gastro postao
Hladetina ili aspik je zimsko jelo koje se najčešće poslužuje kao predjelo. Riječ je o ohlađenoj i “stisnutoj” juhi od svinjskog ili drugog mesa, kožica, kostiju ili ribe koji kuhanjem stvara prirodnu želatinu.
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 202
Potrebno vam je
- 750 g teletina, mršava
- 1 kom teletina, koljenica
- 100 g maslac, neslani
- 20 g mrkva, crvena
- 20 g korabica
- 20 g peršin, korijen
- 20 g mrkvica
- 20 g celer, korijen
- 30 g crni luk
- 1 žlica vinski ocat
- 1 kom lovorov list
- papar u zrnu
- 1 režanj češnjak
- 1 mala žlica sol
- 2 l voda
- 2 kom bjelanjak kokošji
Priprema
- Narežite meso na komadiće i popržite na maslacu.
- Nogicu operite, obarite i isperite u hladnoj vodi. Stavite je kuhati s komadima mesa. Kad voda provrije, odstranite pjenu.
- Dodajte povrće narezano na trakice, posolite, popaprite i ostavite neka polako vrije oko dva-tri sata.
- Procijedite, a kad se ohladi, odstranite pjenu i masnoću s vrha.
- Istucite dva bjelanjka. Dodajte im ocat i uz stalno miješanje dolijevajte juhu.
- Stavite kuhati i miješajte tako dugo dok se bjelanjak u juhi ne zgruša. Procijedite juhu. S vrha odstranite svu masnoću i ponovno ugrijte.
- Dodajte pola žlice octa i sol. U kalup posložite komadiće nasjeckanog mesa, povrće i zalijte juhom.
- Ostavite u hladnjaku da se stisne u hladetinu. Prije posluživanja izvadite iz kalupa i poslužite uz ploške pečenoga krumpira.
Izvor Skuhatćute