Recepti 28. studenoga 2016.

Napravite savršen bešamel umak

1/5
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Umak porijeklom iz Francuske omiljen je sastojak lazanja i tjestenina, a bez obzira što bešamel ima svega nekoliko sastojaka, mnogima ne uspijeva.

Za ovaj bazičan umak potrebni su vam brašno, mlijeko i maslac. S našim chefom Berislavom Lackovićem pripremili smo bešamel umak i njoke zapečene sa špinatom i bešamelom.

Za bešamel je najvažnije je da koliko maslaca, toliko stavljate i brašna. Obavezno trebate paziti da maslac ne posmeđi i da se zalijeva vrućim mlijekom koje možete aromatizirati svježim začinima poput timijana.

Najčešća greška je dolijevanje hladnog mlijeka, a potrebno ga je začiniti solju, paprom ili povrtnom kockom uz neprestano miješanje jer u suprotnom zagori. Mlijeko grijete kako bi se brašno lakše rastopilo i sjedinilo s umakom.

Berislav savjetuje da naribate malo muškatnog oraščića koji bešamelu daje egzotičan okus. Možete ga koristiti za lazanje ili jednostavne umake s kojom ćete polijevati tjesteninu uz dodatak lagano blanširanog povrća i različitih namirnica. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.