Za ovaj bazičan umak potrebni su vam brašno, mlijeko i maslac. S našim chefom Berislavom Lackovićem pripremili smo bešamel umak i njoke zapečene sa špinatom i bešamelom.
Za bešamel je najvažnije je da koliko maslaca, toliko stavljate i brašna. Obavezno trebate paziti da maslac ne posmeđi i da se zalijeva vrućim mlijekom koje možete aromatizirati svježim začinima poput timijana.
Najčešća greška je dolijevanje hladnog mlijeka, a potrebno ga je začiniti solju, paprom ili povrtnom kockom uz neprestano miješanje jer u suprotnom zagori. Mlijeko grijete kako bi se brašno lakše rastopilo i sjedinilo s umakom.
Berislav savjetuje da naribate malo muškatnog oraščića koji bešamelu daje egzotičan okus. Možete ga koristiti za lazanje ili jednostavne umake s kojom ćete polijevati tjesteninu uz dodatak lagano blanširanog povrća i različitih namirnica.