Recepti 04. svibnja 2016.

Danas se krčka: Teleći gulaš

Teleći gulaš
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Blanquette je francuski izraz za ragu napravljen od svijetlog mesa kuhan u svijetlom temeljcu ili vodi s aromatičnim začinima

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 636

Bouquet garni

  • 6 kom peršin, stabljika
  • 1 list lovorov list
  • 1 kom celer stabljika
  • 3 kom papar u zrnu
  • 3 grančica majčina dušica

Ostalo

  • 680 g teletina, srednje masna
  • 2 kom luk ,crveni
  • 2 kom mrkva, crvena
  • limunov sok
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 85 g maslac, slani
  • 18 kom luk ,srebrenac (proljetni)
  • 230 g šampinjoni (uzgojeni)
  • 2 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 2 žlica vrhnje kiselo (10% masti )
  • peršin, list

Priprema

  1. Teleću plećku orežemo i narežemo na kockice. Luk oljuštimo i krupno nasjeckamo. Mrkve ogulimo i narežemo na komadiće. Gljive narežemo na četvrtine.
  2. Stavimo teletinu, luk, mrkve, limunov sok i začine (začinski buket-bouquet garni) u lonac pa potpuno prelijemo vodom. Posolimo i popaprimo. Pustimo da lagano vrije 1 sat.
  3. U tavi, na vatri srednje jačine, otopimo 2,5 dag maslaca. Dodamo luk i pržimo ga, povremeno miješajući, dok se ne zazlati. Dodamo još 2,5 dag maslaca i gljive. Pržimo, povremeno miješajući, oko 5 minuta.
  4. Ocijedimo tekućinu od teletine, sačuvavši 6 dl. Dodamo meso i povrće gljivama i luku, pa odložimo na toplo.
  5. U velikoj tavi otopimo preostali maslac. Uspemo brašno i pirjamo ga, stalno miješajući, 1 minutu. Sklonimo tavu s vatre i postupno umiješamo sačuvanu tekućinu.
  6. Vratimo tavu na vatru i miješamo umak dok ne zavre i zgusne se. Sklonimo tavu s vatre i ostavimo se malo ohladi.
  7. U zdjelici umiješamo žumanjak i vrhnje, pa mješavinu polagano umiješamo u umak. Dodamo meso i povrće pa prokuhamo 5 minuta, a da ne zavre. Začinimo, ukrasimo peršinom i poslužimo.

Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.