Recepti 10. siječnja 2018.

Tarte tatin - najslađe francusko čudo

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj francuski desert priprema se brzo, spaja karamelu i jabuke i donosi nezapamćeni užitak.

Francuski klasik vrlo lako postaje omiljeni desert zbog svoje jednostavne pripreme i sjajnih aroma. Kombinacija finog domaćeg karamela, kiselkastih omekšalih jabuka i cimeta na sjajan se način spaja s lisnatim tijestom, a zatim se dovršava u pećnici za još veći užitak. 

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Tarte tatin je zapravo preokrenuta pita koja se priprema u posudama s debljim dnom i onima koje možete koristiti za pečenje u pećnici. Naime, na štednjaku se najprije priprema karamel, dodaju mu se jabuke, a onda se posuda, najčešće malo dublja tava, prekriva tijestom i proces pripreme seli se u pećnicu.

 

Možda vas zanima... Tart s tamnom čokoladom i pijanim kruškama Kolumne

 

Naravno, ne posjedujete li takvu posudu, karamel i jabuke možete pripremiti i u drugačijoj posudi, pa ih prebaciti u posudu za pečenje i sve zajedno prekriti tijestom. Obavezne su i rupice na površini tijesta kako bi vlaga mogla ispariti, a vaš tart ne bi postao gnjecav, već hrskav izvana, a sočan i aromatičan iznutura.

Na kraju dolazi najteži dio - preokretanje. Kada tart izvadite iz pećnice, pustite da se hladi barem desetak minuta kako se kod preokretanja ne bi raspao. Laganim, mirnim pokretima preokrenite posudu kako bi tijesto, koje je do tada bilo na vrhu, prebacili na dno. 

 

Možda vas zanima... Fina i brza: Pita bez dna s jabukama i narom Recepti

 

Tarte tatin odlično se slaže s sladoledom od vanilije ili slatkim tučenim vrhnjem. Odličan će biti i sam, ali i uz šalicu čaja ili kave.

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Potrebno vam je:

  • Lisnato tijesto
  • 500 g jabuka
  • 75 g maslaca
  • 1 mala žličica cimeta
  • Sok pola limuna
  • 100 g šećera

Priprema:

  1. U posudu s debljim dnom dodajte šećer, stavite na vatru i pustite da se otopi. Nemojte miješati, tek povremeno protresite posudu.
  2. Dok pripremate karamel, jabuke očistite i narežite na kriške.
  3. Posložite ih u tavu, pa kuhajte sve zajedno oko pet minuta na laganoj vatri.
  4. Maknite s vatre, a posudu prekrijte lisnatim tijestom te po površini nožem napravite male rupice.
  5. Tako pripremljen kolač ubacite u pećnicu i pecite oko 20 minuta do pola sata, dok lisnato tijesto ne poprimi zlatnu boju.
  6. Izvadite tart iz pećnice, pustite da odmori, a zatim ga opreznim pokretima prebacite na podlogu okrećući tavu kako bi jabuke bile na vrhu, a tijesto na dnu.
  7. Šećer držite na vatri dok ne poprimi zlatnu boju, a zatim mu dodajte maslac i cimet. 

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.