gastro postao
U našoj kuhinji svinjetina zauzima visoko mjesto.
Najprije mariniraj meso u smjesi bosiljka, češnjaka i limuna, pripremi ga na grill tavici i serviraj uz salatu od rajčice i mozzarelle. Naravno, dobar su izbor i matovilac i rikola s malo maslinovog ulja i acetom.
Znamo da ovo jelo ima proljetni štih, ali zbog sunca i visokih temperatura već razmišljamo o tome da započnemo sezonu roštiljanja. Ako si i ti sličnog raspoloženja, kotlete ispeci na roštilju i uživaj u vikendu.
Sastojci:
- 4 svinjska kotleta
- 2 češnja češnjaka
- 50 grama svježeg bosiljka
- 2 žlice limunovog soka
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol, papar
Priprema:
- U procesor hrane ubaci češnjak i samelji ga. Zatim dodaj bosiljak i opet uključi procesor. Kada smjesa češnjaka i bosiljka bude pomiješana, zaustavi procesor i dodaj limunov sok, ulje, sol i papar po želji te ponovno upali procesor kako bi se svi sastojci proželi.
- Uzmi svinjske kotlete i s obje strane ih premaži dobivenom smjesom bosiljka i češnjaka te ih ostavi da odstoje 15 do 30 minuta.
- Odlično bi bilo sada da ih pripremiš na roštilju, ali možeš to napraviti i u grill tavici. Peci ih 5 do 6 minuta s jedne strane, a zatim ih preokreni i ponovno peci 5 do 6 minuta s druge strane, a možeš ih i peći sve dok unutarnja temperatura ne dosegne 60 stupnjeva Celzija.
- Zatim ih ostavi sa strane na tri minute. Dobiveni kotleti tako će biti pečeni do srednje-slabo pečene razine ili medium rar razine pripreme. Ako više voliš jače zapečene kotlete - produži vrijeme pečenja. Dobar tak!