Recepti 21. prosinca 2020.

Tri menija, 9 profinjenih last minute božićnih recepata

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Nisi imala vremena brinuti se o planiranju jelovnika za Božić ili su ti se najavili neočekivani gosti? Onda će ti dobro doći naši last minute božićni recepti!

Sastavili smo tri jelovnika koja možeš spraviti vrlo lako i brzo. Bez obzira je li netko ljubitelj ribe, mesa ili je vegetarijanac: imamo tri ukusna menija koja će oduševiti svakoga. Uživaj u spravljanju i jelu!

1. meni: riba

Za predjelo je kremasta juha od cikle s kokosom, kruškom i cimetom: užitak koji ne samo da zavodi nepca, nego i oko! Kremasto i lagano predjelo ne sadrži neke ekstravagantne sastojke i stoga se bez problema može pripremiti u kratkom roku.

Ovaj file lososa ne može biti mekši: varijanta pečena u pećnici s bosiljkom, paprom, korom i sokom od limuna te medom, savršeno je glavno jelo za nekomplicirani božićni meni.

Desert koji izgleda sjajno, ali se stvarno brzo priprema? Isprobaj ovu finu salatu od citrusa s aromatičnom kremom od vanilije!

2 meni: vegetarijanski

Kozji sir je u trendu, a kad se gratinira sa svježim začinskim biljem tvori aromatično predjelo koje će zasigurno oduševiti goste. Prhka, svježa salata od povrća savršeno se slaže s njom.

Male palačinke sa sezonskim crnim korijenom melem su za oči na svečanom stolu te nadasve ukusno glavno jelo.  

Slatke smokve s pahuljastom kremom od jaja - za sve koji vole tople deserte zimi, a osobito na Božić, ova brza slastica iz pećnice prava je stvar.

 | Author: Instagram screenshot foto: Instagram screenshot

3. meni: meso

Lagana salata uvijek je ukusno predjelo, a i gotova je za tren. Trenutačno je sezona matovilca pa je zato idealan u kombinaciji sa suhim višnjama, hrskavim orasima te aromatičnim kozjim sirom. 

Pileća prsa, fileti naranče, poriluk i ljuti zeleni papar stvaraju izvrsnu kombinaciju okusa u ovom jelu. Najbolje od svega: jelo će se naći na stolu za nešto više od pola sata.

Kruške iz pećnice s aromatičnim sirupom od oraha i kremastim jogurtom od cimeta - tako božićno i tako brzo spravljeno!

A ovo su recepti…

1. meni

Juha od cikle s kokosom, kruškom i cimetom 

Sastojci: 

• 1 glavica crvenog luka

• 30 g đumbira u komadu

• 600 g cikle

• 100 g celera

• 2 kruške

• 2 žlice maslinova ulja

• 400 ml povrtnog temeljca

• 40 g mrvica kokosa

• 400 ml kokosovog mlijeka (1 limenka, nezaslađeno, 9% masti)

• sol, papar

• 2 žličice cimeta

 | Author: Instagram screenshot foto: Instagram screenshot

Priprema: 

1. Oguli te sitno nasjeckaj luk i đumbir. Očisti ciklu i kruške, operi pa nareži na kockice. Očisti, oguli, operi te na kockice nareži celer. Nasjeckaj nasitno pola krušaka te ostavi po strani za topping.

2. Zagrij maslinovo ulje u loncu te pirjaj luk i đumbir na umjerenoj vatri 3-4 minute.

3. Smjesi od luka i đumbira dodaj ciklu, celer i kruške. Kratko pirjaj, a zatim ulij povrtni temeljac. Ostavi juhu da krčka na srednjoj vatri 30 minuta.

4. U međuvremenu poprži mrvice kokosa u tavi bez ulja na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok ne postanu mirisne i zlatnosmeđe boje. Zatim ih izvadi i ostavi da se ohlade. 

5. Nakon kuhanja juhu fino piriraj (izmiskaj s pomoću štapnog miksera) pa umiješaj kokosovo mlijeko. Začini solju, paprom i cimetom.

6. Raspodijeli juhu po zdjelicama ili tanjurima te posluži posutu kockicama krušaka, mrvicama kokosa i cimetom.

Filet lososa iz pećnice 

Sastojci: 

• 8 stabljika bosiljka

• 3 žličice zrna crnog papra

• 800 g tankog komada fileta lososa (s kožom)

• 1 žlica fleur de sel (morska sol)

• 1 bio limun

• 2 žlice maslinova ulja

• 1 žlica tekućeg meda

Priprema: 

1. Operi bosiljak, posuši ga, natrgaj listiće te pola nasjeckaj velikim nožem.

2. Grubo zdrobi zrna papra u mužaru ili ih grubo samelji u mlincu.

3. Obloži lim za pečenje papirom za pečenje. Operi kratko filet lososa, posuši pa stavi na lim s kožom okrenutom prema dolje.

