Recepti 13. listopada 2014.

Tjestenina punjena tikvom i orasima

Tjestenina punjena tikvom i orasima
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobajte prekrasnu kombinaciju muškatne tikve, majčine dušice i oraha, koje možete zamijeniti i pinjolima

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 811

Tijesto

  • 300 g glatko brašno
  • 3 kom jaje kokošje
  • 0.50 mala žlica sol

Nadjev

  • 1 kom tikva ,muškatna žuta
  • 3 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 4 žlica orah, sirovi
  • 3 žlica parmezan
  • 3 žlica grožđice
  • 2 žlica majčina dušica
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Ostalo

  • 1 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 2 kom jaje kokošje
  • 100 g parmezan

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Ogulite muškatnu tikvu (cca 700 g), prerežite napola pa izvadite sjemenke i vlakna. Narežite na kockice veličine 3 cm i stavite na lim za pečenje.
  3. Poškropite trima žlicama ekstradjevičanskoga maslinova ulja i pecite u pećnici jedan sat, odnosno dok ne omekša i ne dobije lijepu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Stavite tikvu u prerađivač hrane i pasirajte dok ne postane kremasta. Izlijte pire u cjedilo i ostavite ga ondje jedan sat kako bi se iscijedila sva suvišna voda. Stavite pire u zdjelu i umiješajte ostale sastojke za nadjev. Začinite paprom i soli.
  4. Postupno stavljajte tijesto u stroj za izradu tjestenine, namješten na najtanju postavku. Pazite na to da stalno bude lagano pobrašnjeno, inače bi se moglo lijepiti.
  5. Stavite razvaljano tijesto na dobro pobrašnjenu površinu. Narežite na krugove koristeći se osamcentimetarskim rezačem – trebali biste dobiti 28 – 30 diskova.
  6. Na sredinu svakoga kruga stavite otprilike žličicu nadjeva i ravnomjerno ga rasporedite. Namažite rubove krugova tučenim jajetom i presavijte ih kako biste dobili tjesteninu u obliku polumjeseca. Prstima pritisnite rubove krugova da se krajevi spoje. Još malo vilicom pritisnite rubove kako nadjev ne bi iscurio.
  7. Kuhajte mezzelune u velikome loncu kipuće posoljene vode jednu minutu (ako je potrebno, radite u serijama), ocijedite i stavite na sredinu velikoga tanjura za posluživanje.
  8. Začinite s malo soli i papra. Poškropite ekstradjevičanskim uljem, pospite parmezanom i malo majčine dušice te odmah poslužite.

Izvor "Najbolja talijanska tjestenina", Gino D'Acampo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.