Recepti 24. veljače 2024.

Osvaja na prvu: Topla salata od poriluka

poriluk
Poriluk - narezan, spreman za salatu foto: Pixabay
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova topla salata od poriluka savršen je dodatak tvojoj listi priloga. Topli poriluk preliven kremastim domaćim preljevom od senfa savršeno je ukusna salata koju je lako pripremiti!

Poriluk ima nešto blaži okus od luka pa se stoga često koristi u juhama, varivima i salatama jer je poznato da im daje dubinu okusa. Poriluk je izvrstan i ako ga ispečeš na roštilju ili u pećnici.

Upotrijebi poriluk da produbiš okus tjestenine u jednom loncu ili vegetarijanskih lazanja, a svoju kreativnost iskaži i tako da ga dodaš u rižota, u jaja, u nadjeve, na pizzu...

 

Galette s porilukom Možda vas zanima... Galette - jelo uz koje će svi zavoljeti poriluk! Recepti

 

 | Author: Shutterstock Poriluk foto: Shutterstock

Topla salata od poriluka može biti i glavno jelo

Sastojci ove salate od poriluka bazični su i svima lako dostupni, izvrsno se sljubljuju i vrlo su zasitni. Ova je salata savršena za svaku priliku.

Stoga, posluži je kao izdašan prilog na sljedećem roštilju ili obiteljskom okupljanju ili uživaj u njemu kao glavnom jelu za ručak ili večeru.

 

poriluk Možda vas zanima... Imamo najbolje recepte za jela s porilukom! Recepti

 

Savjet više: Ako voliš sirovu hranu, ovu salatu možeš napraviti i sirovu. U tu svrhu nareži poriluk na tanke ploške i dodaj u salatu. Okus sirovog poriluka je blaži od okusa kuhanog poriluka, pa bi bilo dobro da svojoj salati dodaš više preljeva ili drugih aroma ako ih koristiš sirove.

 | Author: Heather Gill/Unsplash foto: Heather Gill/Unsplash

Topla salata od poriluka

(4 osobe, srednje zahtjevno, 22 minute)

Sastojci:

  • 6 poriluka
  • 1 žuta paprika
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 1 žličica senfa
  • 2 žlice vruće povrtne juhe
  • 3 žlice octa od crvenog vina
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 10 usitnjenih polovica oraha
  • 1 čili
  • sol i papar

 

Poriluk varivo Možda vas zanima... Varivo od poriluka: Idealno za hladne dane Recepti

 

Postupak:

  1. Poriluk očisti, operi, nareži na kolutiće i kuhaj u kipućoj slanoj vodi 10-12 minuta.
  2. U međuvremenu očisti papriku, operi je i nasjeckaj. Pomiješaj sol, papar, senf, šećer, povrtnu juhu i ocat. Umiješaj ulje i tuci dok preljev ne bude kremast. Dodaj papriku i čili te ostavi da odstoji oko pola sata.
  3. Poriluk dobro ocijedi, stavi ga u zdjelu i pomiješaj s preljevom. Salatu od poriluka razdijeli na tanjure te je pospi orasima. Posluži je toplu.

 

slana pita s piletinom i povrćem Možda vas zanima... Pita od piletine i poriluka bit će bogat i slastan ručak Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:44 16. Veljača 2023.

    Odlicno👨‍🍳👌