gastro postao
Jedan slasan desert za sve ljubitelje kruški.
Ovaj desert izvrstan je za sve one koji vole sladak okus pečenih krušaka, te miris vanilije i brusnica.
Jednostavan, a elegantan zasigurno će ti ostati u dobrom sjećanju jednom kada ga napraviš.
Sastojci:
- 8 krušaka
- 1 mahuna vanilije
- 60 grama maslaca narezanog na komade
- 300 grama šećera
- 350 mL crnog vina
- 250 g svježih ili smrznutih brusnica
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Napravite rupu na dnu svake kruške i očisti njenu jezgru. Oguli kruške i na dnu odreži tanku, ravnu krišku kako bi mogle stajati.
- Vrhom noža prepolovi jednu vaniliju, a zatim stražnjim dijelom noža izvadi sjemenke vanilije. Odloži ih sa strane.
- Rastopi maslac u velikoj tavi, koja može ići i u pećnicu, na srednje jakoj vatri. Dodaj šećer i vaniliju te kuhaj, povremeno miješajući, dok se šećer ne otopi, a tekućina postane jantarne boje, oko 5 minuta.
- Pažljivo dodaj vino u tavu, miješajući dok se sve ne sjedini. Dodaj kruške, položi ih na bočnu stranu i peci ih, povremeno okrećući kruške, dok gotovo ne omekšaju, 10-15 minuta. Makni s vatre.
- Stavi kruške uspravno u lonac i dodajte brusnice pored njih.
- Prebaci tavu u pećnicu i peci kruške na srednjem stalku, povremeno miješajući brusnice, sve dok kruške ne postanu vrlo nježne kad ih probodeš nožem i sve dok većina brusnica ne pukne, 20-25 minuta.
- Provjeri jesu li gotove kruške i brusnice. Izvadi ih iz pećnice ili po potrebi ostavi još neko vrijeme.
- Kruške ohladi u tavi oko 10 minuta. Posluži toplo, na sobnoj temperaturi. U slast!