 60 minuta.
- U tavi zagrijemo preostalu guščju mast ili ulje i brzo popržimo kobasice, jednom ih okrenuvši, dok ne posmeđe.
Ovaj poznati alzaški recept u Francuskoj se priprema od Westfalskog mira 1648. kada su joj pripojene pokrajine Lorrainea i Alzas
Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata