gastro postao
Torcetti su jednostavna talijanska slastica u obliku suze ili bisera. Ovi keksići osvojit će vas neobičnom teksturom i slatkastim aromama
Slatki zalogaji koje možete poslužiti uz iste takve umake bit će savršena grickalica za druženje s najdražima. Torcetti se pripremaju od tek nekoliko sastojaka, a prije pečenja u tijesto se utiskuje šećer. Slatki zalogaji trebaju biti meki iznutra i hrskavi izvana. Oblikom nalikuju na biser ili suzu i upravo su zbog toga specifični.
Potrebno vam je:
- 1 žličica suhog kvasca
- 250 ml tople vode
- 500 g brašna
- 170 g maslac
- 100 g šećera
- Prstohvat soli
Priprema:
- Kvasac pomiješajte sa 60 ml vode pa pustite da se otopi.
- U većoj posudi pomiješajte brašno s dvije žlice šećera.
- Dodajte prstohvat soli.
- Dodajte mješavinu s kvascem i još vode, koliko će vam biti potrebno da dobijete kompaktno tijesto.
- Prekrijte krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu.
- Maslac izmiksajte dok ne postane kremast.
- Dodajte ga dignutom tijestu pa premijesite.
- Ako je tijesto preljepljivo, dodajte još brašna.
- Vratite u posudu, prekrijte pa dižite još sat vremena ili dok se tijesto ne udvostruči.
- Ako je nakon dizanja tijesto meko i ljepljivo, stavite ga u hladnjak na pola sata kako bi lakše oblikovali štapiće.
- Kad se ohladi, izrežite ga na manje komadiće pa radite štapiće oko jedan centimetar debljine.
- Pospite ih šećerom i dobro ga utisnite prstima u tijesto.
- Zaokrenite ih kako bi ih oblikovali.
- Pecite oko 15 minuta na 200 stupnjeva.
Dobar tek!