Torta od kamilice i kokosa odlična je slastica sa savršenom kombinacijom okusa. Donosimo recept!
Ako si ikad pomislio da je kamilica rezervirana isključivo za šalicu prije spavanja, ova tortaod kamilice i kokosa će te razuvjeriti nakon prvog zalogaja. Jer kamilica je ovdje šefica kuhinje, i to dvostruka.
Najprije se umiješa u šećer koji ide u tijesto, a zatim ponovno nastupa u obliku sirupa kojim se biskvit natopi. Rezultat je lagani, mirisni biskvit koji je sve samo ne dosadan.
Kombinacija s kokosovim vrhnjem u glazuri djeluje možda neobično na papiru, ali u praksi funkcionira savršeno. Ova dva sastojka ponašaju se kao stari prijatelji koji znaju kad treba stati, a kad preuzeti scenu.
Biskvit je mekan, ali čvrst, upija sirup, a nije gnjecav, dok je krema dovoljno čvrsta da drži formu i dovoljno podatna da se lako razmazuje. Kolač možeš ispeći i ukrasiti do tri dana ranije. Čuvaj ga labavo prekrivenog u hladnjaku, a prije posluživanja ostavi da nadođe na sobnoj temperaturi.
Tortu od kamilice i kokosa posluži uz - čaj od kamilice
foto: Melike Benli/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Torta od kamilice i kokosa
45 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sirup od kamilice
Sastojci
Šećer
150
g
Čaj od kamilice - vrećice
4
kom
Postupak
U malom loncu zagrij šećer i 1 šalicu vode na srednje jakoj vatri, miješajući često dok ne zakipi i šećer se otopi. Makni s vatre. Dodaj vrećice čaja i ostavi da se namaču 20 minuta. Žlicom pritisni vrećice uz rub lonca kako bi ispustile sav okus, zatim ih baci.
Biskvit
Sastojci
Suncokretovo ulje
Brašno
150
g
Prašak za pecivo
1
žličica
Sol
1
žličica
Soda bikarbona
0,50
žličica
Čaj od kamilice - vrećice
4
kom
Šećer
150
g
Maslac
0,50
šalica
Jaje
2
kom
Kiselo vrhnje
0,50
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C. Kalup za tortu promjera 23 cm premaži uljem i obloži dno papirom za pečenje.
U srednje velikoj zdjeli umuti brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu.
Rasijeci vrećice čaja i stavi listiće u veliku zdjelu. Dodaj šećer i trljaj prstima dok šećer ne upije miris čaja. Dodaj maslac i miksaj električnim mikserom na srednjoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, 1 i pol do 2 minute. Sastruži smjesu sa strana zdjele i miksaj još 30 sekundi. Dodaj jedno po jedno jaje, miksajući između svakog po 30 sekundi. Dodaj kiselo vrhnje i miksaj dok ne postane glatko, otprilike 10 sekundi.
Dodaj smjesu brašna i miksaj na niskoj brzini dok se ne sjedini, otprilike 1 minutu. Izlij tijesto u pripremljeni kalup i poravnaj površinu.
Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 23 do 25 minuta. Ohladi u kalupu na rešetki 10 minuta, zatim preokreni na rešetku, koja se nalazi na plehu. Makni papir za pečenje.
Izdašno premaži biskvit s 1/4 šalice pripremljenog sirupa. Ohladi u potpunosti, oko 2 sata. Zatim premaži drugom četvrtinom sirupa. (Preostali sirup spremi – savršen je za koktele.)
Krema
Sastojci
Maslac
1,25
šalica
Kokosovo vrhnje
0,50
šalica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
1
žlica
Sol
0,25
žličica
Šećer u prahu
560
g
Kokos u listićima
1,50
šalica
Postupak
U velikoj zdjeli miksaj maslac, kokosovo vrhnje, gustin i sol električnim mikserom na srednjoj brzini dok ne postanu glatki i povezani, otprilike 2 minute. Na niskoj brzini polako dodaj šećer u prahu i miksaj dok ne postane glatko, 1 do 2 minute. Sastruži stranice zdjele i miksaj još 30 sekundi na srednjoj brzini.
Na sredinu tanjura za posluživanje stavi 2 - 3 žlice kreme. Na to stavi biskvit, donjom stranom prema gore. Ravnomjerno premaži vrh i stranice torte kremom. Obriši tanjur vlažnom krpom ako trebaš očistiti rubove. Lagano pritisni listiće kokosa na vrh i stranice torte.