Recepti Tjestenina 05. lipnja 2024.

TOP IDEJA: Orzo s piletinom, sirom i sušenim rajčicama

Tjestenina
15 MIN
30 MIN
4
SREDNJE
Orzo s piletinom
Orzo s piletinom
foto: Instagram @lacuisinedejoanne
Ukusni orzo s piletinom, sušenim rajčicama i pikantnim sirom pecorino romano osvojit će svakoga

Ako ne znaš što bi za večeru, isprobaj orzo, talijansku tjesteninu u obliku riže, s piletinom, sirom pecorino romano i sušenim rajčicama. Jednostavno jelo pripremljeno u jednoj tavi garantirano će oduševiti sve, uključujući tebe jer ćeš imati samo jednu posudu za pranje.

Procedura kuhanja je kao kod rižota. Najprije ćeš zapeći pileća prsa dok ne postanu zlatno smeđa, a zatim tostirati tjesteninu u ukusnim sokovima od piletine.

Dodavanje malo suhog bijelog vina za otpuštanje smeđih dijelova također daje pravu razinu kiselosti prije ulijevanja pilećeg temeljca i dodavanja sušenih rajčica.

Orzo s piletinom | Author: Canva Orzo je talijanska tjestenina u obliku riže foto: Canva

Sve se kuha u tavi dok tjestenina ne postane kremasta, a piletina bude potpuno kuhana. Tu su i zeleni dodaci! Pregršt špinata se umiješa na kraju kuhanja zajedno s "mlazom" vrhnja za još veću kremoznost.

Želiš uštedjeti vrijeme?

Zamijeni piletinu gotovim pilećim pečenjem. Preskoči kuhanje pilećih prsa i započni kuhanje orza s malo maslinova ulja. Na kraju kuhanja, tjesteninu prekrij narezanim pilećim prsima.

Za podgrijavanje ostataka, prekrij ih vlažnim papirnatim ručnikom i zagrijavaj u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 60 sekundi dok ne postignu željenu temperaturu.

Ne gasi ekran dok kuham

Orzo s piletinom
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Pecorino romano 60 g
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Pileća prsa 450 g
  • Sol 1,50 žličica
  • Orzo tjestenina 1,50 šalica
  • Bijelo vino 0,50 šalica
  • Pileći temeljac 3 šalica
  • Sušena rajčica 0,75 šalica
  • Mladi špinat 3 šalica
  • Vrhnje za kuhanje 0,50 šalica
  • Crni papar
  • Svježi bosiljak
Postupak
  1. Naribaj polovicu sira na srednjim rupama ribeža i ostavi sa strane.


  2. Zagrij ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Pospi piletinu sa 1/2 žličice soli i stavi je u tavu. Kuhaj dok ne postane zlatno smeđa s donje strane, 4-5 minuta. Okreni i kuhaj dok ne postane zlatno smeđa s druge strane, 3-4 minute. Premjesti na tanjur (piletina neće biti potpuno kuhana).


  3. Dodaj orzo tjesteninu u tavu i miješaj dok se ne tostira, oko 1 minutu. Dodaj suho bijelo vino, miješajući kako bi se otpustili smeđi dijelovi. Umiješaj temeljac, nasjeckane sušene rajčice i preostalu 1 žličicu soli, pusti da zakipi. Smanji vatru na srednju i dodaj piletinu natrag u tavu, u tjesteninu.


  4. Kuhaj, nepoklopljeno, povremeno miješajući i okrećući piletinu 2-3 puta, dok tjestenina ne upije većinu tekućine, a piletina se ne skuha, 12-15 minuta. Ako tjestenina počne prijanjati, dodaj do 1 šalicu više temeljca, po 1/4 šalice odjednom. Premjesti piletinu na dasku za rezanje i lagano je prekrij folijom da ostane topla.


  5. Dodaj špinat u tavu, miješajući dok ne uvene, oko 1 minutu. Makni tavu s vatre i umiješaj vrhnje i naribani sir. Nareži piletinu i vrati je u tavu. Preko piletine i orza naribaj preostali sir. Po želji, pospi paprom i bosiljkom.


Isprobaj još ukusnih recepata! 

Možda vas zanima... Tražiš najfinije proljetne recepte koji su brzo gotovi? Imamo ih čak četiri! Native sadržaj Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima Možda vas zanima... Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima Recepti cezar tjestenina Možda vas zanima... Voliš Cezar salatu? Cezar tjesteninu ćeš obožavati! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.