Recepti Desert 22. svibnja 2025.

Torta od kamilice i kokosa - pripremi se na savršenstvo!

Desert
45 MIN
45 MIN
12
SREDNJE
Torta od kamilice i kokosa
foto: @cookinglikeimeanit Instagram
Torta od kamilice i kokosa odlična je slastica sa savršenom kombinacijom okusa. Donosimo recept!

Ako si ikad pomislio da je kamilica rezervirana isključivo za šalicu prije spavanja, ova torta od kamilice i kokosa će te razuvjeriti nakon prvog zalogaja. Jer kamilica je ovdje šefica kuhinje, i to dvostruka.

Najprije se umiješa u šećer koji ide u tijesto, a zatim ponovno nastupa u obliku sirupa kojim se biskvit natopi. Rezultat je lagani, mirisni biskvit koji je sve samo ne dosadan.

Kolač biskvit Možda vas zanima... Sočan kolač s čajem od kamilice Recepti

Kakav je to divan spoj... kamilica i kokos

Kombinacija s kokosovim vrhnjem u glazuri djeluje možda neobično na papiru, ali u praksi funkcionira savršeno. Ova dva sastojka ponašaju se kao stari prijatelji koji znaju kad treba stati, a kad preuzeti scenu.

Biskvit je mekan, ali čvrst, upija sirup, a nije gnjecav, dok je krema dovoljno čvrsta da drži formu i dovoljno podatna da se lako razmazuje. Kolač možeš ispeći i ukrasiti do tri dana ranije. Čuvaj ga labavo prekrivenog u hladnjaku, a prije posluživanja ostavi da nadođe na sobnoj temperaturi.

 | Author: Melike Benli/Unsplash Tortu od kamilice i kokosa posluži uz - čaj od kamilice foto: Melike Benli/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Torta od kamilice i kokosa
45 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sirup od kamilice
Sastojci
  • Šećer 150 g
  • Čaj od kamilice - vrećice 4 kom
Postupak
  1. U malom loncu zagrij šećer i 1 šalicu vode na srednje jakoj vatri, miješajući često dok ne zakipi i šećer se otopi. Makni s vatre. Dodaj vrećice čaja i ostavi da se namaču 20 minuta. Žlicom pritisni vrećice uz rub lonca kako bi ispustile sav okus, zatim ih baci.


Biskvit
Sastojci
  • Suncokretovo ulje
  • Brašno 150 g
  • Prašak za pecivo 1 žličica
  • Sol 1 žličica
  • Soda bikarbona 0,50 žličica
  • Čaj od kamilice - vrećice 4 kom
  • Šećer 150 g
  • Maslac 0,50 šalica
  • Jaje 2 kom
  • Kiselo vrhnje 0,50 šalica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C. Kalup za tortu promjera 23 cm premaži uljem i obloži dno papirom za pečenje.


  2. U srednje velikoj zdjeli umuti brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu.


  3. Rasijeci vrećice čaja i stavi listiće u veliku zdjelu. Dodaj šećer i trljaj prstima dok šećer ne upije miris čaja. Dodaj maslac i miksaj električnim mikserom na srednjoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, 1 i pol do 2 minute. Sastruži smjesu sa strana zdjele i miksaj još 30 sekundi. Dodaj jedno po jedno jaje, miksajući između svakog po 30 sekundi. Dodaj kiselo vrhnje i miksaj dok ne postane glatko, otprilike 10 sekundi.


  4. Dodaj smjesu brašna i miksaj na niskoj brzini dok se ne sjedini, otprilike 1 minutu. Izlij tijesto u pripremljeni kalup i poravnaj površinu.


  5. Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 23 do 25 minuta. Ohladi u kalupu na rešetki 10 minuta, zatim preokreni na rešetku, koja se nalazi na plehu. Makni papir za pečenje.


  6. Izdašno premaži biskvit s 1/4 šalice pripremljenog sirupa. Ohladi u potpunosti, oko 2 sata. Zatim premaži drugom četvrtinom sirupa. (Preostali sirup spremi – savršen je za koktele.)


Krema
Sastojci
  • Maslac 1,25 šalica
  • Kokosovo vrhnje 0,50 šalica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 1 žlica
  • Sol 0,25 žličica
  • Šećer u prahu 560 g
  • Kokos u listićima 1,50 šalica
Postupak
  1. U velikoj zdjeli miksaj maslac, kokosovo vrhnje, gustin i sol električnim mikserom na srednjoj brzini dok ne postanu glatki i povezani, otprilike 2 minute. Na niskoj brzini polako dodaj šećer u prahu i miksaj dok ne postane glatko, 1 do 2 minute. Sastruži stranice zdjele i miksaj još 30 sekundi na srednjoj brzini.


  2. Na sredinu tanjura za posluživanje stavi 2 - 3 žlice kreme. Na to stavi biskvit, donjom stranom prema gore. Ravnomjerno premaži vrh i stranice torte kremom. Obriši tanjur vlažnom krpom ako trebaš očistiti rubove. Lagano pritisni listiće kokosa na vrh i stranice torte.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

451 kcal

22 %

MASTI

20,00 g

27 %

KOLESTEROL

0,58 g

0 %

UH

68,00 g

24 %

PROTEINI

4,00 g

8 %

Isprobaj i ove slastice s kokosom!

Torta s curdom od limuna i kokosom Možda vas zanima... Torta od kokosa i limuna - za posebne ljude i prilike Recepti Cheesecake s kokosom, Raffaello Možda vas zanima... Cheesecake s kokosom je nova fina verzija Raffaella Recepti Keksi s kokosom Možda vas zanima... Najsavršeniji keksi s kokosom Recepti Sladoled od kokosa Možda vas zanima... Ledenim kokos lizalicama protiv nesnosnih vrućina Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.