4. Pomiješaj sol sa smrvljenim paprom te time natrljaj filet lososa. Pospi nasjeckanim bosiljkom pa peci u pećnici zagrijanoj na 80 stupnjeva (ne preporučuje se vrući zrak) oko 40 minuta (možda malo duže za deblje filete).

5. U međuvremenu operi limun vrućom vodom pa posuši. Sitno naribaj koru, limun prereži pa iscijedi sok.

6. Pomiješaj koru i sok od limuna s maslinovim uljem i medom u maloj posudi.

7. Izvadi filet lososa iz pećnice i stavi na pladanj ili veći tanjur. Prelij umakom i ostavi da odstoji 8-10 minuta. Ukrasi preostalim bosiljkom pa posluži.

 | Author: Instagram screenshot foto: Instagram screenshot

Fina citrusna salata s kremom od jogurta i vanilije 

Sastojci: 

• 1 naranča 

• 1 manji grejp

• 1 velika mandarina

• 4 kumkvata

• 2 žlice likera od naranče ili sirupa od naranče

• 1 mala karambola

• 150 g grčkog jogurta

• 250 g jogurta (3,5% masti)

• ½ mahune vanilije

• 1 žlica tekućeg meda

• 20 g pistacija (1 velika žlica)

• 8 tankih pločica čokolade (tamne)

Priprema: 

1. Oguli naranču i grejp tako da se ukloni sav bijeli sloj na voću. Izreži tanke filee te sačuvaj sok. 

2. Oguli mandarinu, ukloni sve bijele dijelove, a voće nareži na ploške. Operi kumkvat, posuši i također nareži na ploške.

3. Stavi filee naranče i grejpa u posudu sa sakupljenim sokom te dodaj kumkvate. Umiješaj liker od naranče (ili sirup ako želiš bezalkoholno). Temeljito operi karambolu pa nareži na ploške.

4. Stavi oba jogurta u drugu posudu i miješaj dok ne postane kremasto. Prereži polovicu mahune vanilije uzdužno, izvadi srž pa zajedno s medom umiješaj u jogurt.

5. Usitni pistacije velikim nožem. Slojevito poslaži citruse, jogurt i pločice čokolade u 4 čaše. Ukrasi ploškama karambole i pistacijama te posluži.

 | Author: Instagram screenshot foto: Instagram screenshot

2. meni

Gratinirani kozji sir s povrćem i rikolom

Sastojci:  

• 100 g tikvice (1 mala tikvica)

• 100 g narančaste paprike (1 mala naranča paprika)

• 1 ljutika

• 150 g rajčica (2 rajčice)

• 2 žlice balzamičnog octa

• 2 žlice soka od jabuke

• 1 žlica dijonskog senfa

• 1 žličica tekućeg meda

• sol

• papar

• 3 žlice maslinova ulja

• 20 g pinjola 

• 2 grančice timijana

• 50 g rikole 

• 30 g krušnih mrvica 

• 4 kriške kozjeg sira (otprilike 45 g)

 | Author: Instagram screenshot foto: Instagram screenshot

Priprema 

1. Operi tikvice, posuši, očisti te nareži na kockice.

2. Raščetvori papriku, operi, očisti te nareži na kockice.

3. Oguli i nasitno nareži ljutiku.

4. Zareži rajčice u obliku križa te očisti.

5. Stavi rajčice u kipuću vodu na oko 30 sekundi. Izvadi ih, isperi hladnom vodom pa oguli.

6. Prereži rajčice, otkloni koštice te nareži rajčice na kockice.

7. Pomiješaj balzamični ocat, sok od jabuke, senf, med, sol i papar. Polako ulijevaj 2 žlice ulja i miješaj dok ne nastane glatka smjesa.

8. Stavi pripremljeno povrće u posudu. Umiješaj dressing te ostavi da odstoji oko 20 minuta.

9. Nasitno nasjeckaj pinjole. Operi timijan, protresi, natrgaj listiće pa ih nasitno nasjeckaj. Operi, očisti te protresi rikolu. 

10. Pomiješaj timijan, pinjole, krušne mrvice i preostalo ulje, začini solju i paprom te stavi na kozji sir. Potom stavi kozji sir na vatrostalni tanjur i peci na grilu 3-4 minute do zlatnosmeđe boje. Gratinirani kozji sir posluži s povrćem i rikolom.

