Uživaj u ovom jednostavnom, zdravom i ukusnom doručku koji će te napuniti energijom za cijeli dan!
Muffini odbatatai jaja savršen su spoj zdravih sastojaka i brze pripreme. Ovaj ukusan i hranjiv doručak lako se priprema u kalupima za muffine, a rezultat je jelo koje je bogato proteinima, antioksidansima i vlaknima i koje će te definitivno napuniti energijom. Kombinacija začina poput timijana, crnog papra i sira pecorino romano daje bogatstvo okusa.
Batat je bogat vlaknima i zasitan
foto: Canva
Priprema u pećnici olakšava cijeli postupak, a, osim toga, obrok možete pripremiti unaprijed i spremiti u hladnjak jer muffini mogu stajati do tjedan dana.
Batat je izvrstan izbor za doručak zahvaljujući visokom udjelu vlakana koja, u kombinaciji s jajima, osiguravaju dulji osjećaj sitosti. Jelo se priprema za manje od 35 minuta, što ga čini izvrsnim za brze jutarnje obroke.
Ne gasi ekran dok kuham
Muffini od batata i jaja
15 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Suncokretovo ulje
Batat
240
g
Timijan
2
žličica
Luk u prahu
1
žličica
Sol
0,50
žličica
Crni papar
0,12
žličica
Pecorino romano
30
g
Jaje
6
kom
Postupak
Zagrij pećnicu na 190°C. Kalup za 6 muffina namaži uljem i ostavi sa strane.
U posudi pomiješaj naribani batat, 2 žličice nasjeckanog svježeg timijana, 1/4 žličice soli, 1/8 žličice crnog papra, luk u prahu i naribani sir pecorino romano(osim 2 žličice koje treba sačuvati).
Smjesu podijeli na 6 jednakih dijelova (otprilike 1/4 šalice i još malo za svaki dio) i rasporedi u svaki kalup za muffine.
Pritisni smjesu na dno i uz stranice svakog kalupa kako bi formirao udubljenje, pazeći da nema praznina.
Namaži uljem unutrašnjost formiranih čašica od batata. Stavi kalup u pećnicu i peci 8 minuta.
Izvadi kalup iz pećnice, nježno pritisni dno svakog batatova gnijezda i razbij jaje u svaki kalup.
Vratiti kalup u pećnicu i peci dok bjelanjci ne budu pečeni, a žumanjci kuhani, 12 minuta za mekane žumanjke ili 14 minuta za tvrđe žumanjke.
Pusti da odstoji 1 minutu prije nego što ih pažljivo izvadiš uz pomoć spatule.
Pospi preostalim naribanim sirom i dodaj sol i papar po želji.