Recepti 2550 prikaza 13. listopada 2014.

Svinjska koljenica s knedlima od kruha

Svinjska koljenica s knedlima od kruha
Schweinhaxn je njemački naziv za omiljeni bavarski specijalitet i simbol Oktoberfesta

Vrijeme pripreme: više od 180 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 13

Koljenica

  • 1 l mesni temeljac
  • 250 ml crno pivo
  • 2 kom luk ,crveni
  • 3 režanj češnjak
  • 1 žlica rajčica, ukuhana (konc. 10%)
  • 1 grančica majčina dušica
  • 3 list kadulja
  • 1 žlica mažuran
  • 1 žlica ružmarin
  • gustin
  • mast svinjska, nesoljena
  • 1 mala žlica kim
  • 1500 g svinjska koljenica 

Knedle od kruha

  • 10 kom pecivo, bijelo
  • 1 l mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 3 kom jaje kokošje
  • 1 kom luk ,crveni
  • 1 vezica peršin, list
  • 2 žlica ulje suncokretovo
  • sol

Priprema

  1. Koljenica: Dan prije koljenicu operite, osušite i zarežite kožicu. Utrljajte začine (sol, papar mažuran, ružmarin i kim) i ostavite na hladnom.
  2. Mast zagrijte i na jakoj vatri zapecite koljenicu sa svih strana, dodajte luk i koncentrat rajčice, kratko popržite i zalijte temeljcem. Kada zakipi dodajte majčinu dušicu, kadulju i češnjak. Dolijte pivu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C oko 2,5 sata.
  3. Za vrijeme pečenja u više navrata prelijte koljenicu s umakom od pečenja, po potrebi dolijte vruće vode. Da bi kožica bila hrskava pri kraju pečenja povećajte temperaturu pećnice na 220°C i pecite još 15-20 minuta
  4. Koljenicu izvadite, umak procijedite kroz sito, začinite po potrebi sa još soli i papra i ako je potrebno povezati sastojke, dodajte malo gustina.
  5. Knedle od kruha: Peciva (stara jedan dan) narežite na kockice i prelijte mlakim mlijekom. Luk ogulite i nasjeckajte.
  6. Na ulju popržite luk do zlatno-smeđe boje i dodajte u smjesu. Dodajte jaja i sjeckani peršin i sve dobro izmijesite rukama.
  7. Ako vam je smjesa suha dodajte još mlijeka, a ukoliko je prerijetka dodajte malo krušnih mrvica. S navlaženim rukama napravite cca 8 knedli.
  8. U loncu zakuhajte malo posoljenu vodu stavite knedle. kada voda zavrije, ugasite i ostavite 25 minuta.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.