Palačinke-paketići s karameliziranim crnim korijenom 

Sastojci:

• 30 g maslaca 

• 30 g heljdinog brašna 

• 2 jaja

• 130 ml mlijeka (3,5% masti)

• sol

• papar

• 1 češanj češnjaka

• 200 g mini rajčica

• 1 grančica ružmarina

• 1 grančica timijana

• 2 žlice maslinova ulja

• ½ žličice kima

• 6 žlica suhog bijelog vina ili povrtnog temeljca

• 4 stabljike vlasca

• 3 žlice octa

• 750 g crnog korijena 

• ½ limuna

• 1 žličica smeđeg šećera

 | Author: Pinterest foto: Pinterest

Priprema

1. Otopi maslac u maloj tavi. Lagano neka posmeđi a onda ga skloni s vatre i ostavi da se malo ohladi.

2. Miksaj u posudi brašno, jaja i mlijeko dok ne nastane glatka smjesa.

3. Umiješaj tekući maslac, začini solju i paprom. Ostavi da tijesto odstoji 25-30 minuta.

4. U međuvremenu oljušti češnjak i pritisni širokim nožem. Operi i posuši rajčice. Operi ružmarin i timijan pa protresi da se posuši.

5. Zagrij ½ žlice ulja u tavi. Na srednjoj vatri prži rajčice, začinsko bilje i češnjak 4-5 minuta. Začini kimom, solju i paprom. Ulij vino ili temeljac. Sve stavi u malu posudu za pečenje (približno 18 x 22 cm) i peci u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva (pećnica s ventilatorom na 140 stupnjeva) oko 20 minuta.

6. U maloj posudi zakuhaj vodu. U tome blanširaj vlasac oko 30 sekundi, isplahni hladnom vodom te ostavi da se ocijedi na kuhinjskom papiru.

7. U posudu stavi ocat i 2 litre hladne vode. Temeljito operi crni korijen, oguli ga (najbolje je nositi gumene rukavice) i odmah stavi u otopinu octa.

8. Korijen dobro ocijedi u situ, a zatim posuši kuhinjskim papirom te nareži dijagonalno na ploške.

9. Zagrij ½ žlice ulja u teflonskoj tavi te prži crni korijen na srednje jakoj vatri oko 10 minuta uz često okretanje.

10. Iscijedi pola limuna. Pospi crni korijen šećerom i pusti da se karamelizira uz povremeno okretanje. Začini solju i paprom te dodaj 1-2 žličice soka od limuna.

11. Zagrij ½ žličice ulja u teflonskoj tavi. Stavi ¼ tijesta i isprži tanku palačinku. Na preostalom ulju isprži još tri palačinke.

12. Stavi palačinke jednu do druge na radnu površinu te na njih raspodijeli pola crnog korijena.

13. Sastavi palačinke poput malih vrećica i pažljivo ih zaveži sa stabljikom vlasca. Ukloni začinsko bilje i češnjak s rajčice. Poslaži palačinke i rajčice te preostali crni korijen na prethodno zagrijane tanjure.

Gratinirane smokve s kremom od svježeg sira i bademima

Sastojci: 

• 4 smokve

• 1 žlica javorovog sirupa

• 2 žlice listića badema

• 20 g maslaca 

• ½ bio limuna

• 1 jaje

• 100 g malomasnog svježeg sira 

• 1 žlica šećera od kokosovog cvijeta

• 1 žličica jestivog škroba

• sol

Priprema:

1. Operi smokve te ukloni peteljke.

2. Voće zareži u obliku križa pa stavi u kalup za složenac.

3. Prelij smokve javorovim sirupom.

4. Pospi listiće badema ravnomjerno po vrhu. Rastopi maslac u malom loncu. Operi limun, posuši te fino naribaj koru.

5. Odvoji bjelance od žumanca. Pomiješaj žumance, svježi sir, rastopljeni maslac, koru od limuna i pola šećera od kokosovog cvijeta sa škrobom te miješaj dok ne postane kremasto.

