Poriluk ima nešto blaži okus od luka pa se stoga često koristi u juhama, varivima i salatama jer je poznato da im daje dubinu okusa. Poriluk je izvrstan i ako ga ispečeš na roštilju ili u pećnici.
Upotrijebi poriluk da produbiš okus tjestenine u jednom loncu ili vegetarijanskih lazanja, a svoju kreativnost iskaži i tako da ga dodaš u rižota, u jaja, u nadjeve, na pizzu...
Topla salata od poriluka može biti i glavno jelo
Sastojci ove salate od poriluka bazični su i svima lako dostupni, izvrsno se sljubljuju i vrlo su zasitni. Ova je salata savršena za svaku priliku.
Stoga, posluži je kao izdašan prilog na sljedećem roštilju ili obiteljskom okupljanju ili uživaj u njemu kao glavnom jelu za ručak ili večeru.
Savjet više: Ako voliš sirovu hranu, ovu salatu možeš napraviti i sirovu. U tu svrhu nareži poriluk na tanke ploške i dodaj u salatu. Okus sirovog poriluka je blaži od okusa kuhanog poriluka, pa bi bilo dobro da svojoj salati dodaš više preljeva ili drugih aroma ako ih koristiš sirove.
Topla salata od poriluka
(4 osobe, srednje zahtjevno, 22 minute)
Sastojci:
- 6 poriluka
- 1 žuta paprika
- 1 žličica smeđeg šećera
- 1 žličica senfa
- 2 žlice vruće povrtne juhe
- 3 žlice octa od crvenog vina
- 4 žlice maslinova ulja
- 10 usitnjenih polovica oraha
- 1 čili
- sol i papar
Postupak:
- Poriluk očisti, operi, nareži na kolutiće i kuhaj u kipućoj slanoj vodi 10-12 minuta.
- U međuvremenu očisti papriku, operi je i nasjeckaj. Pomiješaj sol, papar, senf, šećer, povrtnu juhu i ocat. Umiješaj ulje i tuci dok preljev ne bude kremast. Dodaj papriku i čili te ostavi da odstoji oko pola sata.
- Poriluk dobro ocijedi, stavi ga u zdjelu i pomiješaj s preljevom. Salatu od poriluka razdijeli na tanjure te je pospi orasima. Posluži je toplu.