gastro postao
Crumble, koji nazivamo i drobljencem, idealna je utjeha za neočekivano hladan kraj ožujka.
Taman smo se počeli navikavati na proljeće, ali vrijeme nas je prisililo da radimo po standardnom zimskom rasporedu – i sa zimskim okusima. Naravno, ne padaju nam osobito teško dizana tijesta, miris cimeta ni šalica čaja, baš kao ni brzinske slastice poput drobljenca od jabuka.
Priprema traje otprilike pola sata, ali uzmi u obzir da najveći dio posla zapravo odrađuje pećnica. Na tebi je samo da ga serviraš uz tučeno vrhnje i karamel ili pak sladoled od vanilije.
Sastojci:
- 1 kg jabuka
- 1 žlica vode
- 100 g glatkog brašna
- 75 g maslaca
- 50 g zobenih pahuljica
- 100 g demerara šećera
- žličica vanilin šećera
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Jabuke oguli pa svaku nareži na četiri dijela. Makni koštice, a zatim svaku četvrtinu nareži na tri tanje kriške.
- Premjesti ih u veću tavu, dodaj žlicu vode te žličicu vanilin šećera. Upali srednje jaku vatru i pričekaj otprilike pet minuta da omekšaju.
- Premjesti pripremljene jabuke u duplju posudu prikladnu za pečenje u pećnici.
- Brašno i maslac kratko izradi u multipraktiku u mrvičastu smjesu. Umiješaj zobene pahuljice i smeđi šećer pa pospi preko jabuka. Naravno, sve ovo možeš napraviti i ručno.
- Peci otprilike pola sata, sve dok crumble ne poprimi zlatnu boju.
Posluži toplo!