6. Stuci bjelance s prstohvatom soli, dodaj preostali šećer i tuci dok ne nastane čvrst snijeg.

7. Oprezno umiješaj snijeg s pomoću kuhače u smjesu od sira.

8. Žlicom stavi smjesu na smokve. Stavi posudu za složenac na lim za pečenje i peci ispod zagrijanog roštilja na najnižoj rešetki 4-5 minuta dok ne dobije zlatnosmeđu boju (gratinira se). Po želji pospi šećerom u prahu ako želiš pa posluži.

 | Author: Instagram screenshot foto: Instagram screenshot

3. meni

Zimska salata od matovilca s naribanim kozjim sirom

Sastojci

• 250 g matovilca 

• 2 žlice suhih višanja

• 2 žlice bijelog vinskog octa 

• sol

• papar

• 1 žlica meda

• 1 žlica ulja od repice

• 2 žlice ulja od oraha

• 40 g zrna oraha

• 60 g zrelog kozjeg sira 

Priprema:

1. Očisti salatu tako da ukloniš korijenje, ali ne odvajaš lišće.

2. Operi te protresi matovilac. 

3. Nasjeckaj višnje.

4. Pomiješaj ocat sa soli, paprom i medom. Umiješaj ulja pa dodaj višnje.

5. Usitni ugrubo orahe i lagano ih tostiraj na tavi bez dodavanja masnoće.

6. Sir naribaj na tanke komadiće. Pomiješaj salatu s umakom od meda. Raspodijeli salatu po tanjurima te posluži posuto orasima i sirom. 

 | Author: Instagram screenshot foto: Instagram screenshot

Pileća prsa na ploškama naranče s porilukom i zelenim paprom

Sastojci

• 1 bio naranča

• 1 poriluk

• 2 žlice ukiseljenog zelenog papra

• 350 g filea pilećih prsa 

• sol

• papar

• 1 žlica ulja

• 175 ml bijelog vina ili povrtnog temeljca

• 4 stabljike peršina

Priprema

1. Naranču operi vrućom vodom, posuši, tanko oguli koru s nožićem za guljenje povrća (do pola), a zatim nareži na fine trakice.

2. Pažljivo ukloni bijelu koricu s naranče te nareži pulpu na ploške.

3. Očisti poriluk, prereži po dužini, operi te nareži na komade debljine 2 cm.

4. Ocijedi zrna papra tako da sakupiš tekućinu; zrna zgnječi širokom stranom noža.

5. Operi piletinu, posuši pa začini solju i paprom.

6. Zagrij ulje u tavi te prži file na srednje jakoj vatri oko tri minute sa svake strane, a zatim izvadi iz tave.

7. Stavi poriluk u tavu, kratko pirjaj pa začini solju i paprom.

8. Dodaj ploške naranče, koru od naranče i zrna papra zajedno s tekućinom od cijeđenja. Ulij bijelo vino ili pileći temeljac. 

9. Vrati pileća prsa natrag u tavu i pirjaj poklopljeno na umjerenoj vatri 4-5 minuta. U međuvremenu operi peršin, protresi, natrgaj listić, grubo ih nasjeckaj i dodaj umaku na kraju pirjanja. Na tanjure raspodijeli ploške naranče, poriluk i umak, a na to stavi piletinu. Izvrstan prilog je pržena riža s čilijem i lukom.

 | Author: Pinterest foto: Pinterest

Pečene kruške u pergamentu s jogurtom i cimetom

Sastojci

• 40 g zrna oraha

• 500 g malih čvrstih krušaka 

• 1 limeta

• 2 žlice javorovog sirupa

• 200 g jogurta (3,5% masti)

• mljeveni cimet po želji

• tekuće sladilo po želji

Priprema

1. Ugrubo nasjeckaj orahe pa prži dok u tavi bez dodavanja masnoće dok ne dobiju zlatnožutu boju. Prebaci ih na tanjurić te ostavi da se ohlade.

2. U međuvremenu izreži 4 lista svijetlog papira za pečenje (približno 35 x 30 cm) i stavi ih jedan do drugog na radnu površinu. Operi, oguli i prereži kruške te izvadi jezgru.

3. Prereži limetu te i iscijedi sok. Pomiješaj sok u maloj posudi s 1 žlicom javorovog sirupa i orasima.

4. Na sredinu svakog papira stavi po 2 polovice krušaka i nakapaj ih mješavinom sirupa i oraha.

5. Poveži listove papira na oba kraja poput bombona s kuhinjskim koncem. Peci u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva (pećnica s ventilatorom na 180 stupnjeva) oko 10 minuta.

6. U međuvremenu u maloj posudi promiješaj jogurt s cimetom (po želji) i nekoliko kapi zaslađivača.

7. Izvadi paketiće iz pećnice, stavi na tanjur i pažljivo otvori. Prelij preostali javorov sirup po kruškama i odmah posluži s jogurtom.

 | Author: Pinterest foto: Pinterest

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.